Рідкісні світлини січових стрільців можна побачити в Тернополі

Опубліковано:
30 Травня, 2016 о 19:23

Активісти Тернопільської міської організації «Спілка української молоді» за підтримки міськради в понеділок, 23 травня, відкрили мобільну вуличну фотовиставку «Героям Лисоні — вдячна Батьківщина». Експозицію перенесли на вулицю Гетьмана Сагайдачного.

 



За словами куратора виставки Святослава Липовецького, на огляд тернополян представлено 35 репродукцій світлин січових стрільців. «Виокремлю три причини, чому саме нині ми відкрили цю виставку, — розповів Святослав Липовецький. — По-перше, 23 травня є Днем героїв і річницею загибелі провідника ОУН Євгена Коновальця, по-друге, цьогоріч виповнюється 100 років від історичного бою УСС на горі Лисоні, по-третє, січові стрільці були першим добровольчим відділом австро-угорського війська у боротьбі проти Російської імперії, як нині — українська армія».

 

Світлини з цієї виставки СУМ віднайшла у Бродах на Львівщині. Оригінали перебували у Віденському архіві УСС. Після Першої світової їх викупило братство січових стрільців США, а в 90-х роках минулого століття вони дивним чином опинилися у Бродах, на Львівщині, в районній газеті та місцевому музеї.

 

У 2011 році фото вперше показали в Тернополі, повідомив куратор виставки. Тоді експозицію під назвою «Обличчя звитяги» повезли на Івано-Франківщину. Нині репродукції світлин знову повернулися в Тернопіль. «На вулиці Гетьмана Сагайдачного виставка діятиме тиждень, хоча будемо орієнтувати на погодні умови, — каже пан Святослав. — Тоді плануємо переміщувати її в різні частини міста, щоби більша кількість тернополян змогла побачити світлини».

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: