Останнім часом багато фінустанов в односторонньому порядку встановлюють різноманітні комісії та збори для своїх клієнтів — це зняття комісії за зняття готівки, обмеження кількості днів для зняття коштів чи списання певної суми за послуги банкомата.

“Більшість фінустанов відверто порушують свої умови. Наприклад, пишуть у буклетах, що кредитка на 40% річних, але не вказують, що за кожне зняття банк списуватиме комісію 4-6 відсотків. Можливо, у містах у людей є вибір, вони можуть розплачуватися картками в супермаркетах. У селах – ні. Й банки фактично беруть з них значно більше коштів за користування кредиткою”, – говорить “Знай” Володимир Марченко, економіст компанії AFS. Він виокремлює найяскравіші комісії українських банків.



 

Платний друк чеків
2 гривні за чек із кредиток просить “Приватбанк”. Перед друком просить “зберегти ліс”

 

Комісія за неуспішну спробу зняти готівку
“Укрсиббанк” знімає 5-7 грн, якщо з першого разу не вдалося ввести правильний ПІН-код.
“Величезні комісії за касове обслуговування були в середині 2000. Зараз банки знову повертаються до цієї практики. Хочуть таким чином компенсувати свої збитки, які мають через скорочення кредитних програм і зменшення обсягу депозитів. Думаю, Банки починають повертатися до практики заробітку на касовому обслуговуванні. В наступному році слід очікувати нових комісій і зборів, адже відновлення кредитних і депозитних програм не очікується”, – каже економіст.

 

Платне поповнення кредитки
За перерахунок своїх грошей на свою картку “Приватбанк” бере 2 грн. Також знімає 50 копійок за СМС, надіслану про перерахунок грошей.

За зняття зарплати – комісія
Близько 10 банків дозволяють своїм клієнтам безкоштовно знімати їхні гроші не більше 6 разів на місяць. Якщо більше — комісія 10 грн.

 

Самовільне зняття грошей за кредит із зарплатної картки клієнта
“Таке практикує “Приватбанк”. Однак це не суперечить закону. В умовах кредитних карток вказано, що банк має право знімати з інших платіжних карток клієнта суму, якої бракує. Щодо інших комісій і нововведень, то законодавчо фінустанови мають право це робити, адже наш закон щодо операцій із переведення коштів в готівку застарілий і не передбачає ніяких санкцій за різноманітні комісії”, – говорить Володимир Марченко.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: