Прозорість. Її в земельній сфері міста, наразі, мало. Що коїться із землями, не знають не те, що прості громадяни, а навіть чиновники. Питання вирішить інвентаризація землі. Та чи вигідна відкритість владі – під питанням.

 



На одній із наступних сесій депутати голосуватимуть за програму “Використання та охорони земель у місті Тернополі на 2016-2018 роки”. На її реалізацію бюджет витратить близько трьох з половиною мільйонів гривень. У програмі, зокрема, передбачена інвентаризщація землі. Але, чомусь, інвентеризація точкова: п’ять гектарів у 2016, стільки ж у 2017 році, вісім – у 2018 році. Для Тернополя, який займає близько 5000 га, то є мізер.

 

– Суть будь-якої інвентаризації – зрозуміти, що ми маємо, як воно функціонує і як його використовувати, – каже депутат міської ради, заступник голови “земельної” комісії Андрій Шкула. – Тому логічно, що інвентаризація повинна бути комплексною і не інакше. Тобто, потрібно її провести для всієї території міста. До речі, відсутність інвентаризації – інформації, яку землю має місто, що вільне, що зайняте, давало владі можливості відмовляти тернополянам у наданні землі, а частину ділянок просто тримають в “тіні”. Наступним кроком після інвентаризації повинен бути відкритий реєстр землі. Тільки так можна оминути дерибани, отримати раціональне використання землі, поповнення бюждету.

 

На постійну земельну комісію міської ради виконавчі органи влади вже виносили згадану програму. Члени комісії відклали її розгляд, бо ж без аналізу голосувати не можна.

 

– Зробили це не для блокування процесу, як може завтра сказати хтось з міської влади, а для вивчення, – каже Андрій Шкула. – Земля є власністю громади і одним з основних джерел поповднення бюджету. Коли кожен член комісії вивчить програму, ми її обговоримо на засіданні і, можливо, таки вдасться впровадити зміни. Особисто я найважливіше завдання вбачаю саме в комплексній інвентаризації, тому наполягатиму на цьому. Начальник відділу земельних ресурсів підтвердив, що загальна інвентаризація можлива, але триватиме декілька років і вартуватиме мільйони гривень. Я вірю в те, що, коли оголосити тендер, знайдеться фахова організація, яка і за рік проведе роботи. Щодо грошей, думаю, що місто зможе їх знайти, бо інвентеризація землі, крім прозорості, буде й бюджет поповнювати.

 

Про те, що інвентаризація можлива в короткі строки, а головне надзвичайно потрібна місту, кажуть і фахівці земельної сфери.

 

– Межі міста востаннє встановлювали у 1970-1980-х, а інвентаризацію не проводили, – каже фахівець у сфері економіки природокористування та охорони навколишнього середовища ГО « Інститут розвитку Тернополя» Михайло Федишин. – Статистичний облік земель, яким сьогодні користуються, вже давно не є достатньо достовірним. Головним у сьогоднішніх умовах у сфері землеустрою та природокористування має бути проведення комплексної інвентаризації земель із подальшим встановленням меж міста із врахуванням містобудівної документації.

 

Інвентаризація, зокрема, дасть можливість сформувати кадастрові номери на землі запасу та ненадані землі, що відкриє для громади інформацію про наявні вільні землі.

 

– Оскільки місто має матеріали аерофотозйомки й існує детальна векторна карта міста, а також Генплан, терміни виконання інвентаризації можна визначити до року за умови наявності фінансування робіт, – каже пан Федишин. – Результати значно перевищать очікування в частині розвитку міста та збільшення надходжень до бюджету. Водночас це спростить процедури оформлення земельних ділянок як громадянами так і юридичними особами. У тому числі спроститься процедура продажу права оренда на аукціоні.

 

Чи вдастся внести зміни в програму та передбачити повну інвентаризацію міської землі, наразі не відомо. Все залежить від позиції, яку займуть новообрані депутати. І основне тут не гроші, а відкритість. Бо ж там, де нема порядку, є багато можливостей для махінацій.

 

Інветиризація зможе вирішити такі завдання:

– вдосконалення регулювання земельних відносин на місцевому рівні;

– визначення кількісного складу земель;

– отримання даних для виготовлення технічної документації щодо оформлення документів, що посвідчують право власності або право користування земельними ділянками, які раніше були надані юридичним та фізичним особам;

– одержання достовірної інформації для вирішення питань про припинення права користування земельними ділянками, що використовуються не за цільовим призначенням, з порушенням земельного законодавства і встановлених вимог або ж нераціонально;

– вирішення питань про розбіжність місцезнаходження, форми або розміру ділянки, яка фактично знаходиться у користуванні, та ділянки, раніше наданої у користування;

– аналіз фактичного використання земельних ресурсів;

– формування повного переліку вільних від забудови ділянок для продажу на земельних торгах;

– організація і ведення земельно-кадастрової документації, розроблення міської земельно-інформаційної системи та створення земельного кадастру міста;

– надання повної інформації для обчислення земельного податку та орендної плати.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: