Житлові субсидії тернополянам призначатимуть по-новому

Опубліковано:
10 Лютого, 2015 о 16:46

Мінсоцполітики обіцяє спростити процедуру надання субсидій. Які саме зміни готує для населення структура, наразі достеменно не відомо. Розглядається чимало варіантів, і частина з них є дискусійними. Саме останні під час засідання секції Асоціації міст України, яке відбулось у Тернополі, обговорили експерти з питань соціального захисту населення.

 



Субсидії отримали 10 тис. тернопільських сімей


Не звикли тернополяни до нововведень щодо призначення субсидій, які вступили в дію з 1 жовтня 2014 року, як доводиться готуватись до нових змін. Нарахування субсидій на опалювальний сезон 2014-2015 рр. відрізнялося, в першу чергу, тим, що їх розмір визначався індивідуально для кожної сім’ї. Змінився принцип розрахунку обов’язкового відсотка платежу – він залежить виключно від доходів родини. Раніше сім’ї із працездатних осіб сплачували щонайменше 15 відсотків з доходу, з непрацездатних – 10%. Тепер відсоток визначатиметься індивідуально. Також встановлено нові соціальні норми житла (зменшено на одну особу з 21 кв. м до 13,65 кв. м та збільшено на сім’ю з 10,5 кв. м до 35,22 кв. м), зменшено норми споживання природного газу, встановлено норму централізованого водопостачання, збільшено норму споживання електричної енергії.

 

Зміни, які пропонує ввести Мінсоцполітики для спрощення процедури призначення субсидії, є доволі дискусійними. Так вважає начальник управління соціальної політики міськради Володимир Сулима.


– Проект є доволі дискусійним і дещо складнішим у порівнянні з тим, який на сьогодні діє в Україні. Змінюється порядок розрахунку та обчислення розміру субсидії. Проектом передбачено інші умови їх надання. Враховуватимуться терміни опалювального та неопалювального періоду. Основним критерієм для призначення житлових субсидій буде дохід сім’ї за попередній період. Субсидію на придбання роздрібленого газу, твердого палива пропонується призначати на рік. Проектом визначено критерії, відповідно до яких субсидії не призначатимуться. До уваги братиметься сукупний дохід сім’ї. Вирішальним фактором буде, чи має родина у своєму володінні транспортні засоби, житлові будинки. До уваги приймається той факт, чи придбала людина покупку, вартість якої перевищує 10-кратний розмір мінімального прожиткового рівня, та інше. Поки що рано говорити, у якій формі цей проект буде прийнято, але ми вже робимо аналіз запропонованих змін, – каже Володимир Сулима.

 

У Тернополі субсидії на оплату комунальних послуг отримують близько 10 тис. сімей. Це на 1200 родин більше, ніж у 2013 році. Втім прогнозувати, збільшиться кількість таких родин чи зменшиться після внесення змін у порядок призначення, експерти не беруться.

 

Інформацію нададуть «пенсійний» та «податкова»


Директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко під час візиту в Тернопіль повідомив, що у 2015 році Державним бюджетом України на підтримку громадян під час оплати житлово-комунальних послуг, у тому числі на програму житлових субсидій, передбачено 11,5 млрд. гривень.

 

– У листопаді 2013 року субсидії отримували понад 1 млн. сімей, у листопаді 2014 року – близько 800 тис. сімей. Якщо враховувати, що у 2014 році опалювальний період розпочався пізніше, ніж у 2013, і платіжки зі збільшеними тарифами громадяни почали отримувати у грудні, то кількість сімей, які звернуться за субсидіями в опалювальний період 2014/2015, буде більша, – каже Віталій Музиченко.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пільги, #субсидії, #тариф, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: