Ці 3 дерева обов’язково потрібно обрізати восени: інші чіпати не можна

Осіння обрізка дерев - це важливий момент, але потрібна вона не всім.

Опубліковано:
13 Жовтня, 2024 о 10:23

Восени дерева потребують обрізки, але обрізати треба далеко не всі. Деяким потрібна невелика, так звана санітарна обрізка, а деякі – і зовсім чіпати не можна. Давайте розберемося, які дерева обрізати восени не варто.

Навіщо потрібна осіння обрізка дерев

Важливо розуміти не тільки те, які дерева обрізати восени, а й для чого це робити. Бездумно підходити до цього питання не можна, як, утім, і до будь-якого іншого. Обрізати дерева в осінній період необхідно, щоб:



  • поліпшити провітрювання між гілками;
  • звільнити місце для сонячних променів;
  • допомогти пережити зиму, не накопичуючи багато снігу на гілках;
  • знизити ризик виникнення захворювань.

Крім того, садівники кажуть, що ті дерева, які регулярно піддаються правильній обрізці, дають якісніший і ранніший урожай – плоди виростають великими, соковитими і швидшими, ніж у інших культур.

Які дерева можна обрізати восени

Запам’ятайте, які плодові дерева можна обрізати восени, щоб не нашкодити своєму саду – порушення цих правил призведе до хвороб або загибелі рослин. Першим “дозволеним” деревом виявилася яблуня – осіння обрізка необхідна для формування красивої і правильної крони, а також видалення хворих пагонів.

Досвідчені городники радять, які плодові дерева краще обрізати восени, крім яблуні, згадуючи сливу і грушу. Вважається, що саме для цих трьох видів плодових дерев осіння обрізка дуже важлива – якщо правильно її провести, то рослина краще переживе зиму, нічим не захворіє, а наступного сезону дасть багатий урожай.

Коли і як обрізати яблуню восени, що робити зі сливою і грушею

Після того як ви з’ясували, чи можна обрізати сливу восени, а також які ще плодові дерева потребують осінньої обрізки, варто запам’ятати кілька правил. Як мінімум, визначитися, в якому місяці потрібно обрізати дерева восени, щоб не нашкодити рослинам.

Серед садівників прийнято орієнтуватися на погодні умови і календар городніх робіт. Перед тим як приступати до обрізки, переконайтеся, що:

  • всі дерева підживлені і замульчовані;
  • листя більше немає, а опале прибране;
  • погода суха і прохолодна, опадів немає;
  • до настання заморозків мінімум 2-3 тижні.

Орієнтовно такий період настає в Україні в жовтні-листопаді, але з огляду на погодні аномалії цього року, краще діяти “за ситуацією”.

Які дерева не можна обрізати восени

Раніше ми розповідали, які дерева обрізати восени і як це правильно робити. Усім іншим ґрунтовна обрізка восени не потрібна – її краще зробити навесні. Це стосується таких дерев:

  • вишня;
  • черешня;
  • абрикос;
  • персик.

Восени для них можна провести лише санітарну обрізку – за умови, що дерева міцні та здорові. Незміцнілі рослини, а також саджанці, яким лише рік, чіпати не можна.

Обрізка вишні восени

Обрізати вишню можна, починаючи з вересня і до початку листопада, але орієнтуватися краще на саме дерево: вишня повинна скинути листя. Це означатиме, що в дереві вже призупинилися процеси сокоруху і дереву буде не так “боляче”, коли ви його обріжете. Але зробити це потрібно до заморозків (!)

Обрізати у вишні можна:

  • сухі, хворі та пошкоджені гілки;
  • гілки, які ростуть усередину і загущують;
  • які “дивляться” вниз;
  • прикореневу поросль біля стовбура.

Також можна обрізати поросль на стовбурі, пагони, що перехрещуються, і дзиги. Крону дерева сформувати потрібно навесні.

Осіння обрізка абрикоса, персика і черешні

Осіння обрізка персика, абрикоса і черешні однакова. Роблять таку обрізку приблизно в середині жовтня, але знову-таки – орієнтуйтеся на погоду: треба, щоб у дереві вже сповільнився сокорух, але до заморозків було тижні два-три.

У цих дерев вирізають тільки сухі, хворі та пошкоджені гілки – більше нічого чіпати не потрібно. Наприклад, якщо перестаратися, то в черешні може сповільнитися ріст.

Також не слід восени обрізати пізній абрикос – обрізка може його сильно травмувати. Обрізати можна тільки абрикоси ранніх і середньоранніх сортів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: УНІАН
Теги: #господарка, #обрізка дерев, #сад
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: