enerhetyk-ua Вуличне радіо

Тирамісу: покроковий рецепт італійського десерту

Опубліковано:
6 Вересня, 2025 о 19:17
тирамісу
Тирамісу. Фото з вільних джерел

Тирамісу — це легкий десерт з італійським походженням, який заслужив титул найпопулярнішoгo у світі. Дослівно назва в перекладі означає «піднеси мене вгору». І дійсно, текстура торту настільки ніжна і повітряна, що просто тане в роті.

В нього входить сир сорту Маскарпоне, яйця, тонке бісквітне печиво Savoiardi або «дамські пальчики», підсолоджувач (цукор, цукрова пудра) і еспресо. Готується тoрт без випічки — потрібно просто перемастити просочене печиво кремом і залишити в холодильнику на ніч. Весь процес приготування займає близько години.



У деяких рецептах тірамісу пропонується викoристовувати бісквітні коржі замість Savoiardi, замінити Маскарпоне на густі вершки або сир Філадельфію. Є рецепти, які готуються без яєць. Ми ж розповімо, як в домашніх умовах зробити тірамісу максимально схожий на той, що подається в кав’ярнях Італії.

Інгредієнти:

  • великі курячі яйця — 6 шт.;
  • сир Маскарпоне — 500 г;
  • цукор — 150 г;
  • печиво Savoiardi — 300 г;
  • еспресо свіжозварений — 300 мл (10 порцій);
  • какао в порошку — 2 ст. л.;
  • коньяк або лікер — 40 г.

Ключовий момент, від якого залежить смак тирамісу — якість інгредієнтів. Важливіше і, напевно, найскладніше — знайти справжній вершковий сир. Вибирайте Маскарпоне з процентом жиру близько 80%, без загусників і рослинних жирів у складі.

Яйця радимо використовувати великі та не зменшувати їх кількість. Інакше крем не буде мати такої легкості та пишності.

Еспресо можна використовувати зварене за будь-яким способом. Але, в разі приготування в турці, обов’язково процідіть його, щоб відфільтрувати частинки кавової гущі. Алкоголь — коньяк, ром, бренді, лікери та інші — відмінно поєднується з еспресо і доповнює смак пікантною ноткою. Але його можна і не додавати. Тут все залежить від ваших уподобань.

Етапи приготування:

Найшвидший спосіб приготувати торт тірамісу — це зробити його в одній великій формі, а потім розрізати на порції. Але ви можете відразу викладати десерт в креманках або окремих формах, щоб потім подати у вигляді окремих тістечок.

  1. Зваріть міцне еспресо звичним вам способом і дайте йому охолонути.

  2. Оскільки рецепт не передбачає теплову обробку, яйця ретельно помийте. Білки відокремте в чистий сухий посуд так, щоб у них не потрапило навіть частки жовтків. Інакше їх не вдасться збити до потрібної стійкої текстури. Місткість з білками затягніть харчовою плівкою і поставте в холодильник.

  3. До жовтків засипте цукор і почніть збивати. Збивати потрібно довго — більше ніж 5 хвилин. Дочекайтеся, поки маса стане схожою на густий майже білий крем.

  4. До збитих жовтків додайте Маскарпoне. Перемішайте. Робіть це акуратно і повільно, щоб не порушити легкість крему.

  5. Дістаньте з холодильника білки. Додайте дрібку солі та збивайте міксером на низьких оборотах. Коли вони перетворяться в піну, включіть максимальну швидкість і збивайте ще 2–3 хвилини, поки білки стануть пружними. Перевірити чи достатньо збились білки просто — переверніть миску вниз. Вміст повинен залишитися на місці.

  6. Білкову масу додайте до сирно-жовткового крему. Акуратно змішайте всі інгредієнти до однорідності. Перемішуйте знизу вгору. Блендер використовувати не потрібно — важливо максимально зберегти легкість збитої текстури. Місткість з кремом для тирамісу затягніть кулінарною плівкою і відправте в холодильник охолоджуватись.

  7. Холодний еспресо налийте в тарілку або лоток, куди зможе поміститись бісквітне печиво. Якщо в приготуванні ви плануєте використовувати алкоголь, додавайте його в каву на цьому етапі. Кожне печиво по черзі опускайте в каву на 2 секунди. Довше тримати не варто.

  8. Просочене печиво викладіть одним шаром на днo форми.

  9. Зверху викладіть половину крему і розрівняйте лопаткою.

  10. Викладіть наступний шар бісквітних паличок і зверху розподіліть другу частину крему. Форму затягніть кулінарною плівкою і поставте в холодильник на 8–10 годин. За цей час бісквітне печиво повністю просочиться, а сам десерт ущільниться і буде зберігати свою форму при нарізанні.

  11. Перед подачею щедро посипте торт тірамісу какао-порошком — зверху повинен утворитися рівний шар. Замість какао можна використовувати дрібно натертий шоколад.

Через використання в кремі сирих яєць, зберігати тирамісу в холодильнику можна не більше 1–2 днів. Але цей десерт настільки смачний, що рідко затримується надовго.

тирамісу
Тирамісу. Фото з вільних джерел

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Ласунка
Теги: #рецепт, #тирамісу, #торт
Коментарі





Статті
Інтерв'ю
Тетяна Федорів
21:38, 5 Вересня, 2025

Історикиня та краєзнавиця Тетяна Федорів розповіла про всесвітньовідому письменницю, яка народилась в Збаражі

Блоги
mtPBS
ТОП новини тернопільщини: