Тернопільський нардеп Головко коливається між обіцянками та цяцянками

Опубліковано:
26 Червня, 2016 о 14:23

З року в рік питання виконання депутатами своїх обіцянок підіймається в суспільстві. Це зазвичай пов’язується з кожними «наступними виборами» або, як не дивно, податковою реформою. Проте в TaxLink вирішили не відкладати подібну підбірку до новорічних свят, а проаналізувати діяльність профільного комітету вже зараз.

 



Завдяки оприлюдненню законодавчими органами та окремими сайтами, які спеціалізуються на збиранні і висвітлюванні статистичної інформації щодо діяльності народних депутатів, Taxlink визначив для своїх користувачів рейтинг найактивніших депутатів Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики – найбільшого за своїм складом у всьому парламенті, адже налічує 32 депутати.

 

Об’єктивно підійти до оцінки якості роботи народних депутатів податкового комітету дозволило проведення моніторингу і аналізу результатів їх законотворчої діяльності. Проте, будь-яка оцінка неможлива без системи оцінювання, тому відповідні рейтинги були побудовані за окремими критеріями, зокрема, за відвідуваністю депутатів засідань Комітету, за присутністю на засіданнях Верховної Ради і участі у голосуваннях, за кількістю запропонованих законодавчих ініціатив, внесених і прийнятих законопроектів, обіцянок і стану виконання цих обіцянок.

 

З останнього критерію ми і почнемо аналіз, визначивши кількість і якість виконання обіцянок як кожного депутата окремо, так і всього Комітету в цілому.

 

Кількість обіцянок депутатів Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики

 

Як бачимо, більша половина проголошених обіцянок зараз знаходиться у процесі виконання. Пальму першості в цьому рейтингу обіймає голова Радикальної партії – Олег Ляшко.  В трійку лідерів також увійшли Михайло Головко та Андрій Журжій.

 

 

Водночас, якщо говорити про співвідношення кількості обіцянок, які були надані виборцям, з тими, котрі були дійсно виконані, ми побачимо, що рейтинг народних обранців дещо зміниться.

 

ТОП 10 депутатів з найбільшою кількістю виконаних обіцянок

Олег Ляшко
Оксана Продан
Юрій Вознюк, Михайло Головко, Євгеній Мураєв і Андрій Журжій
Роман Заставний і Андрій Антонищак
Вадим Сидорчук
Тетяна Острікова
Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Михайло Кобцев, Юрій Бабій
Максим Курячий, Олександр Кірш, Олександр Герега і Роберт Горват
Валерій Іщенко, Олег Кришин, Микола Фролов і Ніна Южаніна
Олександр Долженков, Тарас Козак, Віталій Гудзенко, Олексій Порошенко і Андрій Кісельов

 

Проте аналіз ефективності на підставі двох вищезазначених показників провести належним чином неможливо, адже, по-перше, ряд обіцянок стосуються не лише реформ у сфері оподаткування, а, по-друге, питома вага усіх обіцянок також впливає на вагу виконаних. Тому ми вирішили за необхідне звернутись і до статистики невиконаних обіцянок. І, як показав наш аналіз, Олег Ляшко та Михайло Головко стали лідерами також і цього списку.

 

ТОП 10 депутатів з найбільшою кількістю невиконаних обіцянок

  1. Олег Ляшко
  2. Михайло Головко
  3. Дмитро Святаш і Валентин Ничипоренко
  4. Павло Балога
  5. Юрій Вознюк
  6. Віталій Хомутиннік і Андрій Антонищак
  7. Олександр Кірш і Тетяна Острікова
  8. Оксана Продан і Андрій Журжій
  9. Олександр Долженков, Роман Заставний, Максим Курячий і Євгеній Мураєв
  10. Тарас Козак, Михайло Кобцев, Андрій Кісельов, Анатолій Євлахов і Юрій Бабій

 

Чимало обіцянок також знаходяться на стадії виконання. Враховуючи той факт, що за традицією більшість із них охоплюються «податковою реформою», можемо з певною імовірністю говорити про те, що остаточний вплив на рейтинг народних обранців вони здійснять лише ближче до закінчення року. Втім мусимо відмітити це на нашому графіку:

 

 

Вищевказані дані дають нам підстави для того, щоби певним чином окреслити так званий «рівень відповідальності» народних депутатів. Опираючись на матеріали slovoidilo.ua, визначаємо якість роботи народних обранців з Комітету з питань податкової та митної політики за рівнем відповідальності за свої обіцянки.

 

На базі результатів вищезазначених рейтингів обіцянок сформуємо рейтинги за рівнем відповідальності і безвідповідальності, визначаючи співвідношення виконаних/невиконаних обіцянок і всіх проголошених. Маємо наступну статистику:

 

 

Втім, для визначення ефективності роботи депутатів Комітету критерію виконаних обіцянок буде недостатньо. Визначатимемо її також за їх участю в засіданнях Комітету з питань податкової та митної політики, за кількістю поданих та прийнятих законопроектів, відвідуваністю засідань Верховної Ради, а також за активністю депутатів.

 

Так, на сайті Верховної Ради міститься інформація щодо відвідувань депутатами засідань Комітету за період трьох весняних місяців (березень, квітень, травень).

 

ТОП 10 депутатів з найкращим відвідуванням засідань податкового Комітету

 

  1. Ніна Южаніна і Олександр Кірш
    Тетяна Острікова
    Олег Кришин
    Оксана Продан
    Роберт Горват
    Вадим Сидорчук
    Анатолій Євлахов і Максим Курячий
    Олександр Долженков і Юрій Вознюк
    Михайло Кобцев, Валерій Іщенко і Тарас Юрик
    Андрій Журжій, Роман Заставний і Микола Фролов
    Найгірша відвідуваність у Павла Балоги і Тараса Козака.

 

Невід’ємним критерієм, який грає чи не найважливішу роль в оцінюванні якості роботи депутатів Комітету – це їх законодавчі ініціативи, тобто внесені до Верховної Ради законопроекти, а також набуття їх чинності.

 

 

Як бачимо, в цілому статистика активності повторює рейтинги наданих обіцянок, проте якщо відкинути ряд проектів, які не стосуються питань оподаткування, ми можемо побачити, як значно в рейтингу покращують свої позиції Ніна Южаніна, Оксана Продан, Тетяна Острікова та Андрій Журжій. Вони ж посідають чільні позиції в переліку депутатів, зареєстровані проекти яких були проголосовані та набрали чинності.

 

Також портал Верховної Ради дає можливість проаналізувати відвідуваність засідань законодавчого органу за даними письмової та електронної реєстрації. Цікавим спостереженням відзначаємо розбіжність даних систем реєстрації.

 

За даними письмової реєстрації За даними електронної реєстрації
  1. Михайло Головко
  2. Юрій Бабій
  3. Олександр Кірш і Олександр Долженков
  4. Лаврик Микола
  5. Балога Павло, Іщенко Валерій, Курячий Максим і Юрик Тарас
  1. Віталій Хомутиннік
  2. Анатолій Євлахов
  3. Олег Ляшко
  4. Валерій Іщенко і Андрій Кісельов
  5. Юрій Вознюк

 

Втім реєстрація на засіданнях Верховної Ради України не означає, що народний обранець займав активну позицію щодо голосування та відстоювання своїх інтересів.

 

 

Нижче зазначений рейтинг депутатів-лідерів, учасників податкового комітету, з активності у Верховній Раді України. Під активністю слід розуміти схильність депутата до чіткого висловлення своєї власної думки і змоги до кінця її відстоювати при голосуванні за закони чи постанови. Беремо дані з порталу http://www.whoiswho.in.ua/

 

  1. Юрій Вознюк і Роберт Горват
  2. Олександр Кірш
  3. Роман Заставний
  4. Максим Курячий, Олег Ляшко і Тарас Юрик
  5. Юрій Бабій і Ніна Южаніна
  6. Вадим Сидорчук і Микола Фролов
  7. Михайло Кобцев і Олег Кришин
  8. Михайло Головко
  9. Тетяна Острікова
  10. Валерій Іщенко

 

Проглянувши рейтинги можна помітити закономірність лідируючих позицій окремих депутатів. На основі цих даних ми створюємо власний рейтинг найактивніших народних депутатів податкового комітету.

 

Підсумувавши все вищевказане, можна помітити, що деякі члени Комітету займають перші місця, як в рейтингах позитивних, так і в негативних, що зумовлено їх активною громадською та політичною позицією. Водночас, коли ми говоримо про надійність та ефективність депутатів податкового комітету, на наш погляд, сухі статистичні дані потрібно піддати певному коригуванню на предмет «змістовності», чого статистична наука і рейтинги, до яких ми звикли, врахувати не можуть. Ми ж при створенні рейтингу вирішили звернути увагу на якість та масштабність проведених законодавчих ініціатив народних обранців, їх активну роботу з виборцями, відкритість і здатність іти на контакт, а також урахування громадської думки у своїх напрацюваннях.

 

Ці фактори могли дещо повпливати на кінцевий рейтинг і додати в нього деякі «сюрпризи», які ми б назвали «нашою версією». Втім, кожен з Вас може зробити і свою власну підбірку, відштовхуючись від вищеокреслених даних.

 

А поки що представляємо Вашій увазі наш рейтинг надійних народних депутатів податкового комітету. Ми в TaxLink переконані, що він має виглядати саме так.

 

ТОП 10 надійних народних депутатів податкового комітету

 

  1. Андрій Журжій
  2. Ніна Южаніна
  3. Оксана Продан
  4. Тетяна Острікова
  5. Максим Курячий
  6. Роман Заставний
  7. Олександр Кірш
  8. Михайло Головко
  9. Юрій Вознюк
  10. Олег Ляшко
 

Як відомо з конституційного права, депутат є повноважним і відповідальним представником народу в парламенті, який бере участь у здійсненні переважної більшості функцій, зокрема, виконує законодавчу, установчу (державотворчу, організаційну), контрольну, представницьку, бюджетно-фінансову і зовнішньополітичну функції.

 

Тому хочеться завершити нашу статтю культовою фразою: «З великою силою приходить велика відповідальність» з відомого фільму, яка найбільше за все відповідає повноваженням представників народу у парламенті.

 

Особливе політико-правове становище депутата зобов’язує його відповідати за свої дії, якісно виконувати свої обов’язки і не забувати про свої обіцянки. Сподіваємося, що обранці народу не будуть сходити з установленого курсу, який зазначений у Законі України «Про статус народного депутата України».

 

«Народний депутат відповідальний за свою депутатську діяльність перед Українським народом як уповноважений ним представник у Верховній Раді України», – зазначено в Законі.

 

Ми і надалі будемо вести моніторинг активності депутатів Комітету з питань податкової та митної політики для створення цікавих рейтингів.

 

Рейтинг створено за допомогою сайтів: iportal.rada.gov.ua, whoiswho.in.ua, rada4you.org і ru.slovoidilo.ua.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: