Із наближенням весни активізувалася торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, рослин, що знаходяться під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги України. Серед них – вже зараз підсніжник білосніжний,  а трохи згодом – шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, конвалія травнева. З метою збереження рослин Держекоінспекцією у Тернопільській області розроблено та затверджено комплексний план заходів реагування на порушення природоохоронного законодавства.

 



У ході операції «Первоцвіт-2016», яка триватиме до 31 травня поточного року включно, спеціалістами екологічної інспекції планується здійснити рейдові перевірки по боротьбі з несанкціонованим збором, а також торгівлею рідкісними видами рослин. Оперативну роботу в місцях зростання та продажу первоцвітів будуть проводити інспектори Державної екологічної інспекції у Тернопільській області спільно з працівниками Управління Національної поліції області, державною лісовою охороною лісогосподарських підприємств області із залученням працівників органів місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації.

 

 За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Окрім цього, знищення однієї одиниці незаконно здобутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна матеріальна компенсація. Так, для прикладу черемша (цибуля ведмежа) обійдеться порушнику у 62 грн., шафрани (крокуси) та підсніжники від 49 до 62 грн., а сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду цих рослин. (За матераалами із сайту облдержадміністрації).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: