У Тернополі стартувала модульна виставка про Соломію Крушельницьку

Опубліковано:
17 Серпня, 2024 о 22:55
модульна виставка
Модульна виставка, присвячена творчості Соломії крушельницької. Фото: Музей Соломії Крушельницької у Львові

Про це Суспільному повідомила комунікаційна менеджерка Музею Соломії Крушельницької у Львові Стефанія Олійник.

“Особливість виставки — багатошаровість конструкції, що поєднує інформаційні матеріали про кар’єру та життєвий шлях всесвітньовідомої артистки, архівні фотографії та аудіозаписи. Саме з Тернополя ця виставка розпочинає свій тур Україною”.

виставка, соломія крушельницька
Виставка “Ґранд-тур. Соломія Крушельницька”. Фото: Музей Соломії Крушельницької у Львові.
Ґранд-тур,подоляни
У Тернополі відкрили виставку, яка розповідає про життя і творчість Соломії Крушельницької. Фото: Музей Соломії Крушельницької у Львові.
За словами Стефанії Олійник, для опрацювання і покращення фотопортретів співачки використали технологію штучного інтелекту. Відвідувачі виставки також молжуть почути голос Соломії Крушельницької, відсканувавши QR-код. Звучатимуть столітні архівні записи арій з опер “Мадам Баттерфляй” Дж. Пуччіні та “Валькірія” Р. Ваґнера у виконанні Крушельницької.

“Реалізація виставки здійснена командою Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та за підтримки Фундації ЗМІН. Матеріали виставки “Ґранд-тур” висвітлюють життєвий і творчий шлях Крушельницької: її походження та велику родину — батько був священиком з Тернопільщини, освіту, оперні тріумфи на багатьох сценах чотирьох континентів та зв’язок із Батьківщиною, який славетна співачка завжди підтримувала”.



соломія крушельницька
Виставка “Ґранд-тур. Соломія Крушельницька”. Фото: Музей Соломії Крушельницької у Львові.

Стефінія Олійник розповіла, що вперше презентація виставки “Ґранд-тур” італійською мовою відбулася на 69-у Фестивалі Пуччіні (Puccini Festival) у Торре дель Лаго в Італії впродовж липня-серпня 2023 року.

“Це один із найбільших європейських оперних фестивалів, заснований 1930 року та присвячений виключно творчості відомого італійського композитора Джакомо Пуччіні. Соломію Крушельницьку та Пуччіні об’єднувала багатолітня співпраця і дружні стосунки. Пезентація виставки стала важливою складовою програми фестивалю, що акцентувала на внеску українки в популяризацію творів композитора та розвиток світового оперного мистецтва”.

За фінансової підтримки Фундації ЗМІН, за словами Стефанії Олійник, був виготовлений україномовний варіант виставки, який презентуватимуть у різних містах України.

“Після Тернополя, виставку відкриють у Львові з 23 вересня, до 152-ої річниці з дня народження співачки”.

виставка, соломія крушельницька, музей, буклет
Промоційні матеріали виставки “Ґранд-тур. Соломія Крушельницька”. Фото: Музей Соломії Крушельницької у Львові.

Оглянути виставку “Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен” можна в центральному холі ТРЦ “Подоляни” впродовж місяця. Вхід — вільний.

Що відомо про Соломію Крушельницьку

Соломія Крушельницька — одна з найвидатніших оперних співачок світу. Визнання на артистку чекало після виконання ролі Ельзи у вагнерівській опері “Лоенгрін” у Кракові 1895 року. За свою кар’єру Крушельницька виступала по всьому світу: в Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Аргентині, Польщі.

Варшавські газети описували талант Крушельницької так:

“Її голос — сильне, соковите і дзвінке драматичне сопрано, здатний до різноманітних вокальних відтінків. Вона не женеться за голосовими ефектами, а весь свій художній інтелект переливає у глибоко відчутий нею образ героїні. Це робить її ідеальною співачкою, бо вона однаково прекрасно і співає, і грає”.

Свої концерти Соломія Крушельницька закінчувала українськими народними піснями.

Раніше ми писали про те, що у Тернополі представлять унікальну модульну виставку про Соломію Крушельницьку, що експонувалася в Італії.

У Тернополі представлять унікальну модульну виставку про Соломію Крушельницьку, що експонувалася в Італії

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне Тернопіль
Теги: #модульна виставка, #соломія крушельницька, #тернопіль
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: