Олена Мудра
Олена Мудра

журналістка, автор програми "Телевітамінки", керівник гуртка анімації ТОКЦТТШУМ

У Тернополі відбувся Фестиваль адаптивних видів спорту

Про Перший фестиваль адаптивних видів спорту розповіла директор ТМЦФЗН ТМР Вікторія Безгубенко-Гнатишин.

Опубліковано:
22 Серпня, 2024 о 17:16
“Вперше в історії нашої організації ТМЦФЗН в Тернополі 15 серпня у парку ім. Т. Шевченка реалізували ідею проведення “Фестивалю адаптивних видів спорту” в рамках фестивалю “Тернопіль спортивний” з нагоди дня міста Тернополя.

На центральній алеї парку були облаштовані нові для нас локації, які були доступні усім охочим, а також кожен мав можливість особисто спробувати ходити у спеціальному протезі для ноги від команди Superhumans. Ця команда буквально ставить на ноги людей з ампутаціями, розробляє власні протези та паралельно займається психологічною реабілітацією військових та інших людей, так званих, “ампутантів”. Одним з видів реабілітації є саме спорт, де людина знову може показати свої найкращі здібності, бути учасником змагань з різних видів спорту, бути переможцем. На нашу думку, реабілітацію має проходити і наше суспільство, адже військові повертаються додому і серед них люди з ампутаціями, і кожен з нас має розуміти, що це непросто розпочати своє життя без руки чи без рук, без ноги чи без ніг, на кріслі колісному чи пересуваючись на протезах. Наше місто вже багато робить для адаптації доріг, переходів, входів у заклади для людей з інвалідністю, але попереду ще багато роботи, щоби у Тернополі було зручно жити усім тернополянам, – розповідає директор ТМЦФЗН ТМР Вікторія Безгубенко-Гнатишин.

Серед гостей фестивалю були військові, які сильні духом і надихають інших до життя. Локацію “Настільний теніс” очолив військовий, який втратив руку захищаючи Україну, також локації проходив військових на двох протезах, який також отримав поранення під час військової операції. Ми щиро радіємо, що люди, молодь, діти не оминали наші локації, а пробували себе у волейболі сидячі, пробували виграти у настільний теніс, проходили разом з поліцейськими смугу перешкод на кріслі колісному, милицях та з ціпком із заплющеними очима, також сміливо підходили до локації з дронами, вставали на SUP дошку, робили вправи кросфіту, тримали рівновагу та грали у баскетбол, шахи, петанк та змагались у армреслінгу. Умова гри в теніс була проста – якщо виграєш – отримаєш подарунок від Superhumans Center, якщо програєш – донать на протези для військових – і наш тенісист, який грав тільки правою рукою, не програв жодної партії!

Ми впевненні, що такі заходи вкрай необхідні – люди вчаться дивитись на чоловіків, жінок з протезами з повагою, жалість не те почуття, на яке заслуговують наші захисники – вдячність, бажання допомогти, бажання покращити своє місто для тих, хто має інвалідність – це основна мета таких заходів. І, дійсно, у парку було вже більше людей з протезами, на кріслах колісних, серед них була постійна учасниця наших заходів дівчинка з протезом правої ноги, також приїжджав на фестиваль на своєму моторизованому кріслі Тарас Хоміцький з ГО “Безбар’єрний Тернопіль” і проїздив усі локації фестивалю адаптивних видів спорту та “Тернопіль спортивний”, – продовжкє розповідає директор ТМЦФЗН ТМР Вікторія Безгубенко-Гнатишин. – Наш центр вже не вперше організовує події для ветеранів і їх родин, і треба сказати, що публічний доступний для всіх захід “Фестиваль адаптивних видів спорту” вдався на всі 100%. Протягом літа відбулись і інші події, куди ми запрошували ветеранів – це майстер-класи з адаптивного самбо, турнір з настільного тенісу, також родини військових були запрошені на турнір з боулінгу. Це наш спільний успіх, що серпнева подія привернула увагу не тільки ветеранів, а і інших людей з інвалідністю і без. Ми вдячні усім партнерам, які допомогли організувати наш фестиваль адаптивних видів спорту.

Продовження обов’язково буде – вже з вересня планують відвідувати разом з поліцією і смугою перешкод школи, щоби діти ставали більше чутливими до проблем людей з інвалідністю, а наше місто ставало ще більше інклюзійним”



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Вікторія Безгубенко-Гнатишин, #Тернопіль спортивний, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: