В Кременці відсвяткували 800-ліття замку (Фото)

Опубліковано:
31 Травня, 2016 о 15:54

Вервичка замкових свят 2016 року мала розпочатись з Тернопільського замку майже у день його заснування 17 квітня, але розпочалась зі Збаражу – 8 травня там відкрили туристичний сезон. 29 травня естафету замкових урочистостей прийняв Кременець. Саме там стоять руїни оборонної споруди відомої, як неприступна фортеця з XIІ століття. 

 



В  цей день місто провело в останню путь свого громадянина Віталія Ващенко… Дощем, дзвоном церковних дзвонів, дзвонами костелів, монастирів. Печальна, сумна подія…  Тому національне-патріотичне дійство розпочалось у  16 годині з хвилини мовчання… Так вшанували люди, що зібрались на Замковій горі, пам’ять громадського активіста… 
 
Театралізоване дійство  історії замку на Замковій горі  готувалось вже декілька місяців. Запросила гостей до замку звичайно найзнаменитіша жінка Кременця королева Бона. Кременчане, що стояли перед сценою терпляче під палаючим сонцем, ніби потрапили у вир історичних подій.  Театралізоване дійство “Нескорена фортеця” провело глядачів героїчними сторінками майже 800 літньої історїї замку. Нескорена Ірма, дівчата, що своїм вчинком дали назву Дівочим скелям Кременця, княжі воїни, що дали відсіч нападникам різного роду племені – сила у єднанні, саме так можна досягти перемоги. У стрічку вистави вплетені танці, пісні  та  бої лицарів  клубу історичної реконструкції м. Збаража. Зі сцени лунає промова козаків, які і зруйновали замок, щоб ляхам не дістався…. 
 
А ось відбудовувати руїни будуть городяне кременецькі відповідно до макету. До того моменту прогулятися замком можна тільки у ЗD версії, яку розробив кременчанин  Антон Луб’яницький. 
Перші дерев’яні сторожові вежі вже височать по чотирьох сторонах замкового двору. Найзатишніше місцем замку лишається головна брама. Там зручно заховатися лицарям та їх помічникам і сонце не так пече. 
 
“Після реставрації саме тут буде знов головний вхід до замку” – говорить директор Кременецько-Почаївського державного історико-культурного заповіднику   Вадим  Володимирович  Микулич. Височить замок над усім Кременцем. Де б не була людина і поглядом шукає, і фотокамерою ловить його. 
 
Хто б не був засновником замків Тернопільщини, завжди будуть манити вони своїми величними стінами-руїнами до себе та спокушати таємницями, які ще не розгадані.  Усі 30 замків Тернопільщини зруйновані більше не так часом, як людьми.  Можливо, готуючись до своїх свят, замки отримують найголовніше – шану своїх сьогодняшніх володарів українців і, нарешті, знов отримують друге життя вже у 21 столітті. 
 
І якщо на свято нашого замку у Кременці приїхала “прилетіла” на крилах любові до Тернопільщини київська пташка – блогер туристичних видань Вікторія Бистрицька, то варто підтримувати такі події, і тим, хто живе поряд? Наступний замок чекатиме гостей  5 червня у  Бережанах.
 
 
 
 
 
 
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: