Тернопільські митці стали лауреатами премії імені Богдана та Левка Лепких (Фото)

Опубліковано:
17 Лютого, 2016 о 16:23

Художник, поет, педагог та письменниця з Тернополя стали лауреатами Всеукраїнської художньо-мистецької премії імені Богдана та Левка Лепких за 2015 рік, повідомляє За Збручем.

 



Урочиста церемонія вручення нагород відбулася у виставковій залі обласної організації Національної спілки художників України 14 лютого 2016 року. Дипломи, посвідчення, нагрудні знаки та грошову винагороду отримали: поет Олег Герман за літературно-мистецькі твори та просвітницьку діяльність в ЗМІ, Заслужений художник України Богдан Ткачик за цикл художніх полотен «Хресна дорога України» та активну громадську позицію, журналіст і письменниця Валентина Семеняк-Штангей за багаторічну літературну та журналістську працю та педагог, директор школи №14 імені Богдана Лепкого Олег Тернопільський за багаторічну педагогічну діяльність та за збереження пам’яті про Богдана Лепкого для майбутніх поколінь.

 

– Богдан та Левко Лепкі були зубрами українського буржуазного націоналізму, і до 1990-х років їх не визнавали, – зазначив Богдан Хаварівський, голова Громадської ради з вручення премії. – У 1991 році редакція літературного журналу «Тернопіль» заснувала премію братів Лепких. Першими лауреатами стали журналіст і письменник Левко Крупа та поет Володимир Вихрущ. У 2000-х один рік через відсутність фінансування премію не присуджували. Та завдяки ініціативній групі її відновили у 2008-му році. З того часу вручаємо її щороку. Премія мала статус міжнародної, бо вручали її і тим, хто перебував за кордоном, а зараз вона всеукраїнська. Премія має великий авторитет – у 2015 -му було 26 кандидатів на вручення.

 

На церемонію вручення премії в арт галереї зібралося багато людей: друзів, колег, рідних винуватців події, прийшли і попередні лауреати. Було багато добрих слів про тих, кого нагороджували, звучало багато привітань, в тому числі і мистецьких.

 

– Ще у 1993 році, коли я був головою обласної організації Національної спілки художників, ми організували всеукраїнський пленер на Бережанщині «Босими стежками Богдана Лепкого», – розповів художник Богдан Ткачик. – Тоді я створив сім картин, в тому числі і портрети Богдана Лепкого. А ще задумав чимало інших мистецьких проектів, які втілюю донині. Я тільки-но повернувся із Зарваниці, де три тижні тривав іконописний пленер. Там, вдень я малював ікону, а вечорами – портрет Богдана Лепкого. Усього нас було 12 художників з усієї України, і я кожного попросив намалювати лелеку в польоті. Цих лелек я скопіював на портрет Богдана Лепкого, який дарую обласному музею у Бережанах. Щодо премії, то моя перша виставка називалась «Хресна дорога України» були й інші з подібними назвами, але це все одне і те ж, бо вся моя творчість – це моя Хресна дорога.

 

Цього разу захід був ювілейний – 25 років з часу заснування премії. За цей період організатори вручили її 101-ій людині. Спочатку премія була не тільки художньо-мистецька, й громадсько-політична, тому серед лауреатів є Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Володимир Литвин. 25 з числа тих кому була присуджена премія вже відійшли у вічність.

 

Ольга Трач
Фото автора

 

   

   

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: