Сплачене, але не отримане: мешканці Тернополя скаржаться на неякісне обслуговування “Тернопільміськгазу”

Опубліковано:
26 Травня, 2024 о 17:05
Тернопільміськгаз
Ілюстративне фото з мережі

У Тернополі розгорівся конфлікт між мешканцями багатоквартирних будинків та комунальним підприємством “Тернопільміськгаз”. Люди скаржаться, що газовики нарахували їм плату за технічне обслуговування газових мереж, але при цьому не виконали належним чином роботи або взагалі не заходили до квартир. Ця ситуація викликала обурення серед городян та призвела до звернень до керівництва “Тернопільміськгазу” з вимогою роз’яснити причини такої поведінки працівників. Про це розповідає Суспільне Тернопіль.

Працівники підприємства “Тернопільміськгаз” беруть гроші з мешканців багатоквартирних будинків за технічне обслуговування, а послуги надають лише частково. Про це на своїй сторінці у соцмережі розповів керівник громадської організації “Рада голів ОСББ м. Тернополя” Сергій Лупак. За його словами, такий випадок трапився у багатоквартирному будинку на проспекті Степана Бандери, 106. Людям нарахували 197 гривень за обслуговування, хоча працівники міськгазу не заходили в квартири, повідомив Сергій Лупак. Щоб розібратися у ситуації, журналісти Суспільного поспілкувалися з мешканцями будинків, у яких провели техобслуговування, головами ОСББ та представниками “Тернопільміськгазу”.



Будинок на проспекті Степана Бандери, 106 в Тернополі
Будинок на проспекті Степана Бандери, 106 в Тернополі. Фото Суспільне Тернопіль

Олена Кушнірина живе у п’ятиповерхівці на вулиці Степана Бандери, 106. Жінка розповіла, нещодавно в їхньому будинку працівники “Тернопільміськгазу” проводили технічне обслуговування газових мереж.

“Вони вилізли через вікно першого поверху на трубу ось цю жовту, що проходить поверх першого поверху, взяли щітку дротяну і обчухрали порохи, бруд, все що було на щітці. Я спустилася, запитала, що ви робите? Він каже, таким чином ми обслуговуємо, зчищаємо бруд. І все, це вся була їхня робота. Я запитала, чи потрібно буде додатково оплачувати за їхні послуги. Вони сказали, так, орієнтовно з квартири 3-5 гривень. Коли нам в чаті нашого будинку поширили інформацію, що треба оплачувати суму значно більшу і це вже не 3-5 гривень, а 197 гривень з кожної квартири, ми почали розбиратися, чому саме таку велику суму. На що вони повідомили, що обслужили наш будинок і має бути саме така сума. Чому так, ми не знаємо і голова ОСББ має звертатися в суд”.

Олена Кушнірина. Фото Суспільне Тернопіль
Олена Кушнірина. Фото Суспільне Тернопіль

З головою ОСББ будинку на вулиці Бандери, 106 зустрітися кореспондентам Суспільного не вдалося. Її не було в Тернополі, про це ми дізналися із телефонної розмови. Керівник “Ради голів ОСББ Тернополя” Сергій Лупак приїхав, щоб поспілкуватися з мешканцями. Каже, це один з найбільших багатоквартирних будинків Тернополя. У ньому 12 під’їздів і 125 квартир. Загалом за ці послуги з технічного обслуговування газових мереж людям нарахували 25 тисяч гривень.

“Якщо візьмемо перелік багатоквартирних будинків по місту Тернополю, в яких має бути проведено технічне обслуговування внутрібудинкових газових мереж, то сума набіжить 16 мільйонів. По даному будинку ця сума буде, кожен мешканець свого будинку може ознайомитися на сайті “Тернопільміськгаз”, по даному будинку Степана Бандери, 106 буде 25 тисяч — 197 гривень з квартири. Технічний огляд проводиться від запірної арматури на вході в будинок, до запірної арматури в квартирі абонента, тобто до крана перед лічильником. Голова правління ОСББ цього будинку опитав в групі будинку, до кого у квартиру заходили газовики, щоб оглянути газові мережі, бо фактично вони мають до квартири зайти, жодна квартира не повідомила, що до них приходили і здійснювали технічне обслуговування газових мереж. Багато труб газових закриті дашками. Багато труб газових проходять через балкони. Як проводили технічне обслуговування газових мереж, не попавши в квартиру? Це означає, що роботи були проведені неналежним чином. Кошти мешканцям нарахують, за що – не відомо”.

Сергій Лупак. Фото Суспільне Тернопіль
Сергій Лупак. Фото Суспільне Тернопіль

Пенсіонери, які мешкають у будинку на проспекті Степана Бандери, 106, розповідають, також бачили, як проводили техогляд газових мереж.

“Просто крани зрухали і всьо. Ніхто кранів не змащував, не обслуговував, абсолютно нічого не робили. В квартири ніхто не заходив”, — розповів Василь Сиротина.

Сергій Лупак, Михайло Дем'янчук, Василь Сиротина. Фото Суспільне Тернопіль
Сергій Лупак, Михайло Дем’янчук, Василь Сиротина. Фото Суспільне Тернопіль

“Має хоч раз на рік пройти, подивитися на крани, а в хаті спитати, як там, вони мають якісь прилади. Може десь на стиках газ проходить, чи ще що-небудь”, — говорить Михайло Дем’янчук.

У будинку на вулиці Героїв Крут, 4 у Тернополі пенсіонерка Марія живе більше сорока років. Розповідає, бачила тут газовиків на початку тижня.

“У квартирі нічого не робили, а на дворі щось там перевіряли, щось там шкрябали трошки, як то кажуть, сиділи під домом. Один шкрябав, а їх п’ятеро сиділо, а що там далі, я не знаю. Ну щось шкрябали ту трубу”.

Пенсіонерка Марія. Фото Суспільне Тернопіль
Пенсіонерка Марія. Фото Суспільне Тернопіль

Андрій Теслюк — голова ОСББ на вулиці Героїв Крут, 4. Чоловік розповідає:

“Роботи, які мають бути проведені по технічному обслуговуванню, “Тернопільміськгаз, а там великий список, розмістив у себе на сайті. Я з ним ознайомився. Вони приїхали і перевірили всі крани, всі крани, які були зверху по трубі, труба у нас йде вздовж будинку в самий кінець. Так, вони були перевірені. Причому, коли вони вилазили на цей дашок, зроблений з металу, то вони його поламали. Попросили тоді мене, щоб я надав доступ до кранів. Зробили перепакування і перезмащування тих кранів. Це було зроблено. Потім мокрою шматою і щіткою по металу пройшлися по трубі. Потім ще пройшлися по під’їздах. Там теж є такі засувки на кожен стояк в під’їзді. Ще їх перевірили на витік і все. Це всі роботи, які були зроблені. Щоб ходити по квартирах, перевіряти, то цього всього не було. Перевірки під тиском не було. Тобто такі роботи, як заплановані і в них є в переліку, вони до кінця проведені не були”.

Андрій Теслюк. Фото Суспільне Тернопіль
Андрій Теслюк. Фото Суспільне Тернопіль

За послуги з технічного обслуговування газових мереж люди повинні будуть заплатити додатково, каже Андрій Теслюк.

“На даний момент по нашому будинку це орієнтовно по 150 гривень з квартири. Тобто, в ці 150 грн однозначно має входити кожна частинка робіт, які мали бути зроблені. Я ж бачив тільки три роботи, які були зроблені. Тобто, ніякого акту виконаних робіт не було надано. Тобто, ми зробили таке, таке. Ніхто під ним не підписувався. Зокрема, я не підписувався. От я особисто не підписувався і мешканці, наскільки я знаю, також не підписувалися”.

Сергій Лупак каже, неодноразово звертався до головного інженера “Тернопільгазу” з вимогою надати інформацію про виконані роботи, однак відповіді не отримав.

“Згідно наказу, по якому робиться технічне обслуговування, на 5-й день після проведення робіт, усі роботи мають бути виставлені актом на сайті “Тернопільміськгаз”. Сьогодні ми переглядали сайт “Тернопільміськгаз”, жодного багатоквартирного будинку немає в переліку, в якому провели технічне обслуговування і скільки це буде вартувати”.

За коментарем щодо технічного обслуговування газових мереж у багатоквартирних житлових будинках, ми звернулися до підприємства “Тернопільміськгаз”.

“Представники ПрАТ “Тернопільміськгаз” зобов’язані зайти в кожну квартиру, до першого виключаючого пристрою перед вузлом обліку”. Вони повинні перевірити справність виключаючих пристроїв перед вузлом обліку. Якщо немає вузла обліку, це перший кран перед газовими приладами. Вони повинні перевірити тягу, справність кріплення газопроводів. Обстеження, змазка кранів, протирка кранів, очистка кранів від фарби, фарбування”, — розповіла начальниця виробничо-технічного відділу “Тернопільміськгазу” Галина Панюс.

Галина Панюс. Фото Суспільне Тернопіль
Галина Панюс. Фото Суспільне Тернопіль

Акти виконаних робіт з технічного обслуговування газових мереж знаходяться у внутрішньобудинковій службі, каже Галина Панюс. Що стосується оплати за послуги з техобслуговування, то вона прокоментувала так:

“Вартість робіт по технічному обслуговуванню для кожного з багатоквартирних робіт буде іншою. Вона буде залежати від обсягу робіт, проведених на даному будинку, від складності робіт, від довжини газопроводу, стояків, виключаючих пристроїв”.

Раніше ми писали, як “Тернопільміськгаз” показує “інновації” технічного обслуговування газових мереж.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне Тернопіль
Теги: #“Тернопільміськгаз”, #жителі, #неякісні послуги, #обслуговування, #проспект степана бандери
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Василь Тракало
09:43, 6 Червня, 2024

До професійного свята. Інтерв’ю з головою Тернопільської обласної організації НСЖУ Василем Тракалом

Блоги

ТОП новини тернопільщини: