Субсидії на ЖК-послуги: нові нормативи, новий механізм розрахунку

Опубліковано:
1 Листопада, 2014 о 18:22

Добігає кінця жовтень місяць, з якого в Україні почав діяти новий Порядок призначення житлових субсидій. Держава і надалі планує відшкодовувати витрати на оплату житлово-комунальних послуг малозабезпеченим громадянам, але запровадила певні новації.

Перш за все, нова соціальна норма житла тепер складає:
на одну особу – 13,65м2,
на сім’ю – 35,22 м2.



Крім того, запроваджено й нові соціальні нормативи користування ЖКП:
нормативи споживання природного газу:
на опалення житла (в опалювальний період) – 7 м3 на 1 м площі;
на приготування їжі (газова плита) – 6 м3 на особу;
на приготування їжі та підігрів води (газова плита, за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача) – 9 м3 на особу;
на приготування їжі та підігрів води (газова плита за наявності газового водонагрівача) – 18 м3 на особу;
нормативи споживання гарячого, холодного водопостачання та водовідведення:
централізоване постачання холодної води – 2,4 м3 на особу;
централізоване постачання гарячої води – 1,6 м3 на особу;
централізоване постачання холодної води (за відсутності гарячого водопостачання) – 4,0 м3 на особу;
централізоване водовідведення – 4,0 м3 на особу;
нормативи споживання електричної енергії:
на опалення житла (в опалювальний період) – 65 кВт. год на 1м2 площі;
у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами (за наявності гарячого водопостачання) – 130 кВт. год на одну-дві особи + 30 кВт. год на кожного іншого;
у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами (за відсутності гарячого водопостачання) – 150 кВт. год на одну-дві особи + 30 кВт. год на кожного іншого;
у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами (за наявності гарячого водопостачання) – 90 кВт. год на одну-дві особи + 30 кВт.год на кожного іншого;
у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами (за відсутності гарячого водопостачання) – 120 кВт. год на одну-дві особи + 30 кВт. год на кожного іншого.
Важливим є те, що з 1 жовтня застосовується новий механізм розрахунку обов’язкового відсотка платежу. Тепер він розраховується на кожну родину індивідуально, в залежності від доходу.
 
Кому призначається субсидія
Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.
Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Куди подаються документи
З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Перелік документів для призначення житлової субсидії:
• заява (за встановленою формою);
• декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою);
• довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги).
 
Інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів праці та соціального захисту населення.
 
А зараз – до найважливішого: спробуємо розібратися у новому
порядку обрахунку розміру субсидії. Адже тепер до кожної сім`ї застосовується індивідуальний підхід щодо визначення обов’язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги, основною «відправною точкою» якого є отриманий дохід.

Отже, щоб обрахувати розмір субсидії діяти слід так:
1. Визначається середньомісячний дохід сім’ї на одного члена за попередні 6 місяців.
 Приклад: дохід сім’ї, яка складається з 3-х осіб, за 6 місяців становить 25000 грн, середньомісячний дохід на одного члена:
25000 грн/3 особи/6 місяців = 1388,89 гривень.

2. Розраховується обов’язковий відсоток платежу за встановленою формулою:
 Середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців розділити на розмір прожиткового мінімуму на одну особу (у 2014 році – 1176 грн) та базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії (3), після чого помножити на базову норму плати за ЖКП (15%).
1388,89 грн/1176 грн/3*15% = 5,90%.

3. Визначається розмір обов’язкового платежу шляхом множення середньомісячного сукупного доходу сім’ї за 6 місяців на обов’язковий відсоток платежу.
5,90 % * 4166,67 грн = 245,83 грн, де 4166,67 грн – середньомісячний сукупний дохід домогосподарства (25000 грн/6 міс.).
 
Розмір субсидії розраховується як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги за соціальними нормативами та розміром обов’язкового платежу
 Отже, підсумовуючи наш приклад, маємо розрахунок розміру субсидії для домогосподарства з трьох осіб, які мають середньомісячний сукупний дохід 4166,67 грн на місяць:
середньомісячний сукупний дохід сім`ї – 4166,67 грн;
чисельність осіб у домогосподарстві – 3 осіб;
середньомісячний сукупний дохід на одну особу – 1388,89;
розмір плати  за житлово-комунальні послуги в межах норми – 400 грн;
відсоток обов’язкового платежу  (1388,89 грн/1176 грн/3*15%) – 5,90%;
розмір обов’язкового платежу (4166,67 грн * 5,90 %) – 245,83 грн;
таким чином розмір субсидії – 400 грн – 245,83 грн = 154,17 грн

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: