Відтепер жителям Кременеччини, яким потрібен гемодіаліз, не треба  їздити до Тернополя на лікування. На базі Кременецької центральної районної лікарні відкрили відділення гемодіалізу. Люди, яким постійно треба очищувати кров, раді, що їм буде зручно доїжджати і на це не знадобиться багато часу, адже сама процедура очищення крові ітак довготривала. Пацієнт відділення гемодіалізу Кременецької центральної районної лікарні Наталя Ломакович 20 років хворіє цукровим діабетом, крім того у неї ниркова недостатність. Уже 7 років поспіль по 3 рази в тиждень жінка їздить до Тернополя на процедури. Встає о 5-ій годині ранку, годину добирається до обласного центру, там процедура триває 4 години, і потім ще годину на дорогу назад додому, і так це займало більшу частину дня. Пані Наталя наголошує, що зараз для неї усе значно полегшилося, на 8-му ранку приходить до лікарні у Кременці. Жінку задовольняє усе, лише погано, що ціна на лікування останнім часом зросла, раніше платила 800 гривень за одну процедуру, а зараз близько півтори тисячі гривень.

 



Ініціював відкриття відділення та зробив великий внесок у цю справу благодійник Володимир Левчунь, який теж планував лікуватися у цьому відділенні, але не дочекався, щоб воно запрацювало. Хвороба здолала чоловіка. На стіні медичного закладу на честь покійного пана Володимира встановили пам’ятну дошку, яку урочисто доручили відкрити вдові благодійника Наталі Левчунь. Жінка наголошує, що її чоловік старався не стільки для себе, як для інших хворих, адже часто були випадки, коли медична допомога була потрібна терміново, але люди не встигали доїжджати на гемодіаліз і помирали. Він це бачив і намагався щось змінити.   

 

Зараз у відділені 9 працівників, з них 2 лікаря, 3 медсестри, 3 молодших медсестри та технік. Завідувач відділення гемодіалізу Кременецької центральної районної лікарні Наталя Глінська розповідає, що для лікування пацієнтів мають 4 апарати штучної нирки, водоочисну систему, одночасно можуть обслуговувати трьох пацієнтів, бо четвертий апарат використовують як запасний.

 

Сьогодні на Тернопільщині є 3 лікарні, де роблять гемодіаліз: у Тернополі, у Копиченцях, відтепер у Кременці, а у вересні планують відкрити  четверте – у  Бучачі. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: