Що нового в бюджеті Тернопільщини

Опубліковано:
25 Січня, 2015 о 16:09

Усі види бюджетів на 2015 рік формувалися і формуються за новими принципами. Так, обласний бюджет на цей рік формували відповідно до змін, які внесли до податкового та бюджетного законодавства. У ньому  застосовані зовсім інші принципи для обрахунку, як дохідної, так і видаткової частин місцевих бюджетів.

 



Нові принципи обрахунку видатків, застосовано до галузей соціально-культурної сфери.

 

– У новому державному бюджеті з’явилися такі поняття, як освітня і медична субвенція та субвенція на підготовку робітничих кадрів, – розповів Степан Скибиляк, директор департаменту фінансів ТОДА. – Вони обраховані по формулі, яка затверджена Законом України «Про державний бюджет на 2015 рік», і ці кошти надходять централізовано із держбюджету не за рахунок власних доходів і не за рахунок базової дотації. Освітня субвенція буде фінансуватися через МОН, медична  – через МОЗ. На офіційному рівні вже розроблені порядки використання освітньої субвенції та субвенції на підготовку робітничих кадрів. По медичній субвенції ще не маємо інформації чи затверджений порядок її використання чи ні. Обсяги освітньої субвенції для обласного бюджету складають майже 106 мільйонів гривень. За ці кошти будуть фінансуватися видатки на утримання спеціалізованих шкіл-інтернатів. Обсяг субвенцій на підготовку робітничих кадрів складає майже 185 мільйонів. За рахунок цієї субвенції будуть утримуватися всі заклади професійно-технічної освіти, які фінансуються з обласного бюджету. І ця субвенція передбачена тільки для обласних бюджетів. Обсяг медичної субвенції для області складає 462 мільйони гривень. Ці кошти повністю підуть на фінансування  галузі охорони здоров’я.

 

Степан Скибиляк також зазначив, що бюджетне законодавство не забороняє спрямовувати власні доходи місцевих бюджетів чи базову дотацію з держбюджету для збільшення видатків на зазначені галузі. Рішення про це приймають відповідні ради. В обласному бюджеті передбачено також 4 мільйони гривень цільових субвенції для галузі охорони здоров’я: 3,6 мільйона гривень на витратні матеріали для швидкої медичної допомоги і 400 тисяч гривень для інгаляцій. У місцеві бюджети нашої області будуть передані ще соціальні субвенції – на фінансування сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, сімей, які виховують дітей у дитячих будинках сімейного типу і прийомних сім’ях, на житлово-комунальні послуги, на пільговий проїзд, на тверде паливо і скраплений газ. Сума цих субвенцій – 1 мільярд 600 мільйонів гривень.

 

Ольга Трач

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бюджет, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: