У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії

Опубліковано:
22 Червня, 2024 о 12:20
У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії
У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії. Фото організаторів.

Днями Тернопіль став літературною столицею України, бо тут відбулася знакова подія – відзначення переможців Міжнародного літературного конкурсу на здобуття премії імені Петра Сороки, участь у якій взяли мистці з різних куточків України: Василь Чепурний (м. Чернігів), Наталія Ковалик (м. Золочів), Олена Євтєєва (м. Ірпінь).

«Тернопільщина має великий скарб, якого немає в жодній інший області України. Це творчий спадок талановитого письменника, засновника нового літературного жанру – денника – Петра СОРОКИ», – так каже відомий письменник, директор видавництва «Український пріоритет», голова журі конкурсу Володимир Шовкошитний.



Історія конкурсу розпочалася після смерті Петра Івановича у 2018 році – його близькі друзі Володимир Шовкошитний, Михайло Ратушняк, Михайло Маслій та дружина Галина Сорока заснували літературний конкурс і відтоді щорічно присуджують премії кращим літераторам на честь видатної та непересічної особистості, чим фактично виконали волю і втілили у життя найсокровеннішу мрію самого письменника.

Ще у 2014 році Петро Сорока в одному із своїх денників писав: «Якби у мене були відповідні кошти, то започаткував би видання літературних щоденників – українських і зарубіжних письменників. Добрих щоденників в Україні не так багато, але вони є і буде ще більше, бо наш час сприяє популяризації цього жанру. Ще мрію про літературну премію для кращих щоденникарів. Давно мрію, давно ношуся з нею. Це, може, моя найсокровенніша мрія. Якщо не поталанить здійснити її за життя, то вірю, що знайдеться такий сподвижник, жертовний чоловік і мій відданий пошанувальник у майбутньому, після моєї смерті. Я помагатиму йому з небес. Хай би це була Сороча премія і головні вимоги до твору ставилися такі: віра в Бога, любов до світу природи, щоб письменник словом малював, як художник барвою».

Володимир Шовкошитний вважає, що вибрані твори Петра Сороки, які увійдуть у сім томів, повинні бути у кожній бібліотеці краю. «Це культурне мистецьке естетичне надбання має бути доступним для кожного учня та читача, бо несе в собі загальнолюдські моральні цінності, виховує любов до рідного краю, надихає на добрі справи, продовжує тяглість поколінь української ріднизни», – стверджує письменник.

Цьогоріч відзначили кращі роботи літераторів одразу у двох номінаціях: «Денникова проза» та «Поезія». Переможцем в номінації «Денникова проза» став Василь Чепурний із Чернігова із книгою «Сто днів широкої війни». Автор зізнається, сторінки цього видання з’явились із особистих нотаток у час, коли окупанти знаходились від нього всього за 6 кілометрів від будинку, а обстріли не вщухали.

Письменниця Наталія Ковалик із Золочева стала переможницею у номінації «Поезія» зі збіркою «Сонячне прозріння». Сюди увійшли 210 поезій, головним мотивом яких є «пошук світла в темні часи». Лауреатками в номінації «Поезія» також визнано Галину Сливку (м. Вишгород) за збірку «Будь!» та Олену Євтєєву (м. Ірпінь) за збірку «Калинове серце».

Конкурс на здобуття Сорочиної премії засновано у 2019 року, перша церемонія нагородження переможців відбулася у м. Києві. Відтепер, кажуть організатори, підбивати результати конкурсу будуть щорічно у Тернополі.

У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії. Фото організаторів.
У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії. Фото організаторів.
У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії. Фото організаторів.
У Тернополі відзначили переможців Сорочиної премії. Фото організаторів.

Лариса Римар,
громадська діячка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #петро сорока, #Сорочина премія
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: