Марія Дубас
Марія Дубас

Журналістка, редакторка стрічки новин

Вишнівецьких ліцеїстів навчали готувати качану кашу – унікальну українську страву

Опубліковано:
16 Листопада, 2024
Майстер-клас з приготування качаної каші.

Учнів на Тернопільщині навчали як готується непроста, але смачна качана каша.

Для учнів Вишнівецького професійного ліцею провели майстер-клас з приготування унікальної української страви, яка між іншим занесена до нематеріальної культурної спадщини України.



“Качана каша, це страва, над якою упадають досвідчені господині Диканського та Зіньківського районів Полтавщини; страва, яка вимагає світлих думок, доброго серця та хорошої нервової системи, адже 88 раз загорнути кожну пшонину в кожушок з суміші яєць та борошна зможе далеко не кожна жінка. Каша, качати яку потрібно не менше 3 годин, а варити більше, ніж 2. І обов’язково в мисці, яку більшість господинь давно вже винесли на горище. Ну або в курник.” — поділилися на сторінці ліцею.

Качана Каша є вдосконаленим варіантом іншою стародавньої української страви – затирки. Сьогодні качану кашу можна скуштувати не лише на сімейних святах, а й у багатьох українських ресторанах. Ця традиційна страва, колись невід’ємна частина весіль, хрестин та новосілля, все частіше прикрашає сучасні меню. І недарма: ситна, поживна і неймовірно смачна, качана каша завжди виглядає апетитно і приваблює своєю автентичністю.

Готують кашу так: засипають порціями пшоно у широку миску, поливають збитими яйцями, притрушують борошном і “качають” 2-3 години, поки кожна зернина не буде розміром як соя. Потім крупу підсушують, викладаючи тонким шаром на тканину. Кашу засипають у курячий бульйон та варять ще дві з половиною години, додаючи спеції та трави.

Спробувати приготувати качану кашу на власній кухні може кожен, якщо має достатньо часу та терпіння.

Шумська школа мистецтв отримала музичні інструменти від благодійників

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Державний навчальний заклад “Вишнівецький професійний ліцей”
Теги: #Вишннівецький ліцей, #Качана каша, #кременеччина
Коментарі





Інтерв'ю
Вогнеметник Михайло
13:20, 14 Грудня, 2024

“Нам поставили завдання, ми його виконували”: інтерв’ю з вогнеметником з Тернопільщини

ТОП новини тернопільщини: