Щоразу, коли наближаються свята, ми починаємо замислюватись, чи можна дати собі волю за святковим столом. Йдеться не лише про збільшення ваги або споживання зайвого холестерину. Надто жирна їжа впливає на бактерії у травному тракті. Стресом для організму під час і після застілля є переїдання, вживання великої кількості їжі за короткий проміжок часу, причому, як правило, ця їжа гостра, жирна, копчена, смажена, солона, солодка одночасно. Ніяким чином не треба себе обмежувати тільки фруктовим салатом, як ми часто бачимо в гламурних фільмах і телевізійних гала-проектах. Можна дозволити собі спробувати всі страви на свій розсуд. Секрет оптимального святкування полягає в кількості. Нехай на вашій тарілці буде вся розмаїтість новорічних страв, але в малих дозах.

 



У святкове різдвяне меню потрібно включити багато овочевих салатів. А замість майонезу варто використовувати натуральні соуси – це значно смачніше та корисніше. Хвилин за 30 перед тим як сісти за святковий стіл, треба з’їсти щось солодке або ж випити солодкий чай. Це забезпечить швидкий підйом рівня цукру в крові та істотно знизить апетит. Також бажано з’їсти яблуко або кілька ложок салату зі свіжої капусти і випити склянку води. Клітковина з яблук і капусти разом з водою створить певний об’єм у шлунку, клітковина зв’язує жири.

 

Перед тим як сісти за стіл – приблизно за півгодини – не перешкодить прийняти які-небудь препарати, що поліпшують травлення, наприклад, фестал або ж згаданий вами мезим чи панзинорм. При здутті живота прийміть активоване вугілля – 4-6 таблеток.

 

Для поліпшення самопочуття після застілля, необхідно якомога більше пити води, причому приймати велику її кількість слід вже під час застілля. Пити, бажано, мінеральну воду, традиційне вживання розсолу з похмілля також не позбавлене сенсу, оскільки з організму, при прийомі алкоголю, вимиваються солі і мінерали. З лікарських засобів, для полегшення наслідків похмілля, рекомендується приймати бурштинову кислоту, яка активізує обмін речовин і сприяє активній детоксикації організму, глутаргін, стимулюючий переробку алкоголю, захищає печінку та нервову систему, а також відомі препарати, панкреатин, «лімонтар», «карсил».

 

Святами можна насолоджуватись, але потім треба “відпрацювати”: кілька днів споживати легку їжу та більше гуляти на свіжому повітрі, більше рухатись.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: