Це більше, ніж просто одяг: в Україні відзначають День вишиванки

Опубліковано:
16 Травня, 2024 о 16:12
Це більше, ніж просто одяг: в Україні відзначають День вишиванки
День вишиванки: фото з мережі інтернет

Свято, приурочене збереженню традицій українського національного одягу, відзначають щорічно у третій четвер травня. У 2024 році День вишиванки припав саме на 16 травня.

Для українців вишиванка – дещо більше, ніж просто одяг. Ще з давніх давен сорочки зберігали як національну пам’ять, історію роду, що писалася нитками по полотні. Автентика вишиванки здатна розказати багато, адже сорочку вишивали як оберіг. Вона мала і має донині вагоме значення у житті кожного українця, адже є оберегом і спадком.



Незважаючи на свою багатовікову історію, вишиванка залишається модною. Попри те, що її модернізували, традиційні стібки чи узори застосовують і тепер. Жоден інший національний костюм не є таким актуальним для сучасності, як українська вишиванка.

Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України.

Особливе значення День вишиванки має під час повномасштабної війни Росії проти України. Одягнена вишиванка 16 травня – символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

Як святкують День вишиванки

Щороку в Україні проводять флешмоб, який полягає в тому, що люди одягаються в національний одяг, фотографуються та викладають світлини в соціальні мережі. В мирні часи в багатьох містах проводили концерти, фестивалі, ярмарки, паради вишиванок та фотосесії. На жаль, під час війни проводити масові заходи заборонено. Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнути вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів.

Крім того, у навчальних закладах у цей день прийнято організовувати ярмарок на підтримку воїнів. Ярмарок відбувається в національному стилі.

Цікаві факти про вишиванку

Популяризацією вишиванки серед української інтелігенції займався Іван Франко. Саме він був першим, хто сміливо поєднував вишиту сорочку з діловим піджаком.

А найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зафіксована у День Незалежності в 2011 році у місті Рівному. На центральному Майдані міста тоді зібралося 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України. Наступний схожий рекорд було встановлено в 2018 році у Волновасі Донецької області, коли біля будівлі райдержадміністрації з нагоди святкування 27-ї річниці Незалежності України було презентовано рекорд України з найбільшої кількості людей у вишиванках на одній локації в зоні Операції об’єднаних сил, де в патріотичному одязі зібралося 5095 осіб і один песик.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день вишиванки
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: