Психоаналітик Бруно Беттельгейм у своїй книжці «Просвітлене серце» описує власний досвід в’язня концтаборів Дахау и Бухенвальду, в яких він перебував у 1938-1939 роках, а також досвід інших людей, які зіткнулися із системою знищення людської гідності.

 



Особистість кожного – це наш механізм адаптації до існуючого світу і від того, який цей світ, багато в чому залежить, які ми. Нацистська система  ламала особистості. Вона була спрямована на виховання рабської психології. З особистості дорослої людини, яка була здатна самостійно мислити і боротися, намагались зробити перелякану дитину, силою інфантилізувати людину, домогтися її регресу аж до стану живої біомаси, без особистості, волі і почуттів. Адже біомасою легко керувати, її легше зневажати, вона слухняно виконуватиме всі накази. Тобто, вона зручна для господарів. 

 

Беттельгейм виокремив головні психологічні стретегії зламу особистості.

 

  1. Примусити людину займатися не потрібною роботою.

 

Наглядачі примушували в’язнів переносити камені з місця на місце, рити ями голіруч, коли лопати лежали поблизу. (Чим це відрізняється від «Тому, що треба» або «Твоє діло виконувати, а не думати»?)

 

  1. Ввести правила, порушення яких – неминуче.

 

Це правило створювало атмосферу постійного страху бути спійманим. Люди були змушені домовлятися із наглядачами, впадаючи у повну залежність від них. Наглядачі могли звертати увагу на порушення, а могли і не звертати, в обмін на ті чи інші послуги. (Сучасні суперечливі Закони чи хабарі – хіба не аналог?).

 

  1. Ввести колективну відповідальність.

 

Колективна відповідальність розмиває особисту – давно відоме правило. Однак в умовах, коли ціна помилки надто висока, колективна відповідальніть перетворює всіх членів групи в наглядачів один за одним. Тому вони мимовільно ставали союзниками адміністрації контабору.
(Принцип групової відповідальності – коли «усі винні» або коли конкретну людину розглядають тільки як представника стереотипної групи, а не як виразника власної думки)

 

  1. Примусити людей повірити в те, що від них нічого не залежить.

 

Для цього створювали постійні непередбачуваі обставини, в яких неможливо будь-що планувати і жити згідно з «інструкцією».
(Це правило забезпечує відсутність активності та ініціативи нібито «від тебе нічого не залежить», «ну і чого ви домоглись», «так буде завжди, нічого не зміниться»… Хіба не нагадує сьогоднішній час?)

 

  1. Примусити людей робити вигляд, що вони нічого не бачать і не чують.

 

Коли у концтаборі проходила колона «рабів», які, помітивши побиття іншого, дружно повертають голови в сторону і різко прискорюються, всім своїм виглядом показуючи, що «не помітили». При цьому наглядач кричить «молодці!».(Іншими словами «Все знаємо, але робимо вигляд…» – важлива умова існування багатьох людей, організацій і навіть держав).

 

  1. Примусити людей переступити останню внутрішню межу.

 

У кожної людини є межа, за яку вона не переступить навіть під загрозою смерті. Усвідомлюючи, що вижив ціною переходу за цю межу, означає продовжувати життя, позбавлене будь-якого змісту.

 

(Під час Революції Гідності українці продемонстрували ціною власного життя і здоров’я, що вони – не раби. Однак, попри це, чимало людей у наш час, щоб вижити, люди продають власну честь і гідність).

 

В результаті застосування цих правил у концтаборі, в’язні, які засвоїли «правила», що їм немає на що надіятися, і повірили, що вони ніяк не можуть впливати на власне становище, ставали у прямому значенні рабами, ходячими трупами.

 

В зомбі люди перетворюються тоді, коли остаточно відкидають будь-яку спробу осмислити власну поведінку і впадають у стан, коли вони можуть сприйняти все, що завгодно. Це яскраво ми бачимо на прикладі Росії, де людям з екранів телебачення та газет навіюють «правильну позицію». Там, де немає власної думки і бачення, починається зомбі. Та й нам потрібно пильно стежити, щоб не зневірюватись, не піддаватись панічним настроям, які нам намагаються навіяти та не перетворитись у зомбі самим.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: