Використання фатіну в одязі дозволяє створити легкий, повітряний та дуже цікавий образ. Його також часто використовують для аксесуарів та оздоблення інтер’єру. Такий матеріал популярний своєю практичністю, легкістю у догляді та унікальною фактурою і тому користується високим попитом.

Характеристики та різновиди фатіну

Тканина фатін має важливу відмінність, яка полягає у тому, що він добре зберігає форму та об’єм навіть при переміщенні, також має тонку структуру. Фатін виготовляється з нейлонових та поліамідних ниток, він легкий, жорсткий і еластичний. Сітка може бути дрібною або ж великою, а поверхня – блискучою чи матовою.

Будь-який фатін має такі властивості, як:

  • повітропроникний та легкий;
  • еластичний, з чітко вираженими складками та красивими згинами;
  • стійкий до втрати форми при намоканні;
  • вологостійкий;
  • практичний та має відмінну стійкість до стирання;
  • матеріал не вбирає бруд та вологу.

Для повного розуміння фатіну необхідно знати і про негативні сторони, наприклад:

  • електропровідний і може іноді прилипати до тіла;
  • багатошаровий фатін не пропускає повітря та не вбирає вологу;
  • можна легко пошкодити, якщо застосовувати високі температури.

Різновиди фатіну

При виборі фатінових тканин для пошиття або декорування одягу чи аксесуарів, чи інших виробів важливо враховувати їх щільність та призначення. Саме за цими параметрами розрізняють типи фатіну, а саме:

  1. Жорсткий. Його основними характеристиками є особлива твердість та жорсткість, що також дозволяє йому стояти у вертикальному положенні. Фатін є декоративним та використовується для оздоблення інтер’єру та виготовлення аксесуарів. Не рекомендується застосовувати жорсткий фатін для пошиття одягу, адже краї такого матеріалу дуже шорсткі – він може навіть пошкодити шкіру.
  2. Середній. Цей фатін підходить для вироблювання декоративних предметів інтер’єру. Він не втрачає форму, а його об’єм дозволяє виготовляти красиві спідниці.
  3. М’який. Застосовується для пошиття святкового одягу. Для створення об’єму фатін під час пошиття складається шарами.
  4. Євро фатін. Ще його називають м’яким фатіном. Цей вид виробу має матову поверхню і є м’яким та ніжним до шкіри. Такий вид тканини красивий і за своїми особливостями схожий на нейлоновий шифон. Також потрібно знати, що євро фатін виготовляється зі стовідсоткових поліефірних волокон.
  5. Спандекс-фатін. Це тип характеризується додаванням до еластичної нитки спандексу, завдяки чому і тягнеться.

Для чого можна використовувати фатін?

Легкий і напівпрозорий матеріал можна використовувати для створення романтичних та гламурних нарядів, і на сьогоднішній день безліч дизайнерів і модниць шукають фатін. Бо можна купити тканину яскравих, соковитий відтінків або ж з паєтками для пошиття костюмів для карнавалів, дитячих свят і вечірок. Комірчастий матеріал незамінний для весільних та вечірніх суконь. Своє місце фатін займає і в повсякденній моді, адже можна виготовляти з нього привабливі спідниці, блузки та інші види одягу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #фатін
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: