Тернопільські спиртзаводи пікетують приватизацію (ФОТО)

Опубліковано:
17 Грудня, 2014 о 20:45

Спиртову справу споконвіків називали «рушієм економічного зростання». Проте зараз галузь хочуть знищити шляхом приватизації.

 



Перший напад на 40 заводів державного підприємства «Укрспирт», в тому числі 10 Тернопільських,  відбувся ще в червні цього року. Проте тоді дії влади вдалося призупинити. Зараз же чиновники знову взялися чинити беззаконня та приватизовувати державне підприємство.

 

Для того щоб не дозволити ще більше збагатитись горілчаним магнатам спиртовики знову взялися за протест. Цього разу дійство обвінчалось всеукраїнською мирною акцією.

 

P1220319

 

Вчора, 16 грудня працівники спиртових заводів Тернопільщини перекрили автодорогу державного значення.  Близько сотні людей у селі Дружба Теребовлянського району на перетині траси Коваль-Тернопіль-Чернівці та Тернопіль-Івано-Франківськ  на протязі години рухалися по пішохідному переході, перекривши рух. Пропускали мітингувальники лише автомобілі екстреної допомоги та робили перерви для проїзду автомобілів, аби не формували великі корки на дорозі.

 

Мирна акція об’єднала чотири спиртзаводи: Кобиловолоцьке МПД, Мишковицьке МПД, Новосілківське МПД та Козлівське МПД. Всі працівники цих підприємств за модернізацію підприємств, але ніяк не за приватизацію.

 

P1220327

 

«У всіх розвинутих країнах стиртова галузь – це монополія суспільства. Ми хоче щоб і в Україна виробництво спирту було державної монополією, щоб приносило гроші у державний бюджет, а не у кишені горілчаних олігархів. Тернопільські спиртзаводи  на сьогодні виробляють 33% від всього обсягу спирту по Україні. Без цієї галузі Тернопільська область пропаде, – зазначає керівник ДП “Укрспирт» Козівського МПД Ліда Довгалюк. – Тому ми хочемо, щоб нас почули. Щоб 7 тисяч людей, які працюють у спиртовій галузі мали роботу та можливість годувати сім’ю».

 

Розумію спиртовими і те, що сьогодні країна не потребує такої кількості спирту. Проте із цієї ситуації вони знайшли вихід – перекваліфікація заводів на виробництво біопалива.

 

«Наша область при приватизації спитзаводів – приречена. Одна Новосілка в рік переробляє порядку 30 тис. тон зерна. Звісно державі не потрібно стільки спирту, але вихід є – це виробництво біопалива. Потрібно перекваліфіковувати заводи, проте тут нова перешкода –  фіскальна служба», – зазначає директор Новосілківського МПД Борис Ярослав.

 

Відтак завдяки «плідній роботі» фіскальної служки вже два роки простоює Мишковицьке МПД.

 

P1220324

 

Підприємство було введене у схему виробництва біопалива, тобто біоетанолу. Були готові всі документи, зроблені розрахунки. Проте фіскальною службою ініційовано постанову про введення акцизу на виготовлення біоетанолу. Сума стала непідйомною для покупців. Тому виробництво простоює. Щоправда працівники досі закріплені за своїм робочим місцем. Наразі їм виплачується заробітна плата і при державному погодженні всі готові приступати до роботи.

 

P1220346

 

Працівники спитзаводів сподіваються що їх почують. Завтра, 18 грудня організаційний страйковий комітет державного підприємства «Укрспирт» із зазначеними вимогами буде звертатись до Міністерства агропромислового комплексу та Кабінету Міністрів України. Якщо їх  так не почують, то спиртовики знову підуть мітингувати, але цього розу під стінами  Міністерства агропромислової політики.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: