Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

Опубліковано:
5 Вересня, 2024 о 12:19
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.

Традиційно в перший понеділок вересня у США відзначають День праці. Це національне свято вшанування американських робітників.

Голос Америки поспілкувався з українкою, яка переїхала до США і здійснила свою “американську мрію”.



Уродженка села на Тернопільщині Ірина Кульчицька 20 років тому починала з роботи прибиральницею в американському супермаркеті, а тепер консультує найбільші технологічні гіганти світу.

В інтерв’ю Голосу Америки вона розповіла про свій шлях до Кремнієвої долини, ставлення до праці та працівників в Америці, особливості корпоративної етики, і те, що потрібно, аби піднятися по кар’єрних сходинках в американських компаніях.

Інтерв’ю відредаговане для ясності і плинності.

– Ірина Шинкаренко, Голос Америки: Ірино, ви зараз мешкаєте і працюєте у Кремнієвій долині. Де саме проживаєте і в чому полягає ваша роль як консультантки великих компаній?

Ірина Кульчицька, консультантки з розвитку товару у Кремнієвій долині: Зараз я мешкаю в маленькому містечку Морган-Гілл, яке входить до Кремнієвої долини.

– Я описую свою роль як експертка з розвитку товару в Кремнієвій долині. Моїм завданням є оцінювати процес розвитку товарів в різних технологічних компаніях, наприклад, Google, Paypal, Apple.

Інколи в них не спрацьована команда, або сам виробничий процес не налагоджений. Тому моя роль – прийти, оцінити проблеми, надати пропозиції, а потім втілити ці пропозиції в життя.

– Тобто ви допомагаєте усувати недоліки саме в роботі команди, працюєте з людьми?

– Важко пояснити стисло, але це розвиток товару від рішення до запуску.

Переважно я займаюся розвитком технологій: це можуть бути мобільні додатки, продукти віртуальної реальності. Мої завдання залежать від потреб клієнта. Якщо їм потрібно створити бачення, стратегію товару, тоді я їм допомагаю побудувати цю стратегію: які інновації випускати, як їх правильно протестувати, – це один аспект.

Також є процес, коли ця інновація або ця ідея вже впроваджується і її потрібно правильно вибудувати: написати код, підібрати команду, яка буде правильно це виробляти, пояснити виробничий процес, згуртувати, організувати роботу так, щоб виконати її у потрібні строки.

Також є аспект, коли ми оцінюємо те, як продукт заходить на ринок, коли потрібно провести дослідження.

– Над якими із продуктів ви працювали, які можуть бути знайомі звичайним споживачам?

– Наприклад, продукт, який будували для компанії Meta. В багатьох людей, мабуть, є окуляри віртуальної реальності “Oculus”. Це окуляри 3-D реальності, одягнувши які людина може грати в ігри, або використовувати якісь різні додатки. Продукт, який я будувала, на жаль, не є в загальному доступі для всіх людей, але він дає можливість у віртуальній реальності відвідати, наприклад, піраміди Гізи. Людина може віртуально зайти в саму піраміду, походити різними коридорами. Або у ще якісь пам’ятки ЮНЕСКО – замки, церкви старовинні. Тобто, ми будували віртуальний досвід, який допомагає людям досліджувати світ.

Від прибирання до першої роботи у стартапі

– Звідки ви родом, як і коли потрапили до США?

– Народилася я в невеликому селищі Заводське, що біля Чорткова Тернопільської області. Після закінчення школи я поїхала вчитися в Польщу… Я отримала там ступінь магістра соціології. Я повернулася в Україну, але на той час польські дипломи ще так активно не приймалися, всі казали, що моя дипломна робота написана польською, і я не могла знайти роботу. Тож вирішила спробувати втілити “американську мрію”. І десь протягом року після завершення університету я переїхала у Сполучені Штати.

Весь мій здобуток за ці 20 років – це результат важкої праці

– Моя освіта є дуже-дуже загальною. Соціологія – це наука про людей, яка є дуже далекою від того, чим я займаюся сьогодні. І фактично весь мій здобуток за ці 20 років – це результат важкої праці у здобутті нових знань, читанні книжок ночами, постійному вдосконаленні.

Якою була ваша перша робота у США?

Це така звичайна доля емігранта, про яку люди часто не хочуть говорити, але я щодо цього дуже відкрита, бо знаю, що це допомагає багатьом людям зрозуміти, що вони не одні.

Коли я приїхала у США, англійська в мене була дуже поганою. Але щоб їсти щось сьогодні і завтра, потрібно було щось робити. Не було шансу сидіти і казати: “Ось, я зараз себе відкрию в новому суспільстві”.

В мене автоматично вмикався режим: потрібно вижити сьогодні будь-якою ціною. І мабуть це характерна риса українців, які не здаються, йдуть вперед попри все. Мені не спадало на думку просити у когось допомоги, я випрацювала правило: якщо хочеш кращої долі – вдосконалюй себе, своє оточення, і цей принцип веде мене протягом усього життя.

Звісно, ці перші роботи були для того, щоб була їжа на столі, – це було зв’язано з прибиранням, бо це те, що

Я мала 5-6 робіт на тиждень, спала по 4-5 годин на добу

Найшвидше можна знайти в середовищі іммігрантів. Я мала 5-6 робіт на тиждень, спала по 4-5 годин на добу.

Наприклад, однією з моїх робіт було прибирання в магазині мережі супермаркетів, яке було щоденно з 12 ночі до 7 ранку, з одним вихідним на рік – на Різдво. І, звичайно, без медичного страхування, тобто хворий-не хворий – ти мусиш бути на роботі і працювати цілу ніч.

Приблизно рік пішов на те, щоб зрозуміти, як працює система у США: де і як шукати роботу. Але це не був якийсь структурований системний підхід. Я просто йшла в різні компанії, запитувала, чи вам потрібна працівниця. І що мені допомогло – я пішла в бюро перекладів у Детройті в Мічигані, і оскільки я володіла польською, українською, на той момент російською – вибачте, і трішки англійською, то мене взяли на роботу як перекладача.

І це було чудовим стартом, щоб далі можна було шукати якусь ще іншу роботу.

“В один момент я вирішила все продати – дім, зібрала дітей, чоловіка і переїхали в Кремнієву долину

– А як ви потрапили до Кремнієвої долини?

Після праці в бюро перекладів, за 5 років я зрозуміла, що мені потрібно рухатися вперед. Я з тих людей, яким коли стає комфортно, водночас стає некомфортно.

І я вирішила піти у стартап, який займався розробкою додатків із вивчення мов. Це ще було в Мічигані. І цей стартап якраз сформував мене як особистість, дав фундаментальні знання щодо розвитку товару, того, як працює код, як працюють команди.

І був момент у житті, коли я зрозуміла, що в мене в серці ще горить вогонь, хочеться зробити щось більше.

Я намагаюся йти проти соціальних норм, які кажуть: “У тебе двоє дітей, сім’я, що тобі ще потрібно.” Я вважала, що якщо в людини є якась місія, то треба йти вперед і її виконувати.

Тоді мені здавалося, що якщо я наважуся на якийсь крок у житті – це буде в тій точці світу, яка є дуже технологічно комплексною, складною, де я завжди буду почуватися студенткою

Тоді мені здавалося, що якщо я наважуся на якийсь крок у житті – це буде в тій точці світу, яка є дуже технологічно комплексною, складною, де я завжди буду почуватися студенткою, і це допоможе мені зростати як особистість.

І тоді в один момент я вирішила все продати – дім, зібрала дітей, чоловіка і переїхали в Кремнієву долину.

“Найбільше цінують людину, яка знайде проблему і її вирішення”

– Чи здобували якусь додаткову освіту для того, щоб працювати на техгологічні гіганти?

Коли я працювала в Мічигані, коли ще була таким “зеленим іммігрантом”, коли мала 5-6 робіт на день, “як святе” в мене були щовечора три години в американському коледжі, де я вивчала англійську мову. Тож це була лише англійська, я не здобувала більше ніякої освіти.

На сьогодні є дуже багато різноманітних курсів із розвитку товару, із software building і таке інше. Тоді, коли я приїхала у Штати, 20 років тому, великої кількості ресурсів для моєї професії не було. Якщо я бачила, що в моїй роботі є проблема, я думала, як її вирішити і відразу приходила з рішенням цієї проблеми.

Але для цього потрібно було вночі читати книжки, на той час ще в бібліотеки ходили, або шукати якісь ресурси в інтернеті, щоб сформувати свою власну думку і запропонувати ідею. В моїй особистій історії не було додаткової освіти, окрім курсів у коледжі.

Із мого досвіду, у Штатах дуже важливий результат роботи. Неважливо, яка в тебе освіта, можливо, в якихось напрямках це інакше. Але найбільше вони цінують людину, яка знайде проблему і її вирішення, людину, яка досягає результатів.

І що мене рятувало завжди – віднайти рішення проблем, вміння згуртувати команду, і коли мені почали давати

Я ставила багато запитань, читала багато матеріалів, розмовляла з розумними людьми проєкти, які були складнішими, зокрема технологічно, не пов’язані з моєю освітою, я просто ставила багато запитань, читала багато різних матеріалів, я розмовляла з розумними людьми, які розуміються на тих чи інших аспектах роботи, але потрібно було всю цю інформацію швидко синтезувати і позиціонувати себе не лише як людина, яка слухає і ставить запитання, але й яка вміє дуже швидко на місці цю інформацію обробляти, і втілювати в життя…

І оскільки я дуже багато втілювала в життя, мене це вело вперед по кар’єрі, – від простої менеджерки проєктів до директорки в раді директорів (в компанії “Mango Languages”).

“Моя історія є дуже відмінною від людей у Кремнієвій долині. Мабуть, за це мене й цінують”

Тобто зараз у вашій роботі на технологічні компанії вам IT-освіта не потрібна?

Моя історія є дуже відмінною від людей, які мають технічну освіту в Кремнієвій долині. Мабуть, за це мене й цінують. Це просто весь мій досвід. Я йшла щаблина за шаблиною… Тобто тільки мій власний досвід протягом 15 років сьогодні надає мені можливість прийти в будь яку компанію у Кремнієвій долині (технічно, звісно, є різні аспекти) і зрозуміти що в них не так, де в них не так, як це можна вирішити і які ресурси потрібні для того. Але це все на моєму персональному досвіді.

Те, що я працювала в стартапах різноманітних, у великих компаніях, дозволив мені накопичити оцей досвід розвитку продуктів і тепер втілювати його як консультантка.

І людина, яка проходить весь цей шлях від того, як вміти будувати, як збудувати місток між лідерами компанії, які хочуть досягнути конкретної цілі, і між, наприклад, командою виробників цінується досить високо.

– Ви сказали, що вас цінують, зокрема за те, що ви не з IT-галузі.

Так, тому що це надає можливість думати широко про якусь проблему. Моя освіта соціологія, я можу зрозуміти, як працюють люди. Дуже часто люди закінчують університет зі знанням IT чи комп’ютерних наук, і вони дуже розумні, але в них знання часто книжкові. Тож іноді, коли ми проєктуємо щось, на папері виглядає ідеально, дані сходяться, все інше – теж, але насправді є дуже багато різних “скриньок Пандори”, які потрібно брати до уваги. Цей реальний досвід побудови і результатів набагато важливіший.

 Як людина, яка виростала в Україні, можливо ви можете виокремити якісь особливі риси роботи в американських компаніях?

Тут цінують людей, які вміють бачити не тільки проблему, а й вирішення.

І ще одна характеристика – чесність, або те, як ти поводишся, коли ніхто не дивиться: не зробити абияк, не красти інтелектуальну власність, поважати чужі ідеї, поважати чужі права.

Бо, особливо у довгостроковому житті компанії, ці речі завжди потім “вилізуть”.

І третє – це результати. Людина може дуже тяжко працювати задля якогось результату, але якщо результат не досягнений… Люди, які вміють зробити, показати, – ця характеристика цінується.

 Ви працювали в різних сферах. Чи відрізняєтсья ставлення керівників, менеджерів до людини, залежно від того, ким вона працює?

Я думаю, що залежить від того, в якій галузі працює людина. Також важливий елемент – коли я працювала прибиральницею – це була робота для іммігрантів і це, звичайно, інша категорія навіть якщо ти працюєш на простій робітничій професії в Америці. Немає медичної страховки, рідко коли можеш узяти вихідні, з тобою не завжди рахуються як з особистістю, є оце “не висовуйся”. В моєму випадку, хоча керівники були дуже хороші, це було під соусом – працюй і працюй.

Коли я вже почала працювати у професійній галузі в американській компанії, я передусім почувалася захищеною юридично, бо був відділ кадрів який піклується про працівників: якщо є якісь проблеми, то можна їх вирішити. Вперше за 5 років у мене була медична страховка. Коли я

Не було навіть декрету на народження дитини

Працювала в іммігрантських компаніях, то не було навіть декрету на народження дитини, тож коли в мене народилася перша дитина, я повернулася на роботу за 4 тижні після пологів, бо були потрібні гроші.

А коли почала працювати в американській команді, то отримала вже набагато більше простих “бенефітів”, а також до тебе прислухаються з першого дня як до людини, яка є кваліфікованою, незалежно від віку – молодшого чи старшого, і ти є частиною команди, навіть сім’ї – якщо ти ростеш і розвиваєшся, то розвивається команда, і це дуже велика відмінність від мого попереднього досвіду.

В Америці люди живуть, щоб працювати

– Щоб мати успіх у таких компаніях, де ви працюєте, скільки часу потрібно присвячувати роботі?

Я можу говорити лише про Кремнієву долину, яка є своєрідним цілим світом, а Каліфорнія є п’ятою економікою

Тут дуже поширено працювати по 50-60-70 годин на тиждень

світу, – люди працюють дуже багато. І тут дуже поширено працювати по 50-60-70 годин на тиждень, а часто й цього недостатньо. Люди мають часто хобі чи бізнес на стороні, який дозволяє мати додаткове джередо доходів або просто втілювати якісь свої уподобання в життя.

У США часто сміються, що в Європі люди працюють для того, щоб жити, а в Америці, – і, на жаль, це правда, – люди живуть, щоб працювати.

– Скільки ви особисто маєте вільного часу?

На моєму конкретному прикладі це десь 2 тижні в рік вихідних, які я беру. Насправді я можу взяти значно більше, але завжди є такий, особливо у Кремнієвій долині, метушливий менталітет, коли треба весь час якась метушня, складно відключитися повністю від своєї роботи.

Також я маю двох дітей – 7 і 15 років, і ще ми маємо окремий бізнес, тому фактично я працюю по 15-16 годин на день. Це дозволяє мені тримати той стиль життя, який ми хочемо мати у Штатах… щоб жити в цій одній із найдорожчих точок світу, потрібно мати відповідний дохід, і це мотивує мати постійно якісь ідеї.

Про підвищення голосу та чвари в колективах

– В компаніях, у яких ви працюєте, переважна більшість чоловіків. Чи відчуваєте ви якесь відмінне ставлення до себе?

Мені подобається в роботі з американськими командами, що люди намагається підтримувати рівноправ’я між чоловіком і жінкою, хоча це не завжди працює. Але оскільки рівноправ’я закарбоване у правилах компаній, воно також захищене законом, хоча б із юридичної точки зору потрібно бути правильним і політкоректним.

Так, у технологічному світі багато чоловіків, і з ними, з одного боку, легше працювати – вони більш прямолінійні, з ними треба вчитися чітко висловлювати свої думки…

Жінок цінують за те, що в нас є набагато більше soft skills – вміння читати поміж рядків, вміння відчути якісь незгоди в колективі і гарно згладити, щоб ми досягли результату і при цьому одне одного не вбили.

– Чи є практика підвищення голосу, сварок?

Ситуації бувають дуже різні, в мене навіть є приклад, коли я працювала з компанією Apple і людина, один із лідерів, третій після Тіма Кука, коли ми розповідали про проблеми в їхньому колективі та виробничі проблеми, він розлютився. Але не на мене, а на свою команду. І потрібно було в той моменті тримати poker face і дати просто йому час.

– Тобто керівник може дозволити собі кричати?

Може бути й так, але це буде в команді, якій він довіряє. Це може бути якщо команда мала, на рівні віцепрезидентів, вони один одного добре знають, вони працюють разом , відпочивають разом, і я повинна бути готоваю, що хтось може крикнути.

– А як щодо конкуренції, чи може вона перерости у чвари в колективах?

Так, чвари в колективах, звісно, бувають, мені здається, це натуральна риса людини незалежно від національності. І дуже важливо мати правильного лідера, бо лідер, який може правильно відчути і зрозуміти це, він може правильно працювати з цими людьми. Переважно люди, які є такими “одиночними зірочками – я наймудріша, а ви всі нічого не знаєте” – ці люди довго не працюють в американських компаніях із мого досвіду, бо вони є проблемою для довгострокового розвитку.

Цінується командна робота, тому що яким би ти розумним не був, сам ти не зможе досягнути потрібного результату.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Голос Америки
Теги: #інтерв'ю
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: