Робота скандальної комісії при Тернопільській ОДА зайшла у глухий кут!

Опубліковано:
23 Липня, 2015 о 12:47

Кілька місяців роботи комісії щодо звернень громадських організацій і жителів міста щодо нелегальної забудови Тернополя не принесли жодного результату. Такого висновку дійшли самі ж активісти. А ось їхні думки з приводу того, що робити далі, розійшлися. Одні пропонують розпустити комісію і визнати її безрезультатною. Інші хочуть продовжити роботу і систематично завалювати міську раду інформаційними запитами, а треті пропонують діяти радикально – брати вила і йти на мерію штурмом.

 



Гра в одні ворота

 

Варто нагадати, що комісія з приводу звернень громадських організацій щодо незаконного будівництва при облдержадміністрації створена у лютому цього року. Цьому передувало ряд подій. Зокрема, громадські організації міста звернулися до вищих державних органів, зокрема Адміністрації Президента, і надали факти зловживань у сфері земельного законодавства чиновниками Тернопільської міської ради. За звичною практикою, у столиці це питання знову спустили на низ – в облдержадміністрацію. Так при ТОДА було створено комісію, яка мала зібрати необхідні матеріали і надати державним органам відповідні висновки. Та майже півроку роботи не принесли жодного результату. Для того, аби надати висновки, слід вивчити ситуацію, а без відповідних документів зробити це не можливо. Натомість жодної із заявленої у запитах інформації міська рада не надала.

 

– Ми з чого почали, тим і закінчили, – каже голова комісії Іван Крисак. – Протягом періоду роботи нашими активними членами комісії було зібрано ряд документів – договорів, виписок тощо. Усі вони систематизовані й направлені на додатковий розгляд у ВР. Голова комітету просить розглянути та вивчити дане питання на місцевому рівні і дати громадським організаціям необхідну відповідь. Вважаю за доцільне поновити частину запитів з даної тематики, наявну інформацію надати правоохоронним органам та органам архбудконтролю.

 

Зокрема у зверненні громадські активісти підняли питання незаконної передачі земель різного цільового призначення, зменшення площі парків за рахунок будівництва, надання земельних ділянок для будівництва об’єктів без розроблення детальних планів територій та без їх громадського обговорення. Упродовж півроку комісія зібрала 116 листів-звернень із проханням дати відповідь на протиправну діяльність влади і зупинити свавілля.

 

– За приблизними підрахунками, близько 33 га земель передали для комерційних потреб. Якщо б ці землі продали на прилюдних торгах, міський бюджет міг би отримати 96,5 млн. грн. Якщо б вони здавалися в оренду, бюджет би щороку отримував на 1,931 млн. грн. більше, – зазначив представник ГО «Екоальянс» Олександр Філь. – Ці матеріали є доказовою базою системних порушень міської ради у питаннях містобудування та архітектури. Робота упродовж останніх шести місяців є свідченням того, що фактично ніяких реальних дій у боротьбі з корупцією в місті та області не відбувається.

 

За півроку – жодного висновку

 

Зі словами свого колеги по комісії погоджується і громадський активіст Богдан Брич. На його думку, втрачено майже півроку і навряд чи подальші дії комісії будуть результативнішими.

 

– На мою думку, можливо, вона й суб’єктивна, та нічого наша комісія не досягла. У ході роботи комісії немає ніяких зрушень. Ніхто не притягнений до відповідальності, ніхто не залишив своєї посади. Тому є кілька варіантів: або чекати виборів і сподіватися, що щось зміниться, або діяти більш радикальними методами – влаштовувати пікети, вимагати відставки міського голови та всього депутатського корпусу. Зважаючи на те, що до виборів залишилося не так вже й багато часу, можливо, раціональніше було б знову звернутися до відповідних інституцій і вимагати перевірку всіх фактів зловживань, – каже активіст Богдан Брич.

 

Діяти радикально радить і депутат Тернопільської міської ради Наталя Карпишин. Жінка переконана, що у тому, що робота комісії не приносить жодного результату, частково винні правоохоронні органи, які не реагують на звернення активістів, а їхні представники взагалі не з’являються на засідання комісії.

 

– Прокуратура та міліція абсолютно не звертають уваги на звернення громадських активістів. Якщо ми ходимо колами, звертаємося один раз, другий, і звернення ігноруються, то нам не залишається нічого іншого, як сісти під міську раду і вигнати всіх, хто там знаходиться, – каже учасник комісії Наталя Карпишин.- Якщо ми правовими методами не можемо вплинути на ситуацію, то у нас просто немає виходу. Попри те, що звернення від ОДА є нерезультативним, надсилати їх все одно потрібно. А вже потім вдаватися до більш радикальних методів.

 

– Тричі ми отримували відповіді, якими місто відмовлялося надавати будь-які документи. У своїх запитах ми чітко вказали перелік документів, необхідних для роботи комісії. Серед них – генеральний та зональний плани забудови міста. Також вимагали копії інвестиційних угод, укладених між інвестором та міською радою в особі комунальних підприємств. Спираючись на те, що в Україні триває децентралізація влади, орган місцевого самоврядування не надав нам жодного документа. У листах ішлося про те, що облдержадміністрація не має права втручатися в роботу органу місцевого самоврядування, – наголошує Іван Крисак.

 

Пан Крисак каже, позаяк комісія створена при ТОДА, то і звернення та запити він надсилав як посадова особа. Зараз комісія планує поновити запити і надіслати їх від імені громадських організацій.

 

Зважаючи на обставини, громадські організації, які входять до складу комісії, вимагають спільної зустрічі з головою адміністрації Степаном Барною та керівниками правоохоронних органів – міліції та прокуратури. Цю інформацію Іван Крисак обіцяв донести до очільника області, а в той час члени комісії вирішили не припиняти роботи. Поки узгоджується дата зустрічі, активісти поновлять запити, однак більше надій вони покладають на діалог з першими посадовими особами краю.

 

Зоряна Гарасимів

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: