Територія заростає бур’янами: у якому стані “Водна арена Тернопіль”

Опубліковано:
19 Червня, 2024 о 09:17
Територія заростає бур’янами: у якому стані “Водна арена Тернопіль”
Трава і бур'яни на території водної арени, архівні фото Віктор Кузяка. Фото: Віктор Кузяк

Алеї з бур’янами, на тротуарах поросли маки. Такий вигляд мала “Водна арена Тернопіль” на фото голови обласної Фередарції каное Віктора Кузяка. Світлини він опублікував на своїй сторінці у соцмережі. За словами чоловіка, у липні планували провести Національні відбіркові змагання з веслування на байдарках і каное, проте арена не готова до їх проведення.

Віктор Кузяк розповідає, що веслувальному каналу в Угорщині у місті Сегед, на якому постійно проводять міжнародні змагання, тернопільська водна арена не поступається нічим. Проте зараз тут ростуть бур’яни, а територія повністю відрізана від електрики.



На четвертому поверсі приміщення водної арени знаходиться VIP-ложа для представників Міжнародної федерації і суддівських бригад. Тут Віктор Кузяк показує кабелі на місці, де мала би бути камера фотофінішу.

“На веслувальній арені електрика відключена. На щитку працівники “Тернопільобленерго” усе знеструмили. Згідно з проєктом, має бути заведено 150 кіловат електроенергії на весь канал. Тут залишилося тільки з Білої провести кабель, але, на жаль, ніхто цього не робить”.

На цьому об’єкті планували провести два чемпіонати світу, каже чоловік. На заваді стали пандемія коронавірусу та війна. Три роки тому організували чемпіонат України серед ветеранів, а минулого року обласна Федерація каное провела Відкритий чемпіонат області. Тоді, щоб підготувати арену до змагань, залучили спонсорів, каже Віктор Кузяк.

“Ми обкошували територію, її привели до більш-менш пристойного стану. Люди працювали цілий тиждень, навели порядок”.

Берегова лінія вздовж каналу належить обласному центру, решта території — Білецькій сільській раді, — каже Віктор Кузяк. За його словами, довжина каналу — 1,5 кілометра. Глядацькі трибуни розраховані на 1 тисячу місць.

“Тут унікальне розташування каналу, адже в Тернополі роза вітрів така, що на каналі може бути або зустрічний, або попутній вітер. Тому учасники змагань практично всі в рівних умовах. Веслування на байдарках і каное, канополо одне, друге”.

За словами Віктора Кузяка, на території водної арени мав бути готель, ресторан і конференц-зал, а ще масажні кабінети та медичний центр.

“Водна арена Тернопіль” — це комерційний великий спортивний об’єкт, який би міг бути центром підготовки Національної збірної команди з веслування на байдарках і каное”.

Віктор Кузяк показує проєкт “Водної арени Тернопіль”. Фото Суспільне Тернопіль

За словами чоловіка, водна арена будувалася за програмою Державного фонду регіонального розвитку. Тоді Віктор Кузяк був керівником управління капітального будівництва облдержадміністрації.

“У 2017, 2018, 2019 роках велося інтенсивне будівництво цього каналу, приїжджала Міжнародна федерація веслування на байдарках і каное (ICF), яка високо оцінила. Це об’єкт моєї мрії, моєї ініціативи і я його втілював у життя. Тому я дуже переймаюся ходом подій, які відбуваються на цьому каналі. Канал з кожним місяцем занепадає і має дуже поганий стан”.

Три роки тому на водній арені побував президент України Володимир Зеленський. Тоді завершили перший етап будівництва.

“Загалом проєкт на веслувальний канал був в межах 130-ти мільйонів гривень. Це вже після коригування. Попередній етап був розрахований на 50 мільйонів. Його було виконано, хоча не до кінця. По документах він зданий, дві черги зданих, але немає ні світла, ні вентиляції, ні протипожежної безпеки не використано, ні вентиляції немає, ні каналізації немає”.

Віктор Кузяк каже, об’єкт мали б передати на баланс Тернопільської міської ради.

Як повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич, місто справді співфінансувало будівництво. За її словами, водна арена все ще на балансі департаменту капітального будівництва обласної військової адміністрації. У департаменті Суспільному ситуації поки не прокоментували. Кореспонденти надіслали туди інформаційний запит. Із запитом ми також звернулися у Державний фонд регіонального розвитку.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне
Теги: #віктор кузяк, #водна арена
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: