В Тернополі можна побачити сотні унікальних писанок

Опубліковано:
6 Квітня, 2015 о 10:00

Традиційна великодня виставка писанок діє в Тернопільському художньому обласному музеї. В експозиції представлено понад 300 різних воскових писанок, дряпанок, мальованок, травлянок. Є роботи виконані не тільки на курячих, а й на гусячих, перепелиних та страусиних яйцях. Доповнили виставку рушниками, іконами та тематичними картинами.




– В експозиції представлені писанки, які є у фонді музею ще з часу першої великодньої виставки, яку ми відкрили у 1992 році, – розповів Ігор Дуда, директор художнього музею. – Тоді тільки-тільки почалося відродження писанкової традиції після радянських часів. Пам’ятаю, спеціально для тієї виставки привозив зі Львова з приватної колекції Івана Гречка писанки і великодні листівки. А сьогодні маємо власну величезну колекцію. В експозиції тернополяни можуть оглянути роботи відомих майстрів Лесі та Юрія Цікало, з якими ми співпрацюємо з 1993 року. Є писанки, мальованки і дряпанки Стефанії Семців із Теребовлі. Є унікальні писанки Лесі Токарської з Київської області. На Тернопільщині писанкарство розвивається у двох напрямках: традиційне народне писанкарство та регіональне. Адже кожен край, Поділля, Буковина, Гуцульщина, Лемківщина, має свою орнаментику. А Леся Токарська у своїх роботах показала зовсім інші, не характерні узори, які базуються на орнаментах трипільської кераміки.


Традиційним стало у музеї, у день відкриття великодньої виставки писанок, також проведення майстер-класів для школярів. Писанкарі з різних районів Тернопільщини приїжджають, щоб показати дітям, як пишуть писанки, пояснити значення символів і допомогти зробити свою писанку. Цього разу майстер-клас давали шість майстрів.

Оглянути виставку писанок в художньому музеї можна до 20 квітня.


Ольга Трач 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #великдень, #виставка, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #писанка, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: