Як плоска стопа впливає на суглоби, хребет, та судини

Коли відбувається деформація стопи, порушується розподіл навантаження на всі частини опорно-рухової сістеми.Однім з найбільш поширених видів таких патологічних змін є плоскостопість.

Опубліковано:
29 Травня, 2024 о 15:16

Стопа — це не просто складова частина опорно-рухового апарату, яка бере участь в процесі стояння або ходьби. Основна функція стопи — амортизація тіла під час руху, що дозволяє зменшити навантаження на колінні суглоби і хребет.

Коли відбувається деформація стопи, порушується розподіл навантаження на всі частини опорно-рухової сістеми.Однім з найбільш поширених видів таких патологічних змін є плоскостопість.



Плоскостопість — це вроджена чи набута деформація, в результаті якої природні зводи стоп зменшуються або повністю зникають. Стан можна визначити за повним торканням однієї або відразу двох ніг землі. У положенні стоячи між шкірою і підлогою практично не залишається зводу або щілини.

У дитячому віці зводи на стопах відсутні через їхню недорозвиненість і наявність великої кількості підшкірно-жирової клітковини. При нормальному розвитку дитини вони утворюються до 6 років, коли повністю формується правильна постановка стоп.

Причинами розвитку плоскостопості:

  • зниження рівня міцності кісткового скелета у дітей, які страждають на рахіт (розвивається в результаті нестачі вітаміну D);
  • порушення рухливості стопи, як наслідок перенесеного поліомієліту;
  • травматичне пошкодження кісток, зв’язок і м’язів стопи, неправильно зрощені переломи;
  • зниження м’язового тонусу внаслідок низької фізичної активності або постійного носіння кросівок;
  • надмірні фізичні навантаження, робота в умовах, що вимагають постійного перебування на ногах;
  • підйом великої ваги, постійне носіння важких сумок, вантажів;
  • вагітність, як період підвищеного навантаження на ноги;
  • ожиріння;
  • носіння неправильно підібраного взуття.

Часткове або повне опущення зводів призводить до зниження амортизаційної функції і, як наслідок, до ряду серйозних змін у роботі опорно-рухового апарату. Серед них:

  • Підвищене навантаження на хребет, гомілковостопні, колінні й тазостегнові суглоби та істотне прискорення їхнього зносу;
  • Складність корекції деформації на пізніх стадіях;
  • Патологічні зміни постави, включаючи сколіоз і артроз;
  • Постійні болі в ногах, що порушують звичний спосіб життя;
  • Застій венозної крові у венах нижніх кінцівок, що призводить до розвитку варикозу.

Залежно від склепіння, на яке поширюється патологія, розрізняють поперечну, поздовжню і комбіновану плоскостопість.

устілки ортопедичні

Поперечна плоскостопість

Виявляється у вигляді ущільнення поперечних склепінь (уздовж основ пальців) однієї або відразу обох ніг і розвитку деформації пальців. Характерними симптомами є поява мозолів в зоні опускання зводу і хворобливі відчуття в передньому відділі стопи. Причинами для розвитку даного виду патології є тривала стояча робота, носіння незручного взуття і високих каблуків.

Поздовжня плоскостопість

Виражається зменшенням зводу вздовж стопи, внаслідок чого ноги починають стикатися з підлогою практично всією своєю поверхнею. При такому недугу розмір ноги може збільшуватися. Діагностується така деформація переважно в дитячому та підлітковому віці.

Поздовжньо-поперечна плоскостопість

Комбінована плоскостопість являє собою поєднання одночасно і поздовжнього, і поперечного сплющення, через що змінюється хода, з’являються мозолі й больові відчуття.

Лікар Кравчук про вплив плоскої стопи на здоров'я людини
Лікар Кравчук про вплив плоскої стопи на здоров’я людини

Ступені плоскостопості

Тяжкість недуги визначають стадії плоскостопості, залежно від яких будуть відрізнятися симптоми, можливі варіанти терапії, а також ризик розвитку додаткових ускладнень.

1 стадія

Початкова стадія хвороби, при якій стопа ще не деформована, але вже помітне значне ослаблення зв’язок. Виявляється дискомфортом і больовими відчуттями після тривалої ходьби та перебування на ногах, які зникають після нічного відпочинку. Кісткові основи перших двох пальців на даній стадії відхиляються на 10-12°, а сам палець — до 15-20°. Визначити появу захворювання можна за болем, що виникає при натисканні на підошовні склепіння.

2 стадія

Проявляється різким зменшенням зводу стопи з помітним розплющуванням і розширенням. Больові відчуття стають постійними та поширюються вище — до гомілок. Тривалі прогулянки та перебування на ногах неможливі через сильний біль і дискомфорт. Порушується постава і хода. Кути кісткових основ і великого пальця збільшуються на 15° і 30° відповідно.

3 стадія

Симптоми плоскостопості стають сильно помітні навіть неозброєним оком, пальці деформуються. Ноги болять постійно по всій довжині — до стегон і сідниць, можливий розвиток супутніх патологій у вигляді артрозу, деформації хребта і появи суглоба Шарко. Значно зростає навантаження на хребет, в результаті чого порушується працездатність і стає неможливою навіть короткочасна ходьба у звичайному взутті. Кути збільшуються до 20° і 40°.

4 стадія

Діагностується виключно при поперечному виді плоскостопості. У цьому випадку спостерігається максимальний кут відхилення великого пальця і ​​кісткових основ більше 40° і 20°.

Діагностика :

  • збір анамнезу, опитування пацієнта і визначення скарг;
  • візуальний огляд з метою визначення наявності та кута склепінь;
  • рентген — візуалізація кісток і суглобів, що дозволяє виявити внутрішні деформації;

Плоскостопість у дитини і дорослих пацієнтів лікують переважно консервативними неінвазивними методами. До складу комплексної терапії можуть бути включені:

  • носіння ортопедичного взуття, устілок і спеціальних пристосувань;
  • прийом лікарських препаратів;
  • ЛФК;
  • масаж;
  • фізіотерапія.

устілки ортопедичні

При важких формах патології та порушеній працездатності показана хірургія стопи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Вадим Кравчук, #Здоров'я, #лікар, #плоска стопа, #плоскостопості
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: