Унікальний Заліщицький парк: від історії до рідкісних рослин

Опубліковано:
31 Липня, 2024 о 20:16
Унікальний Заліщицький парк: від історії до рідкісних рослин
Заліщицький парк: історія, екзоти та релікти

На початку XIX століття на лівому березі Дністра біля панського палацу був закладений Заліщицький парк, який нині є пам’яткою садово-паркового мистецтва площею 5 га. Місцеві жителі називають його “Нижній парк”, також зустрічаються назви “Старий парк” та “Панський парк”.

Реорганізація
З початку XX століття парк перейшов у власність родини Турнау. Німецька графиня Стелла Турнау значно сприяла реорганізації парку, запросивши спеціалістів з Німеччини для його догляду.



Рослинний склад
Парк налічує 45 видів, форм і гібридів дерев, кущів і ліан, з них 25 екзотичних. Серед них: бундук канадський, дуб звичайний, дуб північний, каштан звичайний, тополя дельтовидна, керія японська, оксамит амурський, гледичія звичайна форма безколючкова. Молоде тюльпанове дерево, посаджене у 2014 році, замінило старе, яке загинуло наприкінці ХХ століття. Декоративні кущі, такі як спірея середня, вейгела рожева, жимолость татарська та форзиція європейська, прикрашають парк особливо в період цвітіння.

Унікальні дерева
Софора японська плакучої форми з покрученим стовбуром привертає увагу відвідувачів. Особливе місце займає гінкго дволопатеве віком понад сто років, яке є одним з найстаріших дерев цього виду в Україні. Гінкго – релікт третинного періоду, що зберігся з часів палеозойської ери. Листки мають вигляд маленьких віялець і можуть досягати віку до 2000 років в природі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #заліщицький парк, #туризм/
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: