Що міністри Арсенія Яценюка ставлять собі в заслугу

Опубліковано:
19 Березня, 2015

Другому уряду Арсенія Яценюка, сформованому 2 грудня 2014 року, виповнилося 100 днів. Прем’єр-міністр заявив, що весь цей час команда Кабміну працювала в режимі 24/7, вирішуючи дуже важливі завдання «в умовах надскладної ситуації в Україні».

Арсеній Яценюк підкреслив, що його Кабінет призначають не президентом, а парламентом, і в уряду є взаєморозуміння і можливість працювати синхронно з Верховною радою, приймаючи необхідні для численних реформ закони.

«Ми [міністри] – всі різні люди. У всіх нас був різний background (хтось працював у бізнесі, хтось – політиком, хтось – чиновником), але ми всі об’єдналися тут в одну єдину команду. Команду уряду, яка зіткнулася з неймовірними викликами, але це не уряд зіткнувся, а країна. Країна перебуває в стані війни з ядерною державою – Російською Федерацією», – сказав глава Кабміну, підводячи підсумок виступів своїх підлеглих.

За словами Яценюка, за цей період міністри багато зробили. «Ще більше не зробили, але ми не опускаємо рук. І так само я прошу український народ: жодних розчарувань, опускань рук і очікувань, що все саме зміниться», – підкреслив він.

 

Кожен міністр коаліційного українського уряду відзвітував, чим жило його відомство останні 100 днів. Forbes подає основні тези цих самопрезентацій.

 

В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр, міністр культури

В'ячеслав Кириленко

Фото УНІАН

Для мене це вже третій уряд, і я вважаю, що людей з таким бажанням працювати в Кабміні ще не було. Рано чи пізно це дасть дуже помітний і важливий результат для країни. Я не розглядаю зараз ситуацію в країні як стандартну. Тому й культура не може працювати, як у звичайний розслаблений мирний час.

Насамперед ми повинні були вирішити питання фінансування культури. І незважаючи на складність економічної ситуації в країні, видатки на культуру були збільшені вчетверо порівняно з тим, що планувалося – з 600 млн гривень до більш ніж 2,3 млрд гривень.

 

Вперше за останні 20 років охорона музеїв і заповідників стала захищеною статтею – це означає, що багатомільярдні українські багатства будуть гарантовано захищені та профінансовані.

 

Ми провели низку заходів, спрямованих на підтримку бійців АТО. З 19 грудня по 19 січня пройшла спеціальна акція – вони отримали можливість безкоштовного відвідування всіх національних театрів в Україні і більшості комунальних, це сотні театрів по всій країні. Багато театрів продовжили цю акцію безстроково.

Ми організували спеціальну координаційну раду «Зброя культури». Наші люди мистецтва на свій страх і ризик їздять на передову, в госпіталі, підтримують бійців.

 

Зараз впроваджуються чотири ключові реформи. Ми зробимо розподіл всіх коштів Мінкульту прозорим. Особливо це стосується коштів, які розподіляються різним мистецьким проектам. Через координаційну раду – це понад 100 осіб, відомих акторів, виконавців – будуть прийматися рішення, які проекти підтримувати.

Друга реформа – підтримка українського кіно. Парламент прийняв уже рішення про заборону російських мілітарних серіалів. Наступним кроком має бути введення спеціального внеску на підтримку українського кіно. Якщо вдасться провести це питання, ми зможемо додатково акумулювати з 1 січня 2016 року від 250 млн гривень.

 

Третє – закон про контрактну форму в театрах і музичних установах, це європейська практика. Законопроект на фінальній стадії.

 

Четверте – реформа системи охорони культурної спадщини. Це, зокрема, забудова, і як правило, це найбільш корупційна сфера. Дві третини дозволів та погоджень ми передамо на місцеве самоврядування і зменшимо кількість дозволів вполовину.

 

Також планується підвищення вимог до візуальної реклами та жорстке регламентування роботи забудовників.

 

Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України

Геннадій Зубко

Фото УНІАН

З першого дня ми включилися в роботу. Ще в грудні в країні прийнято зміни до Податкового та Бюджетного кодексів і проведена фінансова децентралізація.

 

Уже в січні місцеві бюджети, самоврядування отримали додатково 26 млрд гривень. Це ті бюджети, які мають сьогодні профіцит.

 

Децентралізація сьогодні – інструмент для регіонального розвитку. І ті громади, які хочуть укрупнюватися і розвиватися, отримали для цього фінанси і можливості.

 

Прийнято закон про основи державної регіональної політики та добровільне об’єднання громад.

Уряд знайшов 3 млрд гривень, які були спрямовані у фонд регіонального розвитку на підтримку громад. Громади, які об’єднуються, отримають додатковий ресурс. У частині земельних ресурсів – це буде дуже велика реформа, якої чекає вся країна.

 

Другий напрямок роботи – енергоефективність. Зараз це питання стоїть на рівні національної безпеки.

Я закликаю всіх українців скористатися пільгами: компенсація 20% на придбання негазових котлів, 30%-ва компенсація на утеплення індивідуальних будинків і 40%-ва – на утеплення багатоповерхових. Уряд виділив на це 350 млн гривень, і ми очікуємо, що ще близько 1,3 млрд гривень будуть залучені з приватного сектора.

Дуже складне завдання пов’язане з будівельною галуззю. Жодна країна світу не виходила з кризи, поки не починала будувати. Ми повинні повернути віру людей у те, що вони мають можливість отримати доступне енергоефективне житло. Для спрощення ведення бізнесу в будівельній галузі передаються функції ДАБК на місця.

 

Наталія Яресько, Міністр фінансів


Наталія Яресько

Фото УНІАН

Найважливіший виклик, який стояв перед нами 100 днів тому – стабілізувати фінансово-банківську систему України. Для цього потрібно було прийняти бюджет на 2015 рік, який дасть змогу профінансувати всі ключові потреби країни й отримати допомогу міжнародних партнерів.

 

Ми змогли профінансувати витрати на підвищення обороноздатності до 5,3% ВВП. Змогли підвищити захист найвразливіших верств населення, зокрема, шляхом надання прямих субсидій на компенсацію наслідків підвищення тарифів на газ і тепло – 24,4 млрд гривень. Якщо в 2014 році пряму допомогу від держави отримали завдяки цьому механізму близько 1 млн сімей, то зараз це буде до 4 млн сімей.

3,4 млрд закладено в бюджеті для прямої фінансової підтримки на потреби внутрішньо переміщених осіб.

На відновлення інфраструктури на контрольованій Україної території Луганської та Донецької областей передбачена субвенція в 300 млн гривень.

 

Найголовніше – ухвалення бюджету та змін до нього. План економічних реформ відкрив нам шлях до кредитного договору з МВФ на $17,5 млрд підтримки, і на $7,5 млрд від інших міжнародних партнерів.

Розмір першого траншу кредиту становитиме $5 млрд, або майже 30% від загальної суми 4-річної програми. Цей транш буде використаний на поповнення золотовалютних резервів Національного банку і здійснення урядом зовнішніх виплат, що сприятиме стабілізації на валютному ринку.

 

Тепер у нас стоїть завдання зменшити тиск на державні фінанси з боку держборгу, для чого ми вже завтра починаємо консультації щодо його реструктуризації.

 

Айварас Абромавичус, Міністр економічного розвитку і торгівлі

Айварас Абромавичус

Фото УНІАН

Та ситуація, в якій перебуває економіка України, – це результат провальної політики минулої влади, а також повної відсутності реформ упродовж 25 років.

Якщо знаєш, що в тебе все погано, але не готовий змінюватися, то результатів досягти не вийде. На щастя, Кабмін готовий до радикальних змін.

 

Насамперед ми взялися за реструктуризацію самого міністерства. Я підписав усі розпорядження, накази та інші бюрократичні папірці, і вже через 1,5 місяця у нас буде мінус 30% співробітників, а до осені – ще мінус 20%.

 

У міністерства – 247 функцій. Це, звичайно, кошмар, цього не повинно бути. Ми діємо як Держплан, а мета – стати сучасним міністерством економіки європейської країни. Зі старими кадрами кашу не звариш. Я був змушений попрощатися з усіма заступниками. Серед голів департаментів на своїх місцях залишаться не більше половини.

 

Найголовніше – дерегуляція. Бізнесу нарешті дати дихати, а він сам визначить, куди рухатися, що експортувати. В Україні досі 14000 регуляцій. Уже два закони пройшли парламент – про дерегуляцію та ліцензування, і дві постанови, які серйозно полегшують бізнесу умови роботи.

 

Наступне – реформа держпідприємств. Ситуація тут плачевна, більшість держкомпаній управляється в інтересах конкретних фізосіб, а не для держави, бюджету та людей. Ми визначили параметри реформи, новий порядок призначення генеральних директорів за прозорою процедурою і зобов’язали всі держкомпанії звітувати публічно перед народом. Тут ми підходимо до підготовки до приватизації.

 

Ми боремося з несправедливими преференціями для великого бізнесу. Підняли ренту на залізну руду, більше ніж у п’ять разів ренту на прокачування трансаміаку, прибрали дисконт на 15% на продаж нафти «Укрнафти», йде розслідування зловживань у ДФС.

 

Арсен Аваков, Міністр внутрішніх справ

Арсен Аваков

Фото УНІАН

Чим сьогодні займається МВС? Війною, терористичними атаками і безпекою на вулицях. Це ті завдання, які нам поставив час.

 

Головне, чого чекають люди − нормальна система відносин між звичайною людиною, ДАІ, МРЕО, міліцією. Зараз міліція не заточена під сервіс, це був репресивний апарат.

 

Прогнила система дає тріщину, як ти її не втримуй. Уряд прийняв рішення про докорінну реформу МВС − не латати, а створити нову, при якій головна теза буде: служити і захищати.

Прийнято перші законопроекти, пов’язані з ліквідацією міліцейських підрозділів. Міліцію скорочено на 20 000 осіб, і буде ще на 20 000 менше. Ми переходимо з кількості в якість.

 

У Києві створюється патрульна поліція, яка поглине функції ДАІ та патрульних служб − її столиця отримає влітку. Потім така ж процедура почнеться в Одесі, Харкові, Дніпропетровську та Львові.

Завтра я підпишу з урядом США договір, яким нам надають фінансування в $26,9 млн. $10 млн із цієї суми підуть на реформи в галузі створення Антикорупційного бюро.

 

Ще цілий ряд реформ: змінена система сервісів МВС, до літа ми отримаємо нову об’єднану систему, де зможемо в одному місці за європейськими правилами отримувати оформлення всіх прав, пов’язаних із автомобілями, довідками, дозволи на зброю і т.п.

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кабмін, #міністри, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #яценюк
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: