Традиційні рецепти українського капусняку

Опубліковано:
14 Грудня, 2024 о 08:20
Традиційні рецепти українського капусняку
Капусняк. Фото з відкритих джерел.

Капусняк – традиційна страва, що втілює багатовікову кулінарну мудрість українського народу, де проста сировина перетворюється на надзвичайно поживну та смачну страву. Здавна вона була улюбленою стравою селян, яка могла нагодувати велику родину та зберегти поживні властивості овочів.

Історія смаку та традицій

Походження капусняку сягає глибокого селянського побуту, коли кожен інгредієнт мав особливу цінність. Здебільшого страву готували восени, після збору врожаю капусти, коли в господарстві було достатньо овочів та м’яса. Здавна існувало два основні різновиди: м’ясний та пісний, що залежав від календарних постів та наявності продуктів.



Секрети приготування класичного капусняку

Традиційний капусняк включає прості, але надзвичайно смачні інгредієнти: свіжу або квашену капусту, м’ясо (свинину або яловичину), картоплю, моркву, цибулю та спеції. Принципово важливо правильно підготувати бульйон та витримати послідовність обсмажування інгредієнтів.

Класичний м’ясний рецепт:

Інгредієнти:

  • 500 г м’яса (свинина або яловичина)
  • 1 кг капусти
  • 2-3 картоплини
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • Лавровий лист, перець, сіль
  • Олія для смаження

Послідовність приготування:

  • Обсмажити м’ясо до золотистої скоринки
  • Додати дрібно нарізану цибулю та моркву
  • Вкинути нашатковану капусту
  • Додати картоплю
  • Тушкувати 40-50 хвилин
  • Заправити спеціями
капусняк
Фото з мережі.

Пісний варіант капусняку:

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти
  • 3-4 картоплини
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • Гриби (білі або шиїтаке)
  • Томатна паста
  • Спеції

Особливість пісного рецепта – використання грибів замість м’яса, що додає страві насиченого смаку та поживності. Технологія приготування майже нічим не відрізняється від м’ясного варіанту.

Цікаво, що в різних регіонах України існують локальні варіації капусняку. На Полтавщині його роблять густішим, на Львівщині – з додаванням сушених грибів, а на Поліссі – з більшою кількістю картоплі.

Поживна цінність капусняку надзвичайно висока. Страва багата на вітаміни, клітковину та мікроелементи. Капуста містить вітаміни групи С, К, U, а також безліч корисних мінералів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #капусняк
Коментарі





Інтерв'ю
Паніка тільки шкодить. Кадровий військовий про ситуацію на фронті
11:38, 21 Грудня, 2024

Паніка тільки шкодить: кадровий військовий про ситуацію на фронті

ТОП новини тернопільщини: