Тернопільський митець пише ікони для волинського храму

Опубліковано:
15 Серпня, 2015 о 08:47

Мала Іловиця розташована на містичному перехресті Тернопільщини, Волині, Рівненщини. Тут знаходиться церква, щойно збудована за заповітом преподобного Амфілохія Почаївського (в миру Яків Головатюк), святі мощі якого покояться у Лаврі.

 



Вже декілька років відомий тернопільський художник Богдан Ткачик, який сьогодні є іменинником, має велику честь писати для неї ікони. Всього має бути 70 образів (включно з іконостасом).

 

Дізнавшись про те, що художник створив єдину у світі ікону із зображенням Тараса Шевченка, я поїхала до Малої Іловиці.

 

           

 

… Двері відчинені навстіж і довкола – ані душі. Тихо так, просторо і велично. Залишаю взуття за порогом і босоніж простую у храм. Тут пахне тишею і деревом, а ще – медом. Я чую його скрізь, ним просякнуте повітря. Праворуч – великі за розміром, ще «свіжі» й не «одягнуті» в рами ікони святих праведників Мефодія, Амфілохія, Іова, Феодора… Автор шедеврів – художник від Бога Богдан Ткачик. Подумки дивуюсь, як він скрізь встигає, адже працює ще й в редакційній раді мистецького часопису «Літературний Тернопіль».

 

Його руками малює Господь

 

Одного разу мені пощастило бачити, як творив пан Богдан. Працював над декількома християнськими сюжетами: «Благовіщення», «Вознесіння», «Воскресіння», «Хрещення в річці Йордан».

 

Побачене не просто вражає. Адже, зазвичай, святі зображення ми бачимо на віддалі: або над вівтарем, або ж високо на стелі під центральним куполом… А тут – зовсім близько, на відстані серця…

 

На перший погляд може здатися, що образи вже завершені. Але це не так. Пан Богдан звертає мою увагу на кольори, ділиться секретами:

 

– Я коли розводжу якийсь колір, то «йду» одночасно всіма полотнами. Тоді кожна ікона ніби збагачується іншою. Це надзвичайно важливо. Може здатися, що вони різні, але насправді це не так, бо у своїй суті їх об’єднує цілісність. Всіх ікон 70, я тримаю їх всі у голові.

 

– Зазвичай, художник на картині має уявний центр, від якого відштовхується під час малювання. А де, на вашу думку, знаходиться центр ікони для іконописця? Звідкіля починається точка відліку? –  запитую у майстра пензля.

 

Пан Богдан кладе руку на серце і не замислюючись відповідає:

 

– У думці… Рано прокидаюсь, молюся, дякую Всевишньому за ніч, за прийдешній ранок, прошу благословення. Бачте, маю свою церкву,  – жартує художник і щасливо при цьому усміхається. – Віддаю себе в руки Господа і тоді Він малює моїми руками. Дуже важливо відчути Божественне начало, Божественний Дух того, що відтворюєш пензлем…

 

 

На іконі – Тарас Шевченко і Небесна Сотня

 

«Ось тут ще не вистачає золотистого кольору, –  показує на одну з ікон. – Золотистий має бути скрізь, він дуже важливий в іконописі. Він як бджолиний мед, благородний і несе з собою зцілення. Поєднання на іконі зеленого і фіолетового – це поєднання одночасно і земного і духовного начал».

 

У церкві Святого Амфілохія в Малій Іловиці над вхідними дверима – ікона Матері Божої Святої Покрови. Придивившись уважніше, можна помітити… постать Тараса Шевченка. Ось як прокоментував свій духовний порив художник:

 

– Тарас Шевченко для мене – як святий великомученик. Я давно виношував цю ідею. Переживав, не знав, якою буде реакція священиків. Але вони мене підтримали. 

 

Уважно розглядаю незвичний образ: на Дніпровській кручі стоїть босоніж Великий Поет, на голові в нього калиновий вінок, внизу, на узбережжі, українські хатки, місяць уповні віддзеркалюється у нічному водному плесі, Тарас рукою показує вниз – на землю так, ніби підкреслює її особливу святість. Вгорі –  Божа Матір із святим Покровом. Коли художник малював вінок, якраз стались сумні події на Майдані. Через те в пам’ять про Небесну Сотню у калинові кетяги домалював свічечки, зобразив їх на тлі неба…

 

Багато цікавого розповів мені того дня Богдан Іванович: мудрого, повчального і пізнавального. Все неможливо вмістити в одну статтю.

 

До слова: зараз  Богдан Ткачик знаходиться у знаменитому селі Воловиці Фастівського району (рідне село кобзаря Миколи Литвина), що під Києвом. У цьому селі ніколи не було церкви. Микола Литвин збудував. Ви вже, мабуть, здогадалися: художник Богдан Ткачик… пише ікони вже й там.

 

Валентина СЕМЕНЯК.    

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: