Сидорівський замок на Тернопіллі – один з найкрасивіших замків України

Опубліковано:
23 Січня, 2016 о 14:43

За сім кілометрів південніше Гусятина, що в Тернопільській області, розташувалося невелике село Сидорів. Серед багатьох інших це село виділяється тим, що тут розташувався один з найкрасивіших замків України — Сидорівський замок.

Сидорівський замок



 

Тут, в Сидорові, свого часу розташовувався родовий маєток сім’ї Калиновських. Саме тут, на острівці, який омивається з трьох сторін річкою Суходіл, у 1640 році гетьман Мартин Калиновський  спорудив замок з піщанику і вапняку. Спочатку споруда мала сім веж. До сьогодні збереглися внутрішні і зовнішні стіни північно-західної частини, яка свого часу виконувала роль основного оборонного вузла. Дійшла до наших днів і південна бастея з арочним отвором в’їзду, над яким укріплена кам’яна плита з вказівкою дати заснування замку. Над в’їзними воротами в західній вежі видно вирізані в камені герби магнатських родів Калиновських і Тарновських. Ще однією прикрасою вежі є величезна кам’яна плита, з написаною на латині історією Сидорівського замку.

 

Сидорівський замок. Тернопільська область

 

Події 1672 року перервали історію Сидорівського замку як оборонної споруди. Турецькі війська, що напали на край, фактично зруйнували замок. Його відновили приблизно у 1738 році. З невідомих причин замок на початку XIX століття був проданий Ігнатію Райгерту, сім’ї якого він належав до 1941 року. Проте ще до продажі, у 1730 році в Сидорово був побудований Домініканський костел. Обитель продовжила традицію сім’ї Калиновських будувати щось, подібного до чого немає. У плані Домініканський костел подібний до герба «Калинова», на честь Калиновських — стріла на лукові з двома зірками. Наконечник стріли — це вівтарна частина, лук — пресвітер, а зірки — це дві дзвіниці. Сьогодні від минулої краси зберігся лише наскрізь проржавілий скелет органу, залишки дерев’яних вівтарів.

 

Сидорівський замок. Україна

 

Отже, у 1840 році Пайгерти, що купили замок у Калиновських, будують посеред великого саду новий двір, оскільки старий замок не був придатний для житла. Колись в його стінах була зібрана величезна бібліотека. На жаль, силами «поціновувачів» історії від книг, антикварних меблів і розкішної паркетної підлоги не залишилося і сліду. Останні представники прізвища Пайгерт не захотіли турбуватися про родове гніздо і незабаром замок був покинутий. Час і військові дії Другої Світової війни довершили почате руйнування замку. Сьогодні обидва двори дивляться з висоти плато на сучасних жителів Сидорова і благають своїми порожніми ямками-вікнами про допомогу. Але, на жаль, поки крик залишається без відповіді. Вулички села усі також сонні і безлюдні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: