Цьогоріч 10 березня – 155 років від дня смерті великого Шевченка. Його постать нині найбільш шанована українцями і найбільш досліджена науковцями серед усіх поетів. Проте, чим більше ми дізнаємось про Шевченка, тим більше нових запить постає перед нами.

 



Наукові дослідження довели, що почерк людини приховує у собі особливості характеру, емоційний та фізичний стан людини. Вченими був проаналізований і почерк Тараса Шевченка, який показав, що: «Він простий, не ускладнений прикрасами, чіткий, розмір букв переважно середній, нахил правий. Почерк Шевченка певною мірою увібрав у себе риси українського скоропису кінця 18-1-ї половини 19 століття». Аналіз графологів показав, що в різні періоди життя почерк Шевченка був різним: коли він був різким і хотів привернути увагу, почерк його був таким самим – широким, демонстративним, коли був у засланні, почерк змінився – став дрібним, літери зменшилися і стали «піджатими». Часто (особливо в текстах, написаних після заслання) відстані між окремими буквами слова такі великі, що дорівнюють відстані між словами.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про Шевченка, які не згадували у школі

 

В процесі аналізу почерку Шевченка,у дослідників виникло і таке інтимне питання: а чи кохав він колись? «Його почерк, особливо літера “у”, вказував на те, що жодного разу у Тараса Григоровича не виникало глибоких почуттів до жінки. Так, у нього були жінки, але це було, швидше за все, задоволення для спілкування та розваг». Історики підтвердили цей висновок.

 

Цікаво, що 2 роки тому у переддень святкування в Україні 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка з допомогою дизайнерів і програмістів було створено шрифт «Kobzar KS», який тотожній почерку Шевченка. Для створення нового шрифту, розробники використали рукопис твору Тараса Шевченка, який знаходиться на зберіганні в Інституті літератури імені Тараса Шевченка НАН України.

 

Створений шрифт «Kobzar KS» дозволяє друкувати тексти з використанням латинських і кириличних літер, пунктуаційних та математичних знаків, є можливість літери представляти в різній формі, інтегровано також лігатури та орнаменти. Користувачі мають можливість використовувати новий шрифт, завантаживши його безоплатно на свій комп’ютер.

 

За матеріалами Вікіпедії

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: