Жителька Тернопільщини розповіла, як священик розікрав церковне майно

Опубліковано:
17 Червня, 2016 о 20:23

Якби священики не поступали не по священичому, а просто не по-людськи усі ми знаємо, що цінності історичні із церкви архітектурної Святого Миколая у м.Бучачі порозкрадали, а шановні отці своїми лже-діями обманюють народ. Про це розповідає жителька Бучача Галина Гнатів, – пише Тернопіль Наживо.

 



На архітектурну пам’ятку священики причепили «дошку пошани» і відповіді з СБУ,2013 року, відповіді Бучацького начальника міліції П.М.Гукалюка, також з 2013 року, що цінності всі є оригінальні у храмі, (додаю фотографії). А чому люди не чують від священиків правди?

 

Іконостас церкви Святого Миколая архітектурно-історичного значення з 1743 року, зроблений італійськими майстрами тонкої ювелірної роботи, ручного різьблення по дереву, золоченого сусальним золотом. У 1881 році у травні до церкви Святого Миколая був присланий Казимир Шульц із Познаня, який навчався у Римі і на роботу був присланий Краєвим відділом, він реставрував іконостас.

НАГОЛОШУЮ!!!

 

Оцінив кожну ікону від трьох до чотирьох тисяч ринських золотих, а сам іконостас без ікон у чотири тисячі ринських (стара австрійська монета). Саме за отця Дручка Т.І. іконостас здано на реставрацію, як посвідчує акт від 19.07.1995 року за особисто його підписом.

 

Іконостас розібрано і здано до м. Львова на реставрацію.  Встановлено, що після такої «реставрації» отець Дручок Т.І. не виконав що було зазначено у акті, а самовільно встановив так названий «реставраційний» іконостас.

 

04 липня 2013 року за дорученням від Тернопільської ОДА провели «інвентаризацію», комісія із дев’яти осіб вказали іконостас оригінальний. За отця Дручка при встановленні іконостасу художників реставраторів було чотири (про це слідчі добре знали), а не один художник реставратор Крок Зіновій.

 

В іконостас входить напевно що двадцять дев’ять ікон і тільки одна єдина ікона Святого Миколая є оригінальна (оцінена в копійки). Бережімо її усі разом. З висновку № 8-23м/10-172/186/мз/8152/15-55 ікона та маленька Божої Матері із Бучацького замку 1610 року подарована Марією Могилянкою уже не згадано.

В обліковому паспорті 1990 року вказано, що за отця Сидоренка у 1989 році іконостас перезолочений і його ніхто не розбирав , ікони були оригінальні. То яка виникла причина «важлива», що у 1995 році іконостас розібрали на реставрацію і віддали « з кінцями у воду». Проте зголосилися свідки, що розібрані колони іконостасу привозили з м. Львова, було написано у поліції повідомлення на «102», проте міліція, прокуратура це проігнорували. Це просто групова банда, бо інакше не можливо сказати.

 

Тож зауважую, що у церкві Святого Миколая у м.Бучачі архітектурно-історичних цінностей рухомих за отців Дручків майже не має, крім трьох одиниць, а зникло шістьдесять. І ще хочу додати, що за три роки слідства слідчі , прокурори допомогли ще кілька одиниць втратити з цієї пам’ятки, бо не було реакції на наші повідомлення.

 

Я і інші у цій кримінальній справі не знаємо чи ми є свідки, бо потерпілими визнати слідчі категорично не захотіли. Слідчі районні, обласні давали нам ознайомлюватися з кримінальною справою, дозволяли навіть фотографувати додані до справи отцем Дручком позичені, чужі цінності, проте у висновку вказано їх немає. З висновком з експертизи давали ознайомлюватися. Слідчий обласний у вихідний день неділю привіз висновок у м.Бучач, хотіли зачитувати у церкві на казанню, але їх спам’ятали, зі страху нам навіть дозволили зробити фотокопії з висновку 350 аркушів. То ким ми являємося у справі? Бо у висновку вписано, що заявила про злочин одна особа Гнатів Г.В., але слідчий грубо помилився, бо у повідомленні про злочин було семеро осіб.
Головне !!! Мистецтвознавча експертиза, міліцейська проводилася 13-15 травня 2015 року.

 

А у висновку вказано, що на 22.10.2014 року курс у.о. за даними НБУ складає 12 грн 95 коп. а чому експерти оцінюють 2014 рік, а не так як проводили у 2015 році. Курс долара тоді був на багато вищий, чи не так?

У висновку вказано вартість сучасного іконостасу без урахування ікон виготовленого з аналогічного металу, виготовленого у техніці ручного різьблена по дереву, позолоти, фарбування на дату оцінки складає триста одинадцять умовних одиниць за один квадратний метр, середньо виражена ціна послуг з виготовлення іконостасів на території України. А іконостас, як вказано у висновку разом з іконами занесений під №654/1, окрім двох ікон долішнього ряду. Про які не згадується в описовій частині паспорта.

 

У висновку не вказано іконостас ОРИГІНАЛЬНИЙ ЧИ НІ??? Чи у теперішній час можливо встановити у храмі новий іконостас з іконами за 115 816 гривень 32 коп. так що для злодіїв у Миколаївській церкві вже красти абсолютно немає що.

 

То і напевно що з таких причин старший судовий слідчий у висновку експертизи про кримінальну відповідальність за ст..384,385 А.О.Повійчук не підписався. То такий висновок є законний, чи ні?

 

То на теперішній час у кримінальній справі №12013210060000082 від 06.03.2013 року слідчих уже не має ні в районі , ні в області, усі повтікали. На наші звернення по суті отримуємо відписки. Процесуальний прокурор І.Антюк звільнений, а також з обласної поліції С.М.Осадця, кажуть що під криміналом, злодії на волі. І хто буде відповідав , що не один мільйон євро порозкрадали з державної пам’ятки, саме за України в останні часи.

 

То ж уся надія на нового Генерального прокурора, який 100% чайових з цієї кримінальної вищезгаданої справи не отримав. Чекаємо відповідь з ГПУ, а також повторної мистецтвознавчої експертизи мистецтвознавців, фахівців, професорів, докторів наук, які на це дали згоду.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: