Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру контролю і профілактики хвороб зауважують, що традиційно, у літній період збільшується кількість людей, які підхоплюють кишкові інфекції. То ж епідеміологи дають кілька порад, як вберегтися від цього:
«Не купуйте їжу на стихійних ринках і в приватних осіб. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання – з рік, підземних джерел, поверхневих вод. Для пиття і приготування їжі використовуйте питну бутильовану воду або перекип’ячену. Не їже і не пийте те, що має прострочений термін зберігання або при найменшій підозрі щодо їх якості», – наголошують медики.
Часто випадки зараження кишковими інфекціями фіксують у туристів, адже у них не завжди є можливість у всьому дотримуватися стерильності і вживати свіжу їжу, що мала б зберігаєтися у відповідних умовах.
Перегляньте також:
«Туристам для миття посуду і рук воду варто брати профільтровану і прокип’ячену. Для пиття і приготування їжі – мати з собою запас питної води. При купівлі їжі й напоїв – звертати увагу на терміни й умови зберігання. Їжу зберігати у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін. В далеку дорогу не варто брати продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні. На відпочинку без організованого харчування не треба готувати багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки: паштети, м’ясні салати тощо. Приготовлені страви бажано їсти відразу, а у випадку повторного споживання – додатково треба їх термічно обробити. Перед вживанням овочів та ягід, їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком. Харчуючись у лісі чи на пляжі, не можна класти продукти на ґрунт чи пісок. Перед приготуванням і вживанням їжі обов’язково мити руки з милом. На відпочинку з дітьми, батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Батькам треба слідкувати, щоб дитина не їла незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження. Для купання користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами, не ковтати воду при купанні», – розповідають епідеміологи.
Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру контролю і профілактики хвороб також наголошують, що у разі появи перших ознак кишкового захворювання, треба негайно звернутися до найближчої лікувальної установи і не займатися самолікуванням.