У Тернопільській єпархії УПЦ КП духівник проводить зустрічі з родинами загиблих у АТО бійців

Опубліковано:
2 Вересня, 2015 о 11:37

 

Із 27 по 30 серпня 2015 року, в селі Нирків (колись Червоногород), що в Заліщицькому районі Тернопільської області, було проведено чергову зустріч родин воїнів, загиблих у АТО. Цього разу представники майже чотирьох десятків сімей мали можливість знову зустрітися в дружньому колі, спілкуючись із священиком і найкращими психологами та психотерапевтами Тернопілля.
 
Подібні зустрічі проводяться вже не вперше. Ще з березня минулого, 2014 року, фахівці Психологічної служби Майдану почали надавати психологічну підтримку сім’ям Небесної сотні. Це робилося в спочатку по телефону, бо психологи в основному знаходилися в Києві, а члени сімей – у всіх куточках України. А в рамках проекту «Родинне коло» зустріч сімей Героїв Небесної Сотні вперше відбулась 16-18 травня 2014 р. в Ірпені. Тоді, протягом трьох днів поряд із ними знаходилася група психологів, які підтримували сім’ї загиблих в цей нелегкий для них період.

Згодом, подібну ініціативу підхопили волонтери та психологи з інших регіонів України: Вінниця, Харків, Закарпаття, Кіровоград, Житомир, Дніпропетровськ, Чернігів, Івано-Франківськ, Миколаїв. Не залишилися байдужими до проблем родин, які переживають біль втрати, й фахівці з Тернополя. Ще з часів Майдану та Революції гідності вони намагаються робити все можливе, щоб допомогти та підтримати своїх земляків, які переживають біль втрати рідних і близьких людей.



Особливостями таких зустрічей є те, що до роботи з осиротілими родинами залучаються не лише психологи та психотерапевти, але й священнослужителі. Тернопільсько-Кременецька і Бучацька єпархія УПЦ Київського Патріархату вважає своїм безпосереднім пастирським обов’язком долучитися до подібної ініціативи. Тому, з великою радістю та ентузіазмом там сприйняли запрошення до участі в подібній ініціативі. Керуючий єпархією архієпископ Нестор (Писик) одразу ж благословив священнослужителів, відповідальних за це служіння. Серед них – протоієрей Євген Заплетнюк, який і став постійним духівником родин загиблих у АТО Героїв. Спілкування священика з сім’ями не обмежується лише згаданими зустрічами. Отець Євген тримає постійні контакти з ними і листами, і телефоном, і особистими візитами. За час спілкування у колі родин, під час спільної молитви, Святих Таїнств та відвертих розмов між учасниками й духовенством із часом викристалізувалась особлива, неймовріна душевна та духовна єдність.

Оскільки подібного досвіду допомоги священики раніше не мали, отець Євген спільно з психологами нині працює над створенням актуальної методики допомоги людям із втратами. Кожна нова зустріч приносить цінний практичний досвід, систематизація вивчення якого в майбутньому зможе допомогти й іншим священикам ще краще та продуктивніше допомагати потребуючим.

У арсеналі отця Євгена сьогодні не лише звичні молитва та благословення, але й постійний психологічний, душпастирський супровід людей. Під час подібних зустрічей священик перебуває зі своєю паствою цілодобово, кілька днів поспіль. Він має можливість не лише в храмі, але й у невимушеній, цілком домашній атмосфері перебувати в постійному спілкуванні з людьми, які переживають кризу. Утішати та навчати, давати поради та напоумлювати, плакати з тими хто плаче та радіти з тими, хто радіє. Робити все можливе, щоб із Господньою допомогою повернути людей від відчаю знову до повноцінного життя.

Наша свята Церква завжди перебуває зі своїм народом. І в найбільш радісні його дні, і в моменти великого смутку. Уже з перших днів військового протистояння на Донбасі наші священики молилися за мир та благословляли бійців на захист нашої свободи. Згодом, коли в цьому виникла особлива потреба, військові священики йшли до наших вояків на передову та перебували з ними пліч-о-пліч. Святіший Патріарх Філарет і Священний Синод не раз звертали увагу на важливість участі кожного віруючого в цій боротьбі. Наша Церква не тільки словом, але й цілком конкретними вчинками допомагала та допомагає війську та всім потребуючим на сході. На превеликий жаль, уже багато місяців поспіль війна залишає після себе смерті, каліцтва та шрами на людських душах. І звісно, просто помолитися за упокій померлого героя зовсім недостатньо. Потрібно також і всіляко підтримувати родини, які більше не побачать удома своїх синів, батьків, братів і чоловіків.

Насправді, це надзвичайна проблема. Наш рух починався із зустрічей усього тринадцяти родин. Нині ми спілкуємося, чи намагаємось тримати зв’язок, десь із 67-ми родинами Героїв лише з Тернопільської області. На превеликий жаль, число наших полеглих бійців лише збільшується. Церква вважає духовну опіку таких родин своєю особливою місією та своєю часткою праці, спрямованої на швидшу перемогу України над московським окупантом.

Душевна травма, як і рана на тілі, потребує догляду та лікування. Залишаться шрами, але знайдуться нові сенси в житті та вагомі приводи для того, щоб знову бути щасливим. У цьому вже змогли переконатися сотні родин, які беруть участь в проекті. Там де є Бог, там завжди є зцілення та полегшення, сенс та промислительна мудрість.

 

 
 
 
 
 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: