ТНТУ відзначає 64-річчя від дня заснування

Опубліковано:
25 Травня, 2024 о 11:20
ТНТУ відзначає 64-річчя від дня заснування
Тернопільський національний технічний університет відзначає 64-річчя від дня заснування

У день народження провідного технічного закладу вищої освіти країни святкували й День науки.

Студентів і колектив Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя привітали заступник голови ТОВА Віктор Устенко, очільник міста Сергій Надал, депутат ВР та випускник вузу Володимир Гевко, директор департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації Ольга Хома, духовний капелан університету отець Ярослав Шевчук та ректор університету Микола Митник.



Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, як провідний технічний заклад вищої освіти країни, має досягнення в минулому і сьогоденні, здійснює значний вплив на розвиток стратегічних галузей економіки нашої держави. Університет посідає гідне місце серед вищих шкіл нашої держави. Сьогодні вкотре мені приємно відзначити високий професіоналізм, інноваційні підходи та самовіддану працю вчених і викладачів вашого вишу. Висловлюю глибоку подяку і шану всьому колективу університету й зичу успіхів у плеканні молодої надії нашої держави, – сказав Віктор Устенко.

Тернопільський національний технічний університет відзначає 64-річчя від дня заснування

Окрім того, викладачам вручали почесні грамоти та нагороди за сумлінну працю та здобутки на науковій ниві.

Вітаю з 64-ою річницею створення Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя. За цей час університет став гордістю нашого міста та одним із кращих університетів України, який відомий далеко за її межами. Особливо приємно відзначити, що навіть під час війни університет продовжує навчати та виховувати кращих фахівців та патріотів України, які стоять на захисті рідної землі, – наголосив міський голова Сергій Надал. – Пантелеймон Куліш колись написав: «Нехай ніколи не гасне світло науки». Я впевнений, що завдяки невтомній праці та відданості колективу університету, світло науки не згасне навіть у найскладніші часи. Бажаю Тернопільському національному технічному університету подальшого розвитку та процвітання. Нехай цей осередок науки й надалі виховує нові покоління справжніх професіоналів, і усім нам бажаю якомога швидшої Перемоги та миру! – у вітальному слові повідомив Сергій Надал.

З нагоди свята для гостей університету організували огляд експозицій наукових і науково-методичних розробок працівників навчального закладу.

Висловлюю подяку і шану колективу університету. Зичу успіхів та здійснення мрій! Нехай натхнення і жага творчого пошуку будуть вашими вірними супутниками, життя – багатогранним і плідним, шлях до професійного зростання – успішним!, – наголосила Ольга Хома. – Переконливих вам здобутків в ім’я українського народу і нашої спільної Перемоги!

Також з нагоди свята відбулося урочисте відкриття барельєфа члену-кореспонденту Національної академії наук України, доктору технічних наук, професору Петру Яснію, який був багаторічним ректором університету.

Довідково:

Багатопрофільний заклад вищої освіти в Західній Україні. Засновано у 1960 році. Із 2009 року має статус національного. Упродовж 2012–2024 за результатами вітчизняних і міжнародних рейтингів університет перебуває серед 15–25 % провідних закладів вищої освіти в Україні.

29 місце за результатами рейтингу закладів вищої освіти ,,Топ-200 Україна 2023”. За підсумками Cвітового рейтингу університетів (англ. Unirank University Ranking 2023) ТНТУ ім. І. Пулюя посів 28 місце серед вітчизняних закладів вищої освіти. Згідно з оцінкою найбільшого міжнародного рейтингу навчально-наукових інституцій світу (англ. SC Imago Institutions Rankings) за 2023 університет посів 30 сходинку. У Вебометричному рейтингу університетів світу у 2024 році університет посів 21 місце серед вишів України.

Трохи історії закладу ТНТУ ім. І. Пулюя

У 1960 році було засновано загально-технічний факультет Львівського політехнічного інституту. 15.05.1964 р. факультет реорганізовано в Тернопільський філіал Львівського політехнічного інституту, а 1991 р. створено Тернопільський приладобудівний інститут. У 1995 інституту присвоєно ім’я уродженця Тернопільської області, вченого в галузі фізики та електротехніки, перекладача Біблії українською мовою І. Пулюя.

З огляду на здобутки колективу в освітній і науковій діяльності, 30.12.1996 на базі Тернопільського приладобудівного інституту імені Івана Пулюя створено Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя.

Указом Президента України від 11.12.2009 р. за вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, враховуючи загальнодержавне й міжнародне визнання результатів діяльності закладу,університету надано статус національного.

Студенти ТНТУ ім. І. Пулюя мають змогу навчатися за 31 освітньо-професійною бакалаврською, 28 освітньо-професійними і 3 освітньо-науковими магістерськими програмами, 14 спеціальностями підготовки докторів філософії.

Університет реалізовує систему підготовки, яка дає можливість отримувати другу вищу освіту за заочною та дистанційною формами навчання.

9800 осіб. 400 науково-педагогічних працівників університету.

До структури університету входять провідні заклади фахової передвищої освіти регіону – відокремлені структурні підрозділи: Тернопільський, Гусятинський і Зборівський фахові коледжі, які на високому рівні здійснюють підготовку фахівців середньої ланки.

Функціонує спортивно-мистецький центр ,,Політехнік” з плавальним басейном олімпійського типу, актовою та спортивними залами для занять ігровими видами спорту, гирьовим спортом, тенісом, гімнастична та тренажерна зали.

ТНТУ ім. І. Пулюя – потужний науковий центр Західної України, де готують докторів філософії та докторів наук, ефективно працюють чотири спеціалізовані вчені ради за 5 спеціальностями, створюють разові спеціалізовані ради.

Університет співпрацює за прямими угодами з понад 100 університетами з 24 країн світу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день народження тнту, #ТНТУ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Василь Тракало
09:43, 6 Червня, 2024

До професійного свята. Інтерв’ю з головою Тернопільської обласної організації НСЖУ Василем Тракалом

Блоги

ТОП новини тернопільщини: