Що нас чекає у вересні: новації, які значно вплинуть на життя всіх українців

Опубліковано:
10 Вересня, 2015 о 17:42

Перший день осені приніс зміни не лише в життя тих, хто перший раз пішов у перший клас. Численні новації, які значно вплинуть на життя всіх українців, підготувала нам влада. Щонайперше, з першого вересня підвищують тариф на електроенергію.

 



Про це йдеться у постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Відповідно до постанови з першого вересня ціни в середньому зростають до 62,8 коп за кВт-год, що на 23 відсотки більше порівняно із попереднім тарифом.

 

Зокрема, для населення, яке споживає до 100 кВт-год (150 для сільської місцевості), зокрема й для того, яке живе в будинках, обладнаних кухонними електроплитами, тариф зріс на 25 відсотків і становить тепер 45,6 коп за кВт-год. Тариф для населення, яке споживає від 100 до 600 кВт-год електроенергії на місяць, збільшився на 25% і становить 78,9 коп за кВт-год. На п’ять відсотків зріс тариф для населення, яке витрачає понад 600 кВт-год електроенергії на місяць. Ця категорія споживачів платитимемо по 147,9 коп за кВт-год.

 

Тариф для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії зріс на 25% і становить 45,6 коп за кВт-год. За такою ж ціною оплачуватимуть електропостачання мешканці гуртожитків, які підпадають під визначення «населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку».

 

Тариф для тих жителів, які об’єднані в ОСББ, окрім тих, хто живе у гуртожитках, становить 78,9 коп за кВт-год, що на 25 відсотків більше, як дотепер. За такими ж тарифами платитимуть за електроенергію релігійні організації, міський електричний транспорт.

 

На цьому «щастя» не закінчиться. Згадані тарифи діятимуть до першого березня 2016-го. Потім ціни піднімуть знову — у середньому до 77,3 коп за кВт-год, або на 23% порівняно із вересневим тарифом. Далі — більше. Вартість електроенергії зросте у вересні 2016 року й у березні 2017-го, коли середня ціна сягне 122,77 коп за кВт-год.

 

Із першого вересня для декого й судитися буде важче, бо зросте судовий збір. Щоправда, встановили верхню планку ставки судового збору для фізосіб — не більше п’яти мінімальних зарплат. Нагадаємо, що нині мінімальна зарплатня становить 1218 грн, а днями прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що з першого вересня вона становитиме 1378 грн. Тобто, якщо задумаєте йти до суду, то розраховуйте щонайбільше заплатити 6090 грн, або після введення нової величини «мінімалки» — 6890 грн.

 

За подання до суду позовної заяви майнового характеру юридичною особою або фізичною особою — підприємцем ставка судового збору становитиме 1,5% ціни позову, але не менше одного розміру мінімальної заробітної плати; фізичною особою — одного відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати (нині поки що 487,2 грн). За подання до суду позовної заяви немайнового характеру юридичною особою або фізичною особою — підприємцем ставка судового збору становитиме один розмір мінімальної заробітної плати; фізичною особою — 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

 

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру 1,5% ціни позову, але не менше одного розміру мінімальної заробітної плати; позовної заяви немайнового характеру — один розмір мінімальної заробітної плати. За подання апеляційної скарги на рішення суду, апеляційних скарг у справі про банкрутство, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами — 110% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви й скарги.

 

За подання касаційної скарги на рішення суду; касаційних скарг у справі про банкрутство — 120% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви й скарги.

 

Також збільшені ставки судового збору за подання заяви про забезпечення позову, про видачу виконавчого документа судом на підставі рішення іноземного суду, заяви про роз’яснення рішення суду — на рівні 0,5 розміру мінімальної заробітної плати (поки що — 609 грн).

 

Що від цього виграє влада? Відповідно до розрахунків передбачається, що зменшиться кількість справ, які надходитимуть на розгляд до судів, а також прогнозовані річні надходження від сплати судового збору — майже 2,5 млрд грн.

 

Після усіх цих підвищень навіть не вийде напитися і забутися. Адже з першого вересня розпочнеться новий етап підвищення цін на алкоголь. Він — другий. Перше подорожчання відбулося в липні цього року. Зокрема, оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за один літр 100%-го спирту зросте до 175,96 грн. Мінімальна роздрібна ціна на горілку й лікеро-горілчані вироби за один літр 100%-го спирту зросте до 274,5 грн. Відповідно найдешевша пляшка горілки об’ємом 0,5 л обійдеться з першого вересня в 54,90 грн, коньяка (три зірочки) — 84 грн, коньяка (п’ять зірочок) — 94 грн. Хто торгуватиме за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні, платитиме штраф — 100 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 10000 грн.

 

Одні з небагатьох, хто з надією очікуватиме вересневих виплат, будуть, зокрема інваліди. З першого вересня при нарахуванні та виплаті пенсій учасникам бойових дій Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», податок на доходи фізичних осіб нараховуватись та утримуватись не буде. Про це редакції повідомили спеціалісти відділу комунікацій головного управління Державної фіскальної служби в області.

 

Валентина ДЕВЛИШ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: