Тернополян закликають долучитись до Всеукраїнського флешмобу

Опубліковано:
19 Лютого, 2016 о 20:53

Всі будинки і пам’ятники в Україні захищені авторським правом. Тобто їх фото чи відео можна публікувати лише за згодою їх творців, якщо від дати їх смерті не минуло більше 70 років. Іншими словами, в нашій державі немає свободи панорамної зйомки. Хоча усі вільно викладають фото та відео в Інтернеті, однак адміністратори соціальних мереж мають право видалити їх. Саме так сталось із фотографіями тернопільського фотографа Микола Василечка, які він свого часу завантажив на “Вікісховище” для проекту “Вікі любить пам’ятки”. Майже всі вони були видалені. Можливо, що на цей крок “Вікімедіа” пішла через скаргу котрогось із архітекторів, який поскаржився на публікацію світлини його творіння на даному ресурсі.

 



Свобода панорами закріплена в законодавстві 83 країн світу від США до Японії, включаючи більшість країн Європейського Союзу. В Україні ця норма відсутня в законодавстві. Внести зміни до закону України «Про авторське право та суміжні права» пропонують активісти, серед яких і тернопільський журналіст Антон Марчевський. Звісно, залишивши обов’язкову умову такого вільного використання – зазначення авторів зображеного твору архітектури чи мистецтва, що необхідно для забезпечення немайнових прав автора. Вони створили сайт та закликають усіх небайдужих долучитись до флешмобу. Для цього потрібно сфотографуватися на фоні відомої сучасної пам’ятки з написом «Свобода панорами #1677 ‪#freepanorama» та надіслати світлину на wm-ua[at]wikimedia.org. Деталі на http://freepanorama.org.ua/.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: