Що спільного між королевою Франції, Барною і ронделями (Фото)

Опубліковано:
30 Червня, 2016 о 15:24

У приміщенні обласної Тернопільської організації Національної спілки письменників України, під час засідання літературного об’єднання, письменник Володимир Барна презентував «Антологію українського ронделя» та Всеукраїнську Асоціацію поетів-ронделістів України. Її осередок знаходиться у Борисполі, а очолює український письменник Микола Боровко. Його поетична книга «Ронделі» кілька років тому була представлена на здобуття Шевченківської премії. Зазирнувши до Вікіпедії, читаємо, що «… рондель – це французька віршова форма, яка набула поширення в новочасних європейських літературах. Вірш з тринадцяти рядків, де обов’язкові римовані повтори з двох наскрізних рим».

 



Однак Володимир Барна, заступник голови Асоціації ронделістів, заперечує таке трактування. Він вважає, що корені виникнення ронделю сягають ще часів королеви Анни. Бо саме вона «просвітила» французів: привезла із собою не лише Святе Письмо, а й освічених однодумців – поетів, музикантів тощо. Чоловік, себто король, мав мудру дружину із Київської Русі, а сам не вмів писати і підписуючись, ставив хрестик.

 

До слова. У нашому місті ронделі пише поетеса бард Богдана Дурда. Це стало приємною несподіванкою для Володимира Барни.

 

Членом Асоціації можна стати навіть з одним таким віршем. Головне, щоб він був рондельним.

 

Також письменник вручив посвідчення члена Наукового Товариства імені Тараса Шевченка новоспеченій спілчанці Марії Назар.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: