У Тернополі триває Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Опубліковано:
6 Серпня, 2015 о 17:36

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я у Тернополі проводять «Тиждень грудного вигодовування». Ця щорічна акція традиційно вона відбувається у 40-й тиждень року, що символізує стільки ж тижнів вагітності жінки. Започаткували  її, щоб посилити мотивацію грудного годування в суспільстві. Відзначають цей тиждень більше як у 170 країнах світу. Цьогоріч акція присвячена матерям, які годують грудьми і водночас працюють.

 



 

Лікарі закликають матусь, особливо тих, які маючи немовлят, ще й працюють, не перевтомлюватися, вчасно відпочивати і не витрачати надто багато сил на роботу, потрібно берегти грудне молоко – бо це безцінна пожива для дитини, у ньому є багато корисних речовин, які дуже потрібні молодому організму.

 

Материнське молоко – це найкраще джерело харчування для малюків та дітей перших років життя. Дитина до 6 місяців згідно рекомендацій ВОЗ має отримувати виключно грудне молоко, а після цього воно може поєднуватися з іншими продуктами. Це молоко натуральне, безпечне для дитини, завжди саме тієї температури, яка їй потрібна. Відомо, що грудне молоко містить багато імуноактивних речовин.

 

Для того, щоб мати могла забезпечити дитині нормальне грудне вигодовування і було достатньо молока – потрібно для початку пити якомога більше рідини: не менше 1,5, але і не більше 2,5 л в день. Для посилення лактації дуже корисний чай з молоком або згущеним молоком. Перед годуванням рекомендують випити чашку чаю за 10-15 хвилин і з’їсти тарілку супу або бутерброд з сиром. Також можна вживати чай з таких трав, як аніс, фенхель, кмин, кропива, які також сприятимуть прибуттю молока.

 

Страви бажано вживати білкові, рибні, м’ясні, овочеві, потрібно бути  уважними, вживаючи фрукти. Обов’язково треба пити кефір, їсти каші, кисломолочні продукти. Коров’яче молоко не можна вживати надміру, бо у деяких дітей воно викликає алергію, та якщо мати любить молоко і вважає за потрібне його пити, то воно має бути тільки парне. Також підвищують лактацію сир, морква, кріп, петрушка і горіхи.  Не варто  вживати в їжу приправи з сильним запахом і багато цибулі, це додасть молоку неприємний смак, який не сподобається малюку. Для того, щоб молоко було живильним мама повинна їсти якомога більше продуктів з великою кількістю вітамінів.

 

Крім того, щоб було більше грудного молока, медики радять якнайчастіше прикладати дитину до грудей. Постійно стимулюючи роботу молочної залози, дитина сама буде допомагати виробляти ту кількість молока, яка їй необхідна. До того ж, у продажі є спеціальні чаї для посилення і підтримки лактації, також багато фахівців рекомендують пити вітаміни, які теж впливають на кількість грудного молока.

 

Головне – жінка, яка годує грудьми, не повинна переживати сильні стреси, адже вони можуть спричинити нестачу молока або воно взагалі може зникнути.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: