У Тернополі можна побачити вітрильники із… павутиння, дурману та мухомора (Фото)

Опубліковано:
17 Листопада, 2015 о 19:23

Мініатюрні моделі вітрильників різних часів і народів, кораблів із казок, художніх творів, міфів і легенд та авторські варіанти вітрильників можна побачити у Тернополі на виставці. Понад 160 експонатів розмістилися на кількох стендах – адже «ховаються» вони у скляних пляшках.

 



Автор представлених робіт – Володимир Ящук із Волинської області. Щоправда, родом він з наших країв.  Народився 1953 року в селі Лисичинці Підволочиського району у сім’ї вчителів. А в 69-му родина переїхала до Луцька. Зараз майстер живе у селі Промінь, Луцького району. Мініатюрним кораблебудуванням він займається вже 38 років. А почалося все із фотографії у журналі.

 

– Першу мініатюрну модель зробив у 1977 році, – розповідає Володимир Ящук. – Якось з товаришем, розглядаючи журнал, побачили фото такої мініатюри. Він тоді ще зацікавився: «Як же таке можна зробити?». А я сказав, що і сам зможу корабель у пляшці виготовити. Так з’явився перший кораблик. Він весь був із сосни – і корпус, і вітрила. Тепер же всі вироби умовно розділяю таким чином: бамбук – це вітрильники з Азії, дерево – з Європи,кукурудза – з Америки. У процесі створення мініатюр зрозумів, що саме листя із качана кукурудзи найкраще підходить для вітрил, і за структурою, і за кольором.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акція “Миколай про тебе не забуде” одинадцятий рік поспіль пройде у Тернополі (Відео)

 

Експозиція складається із кількох розділів. Наприклад, Володимир Ящук, створив різноманітні вітрильники із мультфільмів, казок, художніх творів. В основному, це експонати для дітей, оскільки деякі моделі мають ще  додаткові рухомі механізми або підсвічуються. Щоб отримати необхідний ефект треба тільки натиснути кнопку біля пляшки або на корку пляшки.

 

– Ось тут корабель, який потрапив у грозу, – розповідає автор виставки. – Тут є хмари, на склі пляшки – крапельки, а світлодіод імітує блискавки. В іншому кораблі, натиснувши кнопку, можна побачити Шрека, який ховається за бортом. А вітрила корабля із повісті «Старий і море» зроблені зі справжньої павутини. Спочатку зробив модель зі скелетом риби, але вона мені не дуже сподобалась, і потім зробив ще один варіант – з цілою рибою. Для корабля, який я назвав «Чорна перлина», вітрила зробив із дурману.

 

Більшість представлених експонатів – це історичні вітрильники від єгипетських часів до сучасності. За словами автора виставки, усього представлено кораблі більше 50 країн. Усі вони виконані з різних матеріалів: шпону, бамбуку, ниток, декоративної плівки, паперу, пластику. Володимир Ящук любить експериментувати з матеріалами. Тому окремий розділ займають кораблі, вітрила яких зроблені з різних рослин: цибулевого, часникового, картопляного, бананового лушпиння, м’якоті апельсина і грейпфрута, листя капусти, клена, горіха, вільхи, дуба, кукурудзи, кори берези, яблука, чорної редьки, шапочки мухомора, пелюсток ірису, піона, нарцису тощо. Тривалість роботи залежить від моделі. Найскладніше – це кріпити весла, адже всі вони мають бути на одному рівні. Частини вітрильника формуються окремо, а потім у пляшці за допомогою спеціального пінцету склеюються в одне ціле. В середньому, на одну мініатюру йде тиждень часу, якщо щовечора виділяти на цю справу 3-4 години. А в рік виходить від 18 до 24 виробів.

 

Виставка «Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках» буде цікавою і дорослим, і дітям. Особливість її в тому, що автор сам проведе екскурсію, і розкаже історію корабля, поділиться «секретами» його виготовлення, розповість, як кріпить мініатюри в пляшці, і які матеріали використовує, продемонструє відео, як збирає корабель у пляшці тощо. Відвідати експозицію можна до 18 листопада включно, в Українському домі “Перемога”, що на бульварі Тараса Шевченка, 27. Вхід для дорослих – 10 гривень, учнів та студентів – 5 гривень, для дошкільнят – безкоштовно.

 

Ольга Трач

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: