У Тернополі внесли зміни до генерального плану міста: що відомо

Опубліковано:
7 Червня, 2024 о 23:00
У Тернополі внесли зміни до генерального плану міста: що відомо
Тернопіль. Фото з відкритих джерел.

Депутати Тернопільської міської ради внесли зміни до генерального плану та плану зонування Тернополя. Засідання сесії відбулося онлайн сьогодні, 7 червня. “За” в обох питаннях проголосували 34 із 42 депутатів міської ради, “проти” — троє.
У публічному доступі генерального плану немає.

Про це розповів Суспільному депутат міської ради Іван Сороколіт.



Засідання сесії Тернопільської міської ради, 7 червня 2024 рік. Скрін з трансляції сесійного засідання

Питання про внесення змін до генерального плану міста з голосу вніс депутат Олександр Вільчинський. Він входить до фракції “Порядок. Відповідальність. Справедливість”.

“За численними зверненнями громадян, громадських організацій, військових воно стосується розбудови нашого міста і питання про затвердження містобудівної документації, внесення змін до генерального плану міста Тернополя, затвердженого рішеннями міської ради. 35 “за”, троє “проти”, утримались — 0″.

Олександр Вільчинський. Фото Суспільне Тернопіль

Одна з громадських організацій, які за словами Олександра Вільчинського зверталися до депутатів з проханням внести зміни до генплану, — “Сади ветеранів АТО”.

“Помінялися державні будівельні норми. В нас, коли проєктувалося це поселення, то задумувалось, як садівницьке. В нас дороги мають на вулиці 11 метрів ширини, а центральні 12 метрів. По державних нормах міська забудова має мати дороги 20 метрів. Просити людей, щоб хтось посунувся, то людям мало лишається для садівництва. Тому ми й зверталися з питанням, щоб нас вивести за межі генерального плану, бо в нас є свій детальний план”, — розповів голова обслуговуючого кооперативу “Сади ветеранів АТО” Зеновій Гладчук.

Зеновій Гладчук. Суспільне Тернопіль

Як повідомляли на сайті міськради 22 травня цього року, зміни до генплану Тернополя “вимагали внести Тернопільська обласна військова адміністрація та Державна служба з надзвичайних ситуацій”. У пресслужбі ОВА Суспільному сказали, що безпекові питання до генплану мала ДСНС. За словами пресофіцера головного управління ДСНС в області Андрія Брика, цьогоріч вони не давали зауважень щодо генерального плану міста.

“Наші зауваження були надані у 2023 році і були враховані. У 2023 році на розгляд архітектурно-містобудівної ради при Тернопільській міській раді було представлено проєкт генерального плану міста. За результатами розгляду даної документації головним управлінням було підготовлено та направлено на адресу міської ради зауваження та пропозиції, які необхідно врахувати при корегуванні генерального плану. На початку 2024 року проєктна організація врахувала наші зауваження та внесла відповідні зміни до містобудівної документації”.

Андрій Брик. Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, в 2023 році відбулися громадські слухання щодо змін у генплані Тернополя.

Олександр Вільчинський прокоментував, що саме змінювали у генплані Тернополя.

“Вони стосуються узагальнень і деталізації по певних об’єктах, площах та територіях. Оскільки місто — живий організм, то в ньому відбуваються постійні зміни. Військові, які приходять з війни, у них виникає багато питань, оскільки їм виділяють земельні ділянки. Ми також обговорювали сьогодні перейменування вулиць за їхньою пропозицією. Це все стосується узгоджень цього плану, який сьогодні був прийнятий”.

Начальник управління містобудування, архітектури та кадастру і головний архітектор міста Василь Бесага повідомив під час сесії, що проєкти рішень змін до генплану та плану зонування території Тернополя не суперечать законодавству та пройшли всі необхідні депутатські комісії, а також погоджені експертами. Якими саме —не уточнив.

“Пропонується проєкт рішення про затвердження містобудівної документації, внесення змін до генерального плану міста Тернополя з додатками. Відповідний проєкт пройшов процедуру всіх стверджень, визначених чинним законодавством, отримав позитивний звіт по експертизі державної установи. Прошу розглянути і підтримати. “За” — 34, “проти” троє, утримались — 0″, — сказав Василь Бесага.

Засідання сесії Тернопільської міської ради, 7 червня 2024 рік. Скрін з трансляції сесійного засідання

“Проти” змін до генплану проголосували позафракційні депутати Олег Різник, Іван Сороколіт та Ігор Турський. Так само голосували й за проєкт рішення щодо внесення змін до зонування міста. Ці депутати представляють об’єднання “Сила Людей”. Іван Сороколіт розповідає, чому голосували проти проєкту рішення.

“Це один з найважливіших документів розвитку міста архітектурного, земельного, будівельного. Його практично ніхто не бачив з тернополян. Бачили тільки дуже, можливо, настирливі, там на якихось громадські слухання, які були проведені так, як потрібно, для галочки. Хоча насправді вони не відбулися де-факто. Це одна причина, через яку ми категорично проти і активно закликали його не підтримувати. Інша причина —навіть якщо б він був публічний і оприлюднений, то тернополяни, які трішки розуміються в схемах і графічних матеріалах таких докуметів, або залучивши спеціалістів, вони б зрозуміли, чому він такий таємний. Нам вистачило буквально півгодини часу, коли ми навідалися в міську раду і змогли побачити частину документів. Нам вистачило, щоб зрозуміти і зайняти позицію проти. Але через те, що він таємний, інші тернополяни цього не бачать”.

Іван Сороколіт. Суспільне Тернопіль

Іван Сороколіт каже, відповідно до рішення, ухваленого на сесії, у Генеральному плані та плані зонування міста змінюють цільове призначення земельних ділянок.

“15 квітня, наприклад, чи рік тому, чи два, — ну, нещодавно, були виділені попри дорогу в зеленій зоні з правого боку навпроти заправки “Окко” ділянки під садівницво. Зараз ці ділянки змінюються на Г-6 — це “Торговий об’єкт”. Розв’язка біля “Прогресу”. Станом на зараз вона Г-4 —”Культурні та спортивні зони”. Зараз при цих змінах вони перетворюється на Ж-5. Це можливість будувати багатоповерхівки до 16-ти поверхів. Поряд є скандальна ділянка, де в зоні малої забудови будується великий об’єкт. Там були скандали, суди і так далі. Станом на зараз Ж-3 змінюється також на Ж-5. На вулиці Львівській після першого повороту на Кутківці, вздовж дороги смужка видно зелена. Це зелені зони. Виділена кілька років тому — ділянки під садівництво. Тепер вони перетворюються на Г-6 “Торгові об’єкти”.

Також кореспонденти Суспільного запитали голову найбільшої фракції міської ради — “Свободи” Антона Горохівського, чому його фракція підтримала це рішення.

“Громадські слухання пройшли. На одному громадському слуханні я особисто був. Були дотримані усі регламентні процедури, які передбачені для прийняття такого рішення. Критичних зауважень щодо цього документу не було. Відповідно організації працювали над ним, тому сьогодні запропонували і депутати проголосували”.

Засідання сесії Тернопільської міської ради, 7 червня 2024 рік. Скрін з трансляції сесійного засідання

Найменша фракція у міській раді — “Європейська Солідарність. Її очолює Віктор Овчарук. Зв’язатися з ним кореспондентам Суспільного сьогодні не вдалося.

Суспільне також звернулося за коментарем до голови громадської організації “Екоальянс” Олександра Філя. Про внесення змін до генплану він каже:

“Протягом 10 років я бачу, що генеральний план використовується, як засіб узаконити будівництво. У нас спостерігається масова забудова прибудинкових територій, будь-яка вільна площа, то все намагаються забудувати. Як приклад хотів навести, початок вулиці Лесі Українки, там був ресторан “Титул”, там земельна ділянка 30 сотих і міська влада пішла на згоду і декілька років тому посадила дерева. Ця земельна ділянка вільна і зараз у змінах генерального плану іде під забудову”.

Олександр Філь. Суспільне Тернопіль

Загалом під час сесії обговорили 140 питань, каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

“Основними напрямками в змінах місто будівельної документації є: зміна функціонального використання окремих ділянок міста, в тому числі виробничих підприємств, розвиток вулично-дорожньої мережі міста і об’єктів обслуговування транспорту, розвиток мережі громадського транспорту, розвиток та реконструкція інженерних мереж, розширення зон зелених насаджень, а також створення нових громадських просторів та громадсько-відпочинкових зон. Створення нових громадських об’єктів, в тому числі закладів шкільної та дошкільної освіти, а також звернення мешканців та суб’єктів господарювання, громадські організації, військові адміністрації інших державних органів, які потребували певних внесених змін до даної документації”, — сказав міський голова.

Суспільне звернулося за коментарем до юриста, аби дізнатися, чи в процесі внесення змін до генерального плану Тернополя було дотримано всіх законодавчих норм. На коментар чекаємо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне
Теги: #генеральний план, #генплан
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: