«Сороча премія»: у Тернополі нагороджуватимуть переможців міжнародного літературного конкурсу 

Опубліковано:
13 Червня, 2024 о 17:05

Вперше у Тернополі 16 червня вперше нагороджуватимуть переможців міжнародного літературного конкурсу на здобуття «Сорочої премії». Це конкурс, який проводять із 2019 року на честь відомого письменника, літературознавця і засновника нового літературного жанру – денника, уродженця Тернопільщини  Петра Сороки. Про це повдіомили на сайті обласні ради.

«Після смерті Петра Сороки, у 2018 році його близькі друзі Володимир Шовкошитний, Михайло Ратушняк, Михайло Маслій та дружина Галина Сорока заснували літературний конкурс і відтоді щорічно присуджують премії кращим літераторам на честь письменника. Ще у 2014 році Петро Сорока в одному із своїх денників писав: «Якби у мене були відповідні кошти, то започаткував би видання літературних щоденників – українських і зарубіжних письменників. Добрих щоденників в Україні не так багато, але вони є і буде ще більше, бо наш час сприяє популяризації цього жанру. Ще мрію про літературну премію для кращих щоденникарів. Давно мрію, давно ношуся з нею. Це, може, моя найсокровенніша мрія. Якщо не поталанить здійснити її за життя, то вірю, що знайдеться такий сподвижник, жертовний чоловік і мій відданий пошанувальник у майбутньому, після моєї смерті. Я помагатиму йому з небес. Хай би це була Сороча премія і головні вимоги до твору ставилися такі: віра в Бога, любов до світу природи, щоб письменник словом малював, як художник барвою». Голова журі конкурсу, директор видавництва «Український пріоритет» Володимир Шовкошитний повідомив, що цього року було відзначено кращі роботи у двох номінаціях «Денникова проза» та «Поезія», – йдеться у повідомленні.

Переможцем в номінації «Денникова проза» став Василь Чепурний із  Чернігова за книгу «Сто днів широкої війни». Переможцями в номінації «Поезія» стали Наталія Ковалик із  Золочева за збірку «Сонячне прозріння», Галина Сливка з Вишгорода за збірку «Будь!» та  Олена Євтєєву з Києва за збірку «Калинове серце».



Нагородження пройде у неділю, 16 червня, в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Початок о 14:00 годині.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #сороча премія
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: