У Тернополі представлять унікальну модульну виставку про Соломію Крушельницьку, що експонувалася в Італії

Опубліковано:
16 Серпня, 2024

Унікальна виставка про славетну оперну співачку Соломію Крушельницьку розпочинає свій тур Україною: 16 серпня, з нагоди Дня міста, тернополяни першими в Україні побачать виставку «Гранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен».

Оглянути її можна буде в ТРЦ «Подоляни» впродовж серпня. Вхід – вільний.



Матеріали виставки «Гранд-тур» висвітлюють життєвий і творчий шлях Крушельницької: її походження та велику родину – адже батько був священиком з Тернопільщини, освіту, оперні тріумфи на багатьох сценах чотирьох континентів, співпрацю із видатними композиторами, концертні турне та зв’язок із Батьківщиною, який славетна співачка завжди підтримувала. Реалізація виставки здійснена командою Музичного-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та за підтримки Фундації ЗМІН.

Виставка «Гранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен» розроблена українським медіахудожником Сергієм Петлюком. Її особливістю є багатошаровість конструкції, що поєднує інформаційні матеріали про кар’єру та життєвий шлях всесвітньовідомої артистки, архівні фотографії та аудіозаписи. Для опрацювання і покращення фотопортретів співачки використана технологія штучного інтелекту. Відвідувачі виставки також мають змогу почути голос української сопрано: понад столітні архівні записи арій з опер «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні та «Валькірія» Р. Ваґнера у виконанні Крушельницької.

Анонс виставка Крушельницька

Анонс виставка Крушельницька

Вперше презентація виставки «Гранд-тур» італійською мовою відбулася на 69-у Фестивалі Пуччіні (Puccini Festival) у Торре дель Лаго в Італії впродовж липня-серпня 2023 року. Це один із найбільших європейських оперних фестивалів, заснований 1930 року та присвячений виключно творчості відомого італійського композитора Джакомо Пуччіні. Соломію Крушельницьку та Пуччіні об’єднувала багатолітня співпраця і дружні стосунки, тож презентація виставки стала важливою складовою програми Фестивалю, що акцентувала на внеску українки в популяризацію творів композитора та розвиток світового оперного мистецтва. Виставку в Італії мали змогу оглянути не лише відвідувачі фестивалю, але й українська діаспора, а також сім’ї, які були вимушені виїхати до Італії через війну. Гостинно приймав наших співвітчизників директор Фестивалю Пуччіні пан Франко Моретті, який розповідав про неперевершене виконання українською співачкою опер Пуччіні, зокрема, твору, який вона врятувала від забуття після провальної прем’єри – оперу «Мадам Баттерфляй».

Виставка_візуалізація

За фінансової підтримки Фундації ЗМІН був виготовлений україномовний варіант виставки, що презентуватиметься у різних містах України. Після Тернополя, виставку відкриють у Львові наприкінці вересня, до 152 річниці з дня народження співачки.

модульну виставку про Соломію Крушельницьку

Контакти Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові:

79000, Україна, м. Львів, вул. С. Крушельницької, 23

krushelnytskamuseum23@gmail.com

FacebookInstagramYouTube

Стефанія Олійник, комунікаційна менеджерка грантових проєктів музею

+38 (097) 680-28-05

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Подоляни, #соломія крушельницька, #тетяна чубак
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: