Українсько-польський кордон – випробування на терпіння (Відео)

Опубліковано:
27 Червня, 2016 о 20:13

Львів – Довжелезні автомобільні черги на українсько-польському кордоні спостерігаються вже майже місяць. Якщо раніше доводилось чекати до 2-3 годин, то нині до 6-7 годин у будні, чи й довше. Які причини такої виснажливої ситуації на кордоні, чи реально щось змінити?

 



Як повідомляє Радіо Свобода, у п’ятницю із самісінького ранку на всіх шести пунктах пропуску Львівщини на українсько-польському кордоні – черги. Тернополянин, підприємець Віталій Мархевка спершу поїхав на спільний українсько-польський кордон у Грушеві, але простоявши там чотири години на місці (бо польська сторона не пропускала), вирушив на пункт пропуску в Шегині. Тут п’ять годин простояв в автомобільній черзі перш аніж потрапити на територію кордону. На ділову зустріч чоловік спізнився. Його машина з українськими номерами була одна на півсотню з польською реєстрацією, які належать мешканцям 30-кілометрової прикордонної зони.

 

«Я кілька тижнів тому теж їздив по справах, об’їжджав, зробив зайві 350 кілометрів. Коли мені треба швидко у Перемишль чи Жешув (Ряшів), то я машину залишаю і їду автобусом. Якби була створена окрема смуга для тих, хто швидше має перетнути кордон, бо справи ділові, то я готовий за такий пропуск платити, нехай ці гроші йдуть у бюджет, але щоб лише швидше проїхати», – говорить підприємець.

 

70% в автомобільній черзі – учасники малого прикордонного руху. Їхні машини на польській реєстрації і, згідно з українським законодавством, вони кожні п’ять днів зобов’язані перетинати кордон. Але переважна більшість із них їздить у сусідню державу частіше, навіть щодня. Бо на перевезенні товару мешканці заробляють. Це їхня щоденна робота: до Польщі – сигарети й алкоголь, а назад – різні товари.

 

 

Люди залишають машини у Польщі

Богдан залишив свою машину з польською реєстрацією у сусідній державі, каже, що не має можливості часто перетинати кордон. «Розходиться у тих п’яти днях, щоб перетинати. Залишив у колеги вдома машину. Не знаю, коли це припиниться. Взимку менше машин, а зараз везуть людей із Тернополя, Івано-Франківська на роботу у Польщу, це теж займає час оте оформлення такої кількості осіб. Люди купили машини у Польщі, бо це дешевше, комусь це вигідно їздити Україною, а хтось на машинах цих возить товар», – пояснює Богдан.

 

«Чотири години стою, до брами ще година. А там ще 2 години. Отож, 7 годин у черзі, щоб перетнути кордон. Важко сказати, що є причиною. Страйкують далі польські митники, я так розумію, на всіх кордонах те саме. Раніше можна було за 15 хвилин проїхати, залежно від напливу машин, звісно», – каже Артем, учасник малого прикордонного руху.

 

 

«Порядку не буде ніколи, ми би стояли дві-три години, але мешканці з сіл, що біля кордону, тримають черги, роблять бізнес, продають чергу, по 200 гривень, чим ближче до кордону, то дорожче, 400, вони попереду пропускають машину поза чергою. Я мушу перетинати кожні п’ять днів, бо машину таку купити в Україні не міг би», – пояснює водій Андрій.

 

«Ми живемо і працюємо у Польщі, сюди приїхали до батьків, але якось в Україну швидко перетнули кордон, а ось зараз стоїмо три години ще на кордоні», – каже подружжя Леся та Іван.

 

«Із третьої години ночі (на час запису розмови була 10:00), це ще сьогодні не довго, буває більше. Поляки страйкують, роблять італійський страйк. Кожен день їздимо. Це робота. Багато людей їдуть, возимо також людей у Польщу у різних потребах. Все залежить від поляків, черга впирається в те, як поляки вибирають машини, як швидко пропускають. Тут ніхто порядку не зробить. Це не від нас залежить, а від них», – каже Михайло, водій.

 

Причини різні

Є кілька причин величезних черг на кордоні, які спостерігаються упродовж останніх трьох тижнів. Польські митники розпочали так званий «італійський страйк», коли менше працівників оформляють і перевіряють транспорт, відповідно повільніше пропускають. А українські прикордонники та митники не можуть нічого вдіяти.

 

«Протягом години ми оформляємо на виїзді з України близько 50-70 транспортних засобів на годину, що цілком відповідає технологічній схемі оформлення транспортних засобів і домовленостей з польською стороною, що підписано меморандумом. Польська митна служба офіційно нас інформувала про проведення заходів на посилення оглядової роботи на в’їзд до Польщі у зв’язку з проведенням міжнародних днів молоді та саміту НАТО. Вони працюють на безпеку країни», – пояснив ситуацію речник Мостиського прикордонного загону Іван Галкін.

 

 

Раніше, коли утворювалась велика черга, по обидва боки кордону йшли на зустріч один одному і відкривали додаткові смуги руху, тобто працювали понаднормово. Через ретельніші перевірки на в’їзді з України у Польщу польські митники прискіпливіше перевіряють транспортні засоби. Тобто пропускають стільки машин, як у них прописано у правилах.

 

Відтак ситуація на кордоні, тобто автомобільні черги, залежать від кількості охочих перетнути кордон. «У черзі значна частина учасників так званого малого прикордонного руху, які перетинають кордон на транспортних засобах з іноземною реєстрацією. На Шегині це 70%, багато перетинають кордон щодня, а той двічі на добу, на Краківці – до 90%», – говорить Іван Галкін.

 

Коли ситуація зміниться у пунктах пропуску на українсько-польському кордоні, ніхто не може спрогнозувати. Але, з огляду на великий потік транспорту, черги будуть і далі. Вочевидь, це розмова на державному рівні високих посадовців і, ймовірно, слід бувати нові пункти пропуску.

 

Водночас і Україна може запровадити ефективні заходи, щоб поліпшити ситуацію. Як зазначали у коментарях Радіо Свобода водії, які їхали у Польщу з діловою метою, варто було б створити так звані віп-смуги, щоб за пришвидшений перетин офіційно платити, також поліція могла б на транспорт з іноземною реєстрацією надавати тимчасову реєстрацію на місяць чи півроку, щоб власник автомобіля, сплативши гроші, не був зобов’язаний цей термін перетинати кордон. Це були б надходження у бюджет.

 

Чимало людей на кордоні нарікали на те, що місцеве населення тримає чергу і пропускає за гроші машини перед собою, тому доводиться через хамство більше чекати. Такого немає з польської сторони, бо польські прикордонники мають право штрафувати порушників порядку, на відміну від українських. Чимало водіїв просто оминають чергу та їдуть під самісіньку браму пункту пропуску.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: