Тернопіль нарешті знатиме точний час

Опубліковано:
23 Березня, 2015 о 23:50

У Тернополі відновлюють унікальну історичну пам’ятку. На Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці планують встановити тристоронній годинник.




 На одній з веж храму до Великодніх свят хочуть почепити три циферблати діаметром 160 сантиметрів кожен. Такі там висіли до Другої світової війни. На стінах веж дотепер збереглися круглі ніші, де висіли циферблати. Раніше вони були чорного кольору, адже і сам храм був темно-сірим.

 

– Циферблати нового годинника будуть білого кольору. Так їх буде більше видно на світлих стінах храму, – коментує голова спілки архітекторів Тернополя Олег Головчак.

 

 Виготовленням годинника вже займається польське підприємство «Rduch Bells & Clocs». Раніше воно виготовляло дзиґар для Королівської Катедри  у Кракові. Механізм буде електричним, стійким до перепадів температури. Аби циферблат було видно вночі, встановлять підсвітку. Бій курантів обіцяють залишити таким, який звучить зараз.

 

– Годинник сповіщатиме про кожну годину, – розповідає громадський діяч Вадим Перець, – Наразі наші куранти б’ють о дев’ятій, дванадцятій, третій та шостій. Механізм годинника ми попросимо виробника налаштувати так, щоб уночі бій курантів не заважав жителям будинків навколо.

 

До проектування дзиґаря залучили Тернопільських краєзнавців, орієнтувались на старовинні світлини. Суттєво повторити вигляд праотця годинника допомогли рукописи покійної краєзнавиці Любомири Бойцун. Проект вже погодило управління культури ОДА, чекають схвалення від відділу охорони культурної спадщини.

 

Приблизний кошторис проекту – 100 тисяч гривень. Збільшити його зможуть витрати на транспортування та встановлення механізму. Гроші на годинник виділили місцеві меценати. Священослужителі вважають таку доповнення собору справжнім подарунком.

 

– Для нас, священиків Архикатедри, дуже важливо бути пунктуальними. Бій курантів і так допомагає нам. Наприклад богослужіння починається о 10:15, тоді ж і б’є годинник, – розповідає настоятель храму о. Орест Павлівський. – Мене як уродженця Івано-Франківська, де збереглась ратуша із годинником дуже тішить, що у Тернополі невдовзі може з’явитись свій головний годинник.

 

Встановлення дзиґаря на соборі вже благословив митрополит УГКЦ Василій Семенюк.

 

Юлія Швець

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #годинник, #катедра, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: