Викликає тромбоз і може спричинити летальні наслідки: AstraZeneca відкликає вакцину від Covid у всьому світі

Опубліковано:
10 Травня, 2024
Викликає тромбоз і може спричинити летальні наслідки: AstraZeneca відкликає вакцину від Covid у всьому світі
AstraZeneca. Фото: інтернет

Попри те, що компанія запевняє про суто комерційне рішення, оскільки їхній вакцині уже ж альтернатива, вакцину Oxford-AstraZeneca Covid вилучають у всьому світі через кілька місяців після того, як фармацевтичний гігант вперше в судових документах визнав, що вона може викликати рідкісний і небезпечний побічний ефект.

Про це пише The Telegraph.

Оскільки заявка на відкликання вакцини була подана 5 березня і набула чинності у вівторок, то дану вакцину більше не можна використовувати в Європейському Союзі. Компанія добровільно відкликала свій «маркетинговий дозвіл».

– Подібні заявки будуть подані в найближчі місяці у Великій Британії та інших країнах, які схвалили вакцину, відому як Vaxzevria, – пише видання.

AstraZeneca заявила, що вакцину вилучають з ринків з комерційних причин. У ньому сказано, що вакцину більше не виробляють і не постачають, її замінили оновлені вакцини, які борються з новими варіантами.

Останніми місяцями Vaxzevria потрапила під пильну увагу через дуже рідкісний побічний ефект, який викликає утворення тромбів і низький рівень тромбоцитів. У судових документах, поданих до Високого суду в лютому, компанія AstraZeneca визнала, що вакцина «у дуже рідкісних випадках може спричинити ТТС».

TTS, що означає тромбоз із синдромом тромбоцитопенії, пов’язаний із принаймні 81 смертю у Великобританії, а також сотнями серйозних травм. Понад 50 передбачуваних жертв і скорботних родичів подали позов до AstraZeneca у Верховному суді.

Але AstraZeneca наполягає, що рішення про відкликання вакцини не пов’язане з судовою справою чи її визнанням того, що вона може спричинити ТТС. Він сказав, що час був чистим збігом.

У заяві компанії йдеться: «Ми неймовірно пишаємося роллю, яку Vaxzevria зіграла в припиненні глобальної пандемії. За незалежними оцінками, лише за перший рік використання було врятовано понад 6,5 мільйонів життів, а по всьому світу було поставлено понад три мільярди доз.

Що кажуть в Україні

Водночас головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив, що Міністерство охорони здоров’я не зафіксувало несприятливих наслідків для здоров’я в українців, щеплених цією вакциною.

– Ми, як і будь-яка країна Європейського Союзу, моніторимо всі несприятливі події після імунізації – від почервоніння місця введення, підвищення температури до потенційних інших наслідків.

Станом на сьогодні (8 травня – ред.) не зареєстрували будь-яких випадків, пов’язаних із застосуванням як вакцини AstraZeneca, так Pfizer, – зазначив він.

Також заступник міністра охорони здоров’я зауважив, що в інструкціях, які додають до вакцин, вказують ймовірність виникнення тих чи інших побічних реакцій організму.

– В одного на мільйон чи на десять мільйонів, наприклад, можуть зафіксувати важкі анафілактичні реакції. Цей відсоток вкрай низький і для застосування вакцини припустимий.

Саме для цього на кожному пункті вакцинації облаштовують спеціальну аптечку, фахівці проходять навчання з надання домедичної допомоги. Але в Україні таких випадків не зареєстровано, – зазначив головний санітарний лікар.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #AstraZeneca, #вакцина
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: