Зеленський пропонує законопроєкт про церкву для захисту від впливу Москви

Опубліковано:
17 Серпня, 2024 о 14:02
законопроєкт про церкву Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: скрін з відеозвернення.

Президент України Володимир Зеленський виступив з новою законодавчою ініціативою, спрямованою на посилення духовної незалежності країни. Запропонований законопроєкт має на меті захистити українську церкву від впливу Москви та сприяти консолідації суспільства.



Зустріч з Радою Церков

Зеленський провів зустріч з Радою Церков та релігійних організацій, під час якої обговорив запропонований законопроєкт. У своєму зверненні він зазначив:

“Говорив із членами Ради церков та релігійних організацій. І вдячний за підтримку нашого курсу на духовну незалежність України”.

Ця зустріч демонструє прагнення влади до діалогу з релігійними лідерами та пошуку консенсусу в питаннях, що стосуються духовної сфери країни.

Суть законопроєкту

Законодавча ініціатива президента спрямована на запобігання зовнішньому впливу на українську церкву. За словами Зеленського:

“Верховній раді запропоновано законопроєкт, який може реально гарантувати, що не буде жодних маніпуляцій з Москви українською церквою”.

Президент підкреслив важливість цього закону для зміцнення єдності країни:

“Цей законопроєкт повинен спрацювати й повинен додати Україні соборності, реальної нашої єдності духовної”.

Передісторія законодавчої ініціативи

Запропонований президентом законопроєкт є не першою спробою законодавчо врегулювати питання діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Росією. Ще в січні 2023 року уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371, який передбачав можливість заборони діяльності УПЦ МП в Україні.

19 жовтня 2023 року парламент ухвалив цей законопроєкт у першому читанні. Однак процес його подальшого розгляду зіткнувся з труднощами. 23 липня 2024 року група народних депутатів заблокувала трибуну Верховної Ради, вимагаючи розгляду законопроєкту про заборону УПЦ (МП). Ця акція призвела до зриву пленарного засідання.

Новий законопроєкт, запропонований президентом, можна розглядати як спробу знайти компромісне рішення в цьому складному питанні, яке викликає гострі дискусії в суспільстві.

Перспективи та очікування

Запропонований Зеленським законопроєкт покликаний стати інструментом захисту духовного суверенітету України. Його прийняття може мати значний вплив на релігійну ситуацію в країні, зокрема на статус та діяльність релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.

Водночас, враховуючи чутливість цього питання, можна очікувати, що процес обговорення та ухвалення закону буде супроводжуватися активними дебатами як у парламенті, так і в суспільстві загалом.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Володимир Зеленський, #духовна незалежність, #законопроєкт, #УПЦ МП, #церква
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: